Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χρεοκόπησε μια από τις παλαιότερες εταιρείες άνθρακα των ΗΠΑ, η Westmoreland

Η Westmoreland Coal, μία από τις παλαιότερες εταιρείες άνθρακα στις Η.Π.Α, υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία την περασμένη Τετάρτη, έχοντας χρέος μεγαλύτερο από 1,4 δις ευρώ. Η απόφαση αυτή, μάλιστα, πάρθηκε εν μέσω μιας θεαματικής πτώσης στη ζήτηση για καύσιμα άνθρακα που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού πρόκειται για την τέταρτη μεγάλη εταιρεία άνθρακα που χρεοκοπεί μέσα στα τελευταία τρία χρόνια,  ακολουθώντας την πορεία των Alpha Natural Resources, Arch Coal και Peabody Energy Corp. Σύμφωνα με αναλύσεις, η μείωση αυτή στη ζήτηση του άνθρακα οφείλεται στην σημαντική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στα μακροπρόθεσμα σχέδια αρκετών πολιτειών αλλά και μεγάλων κρατών-καταναλωτών, όπως η Ινδία και η Κίνα, να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να ελαχιστοποιήσουν τις ποσότητες άνθρακα που χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, η εταιρεία με ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε ότι η δραστηριότητά της θα συνεχιστεί κανονικά και δεν θα υπάρξουν μειώσεις στο προσωπικό.  Αυτό θα επιτευχθεί μέσω συμφωνίας που θα συνάψει η εταιρεία με τους πιστωτές της, η οποία προβλέπει αναχρηματοδότηση μέσω ενός ευνοϊκού δανείου καθώς και έναν μετασχηματισμό της εταιρείας και της δραστηριότητάς της έτσι ώστε να αποφέρει μεγάλα μελλοντικά κέρδη και ταμειακές ροές. Η συμφωνία αυτή, βέβαια, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από έναν δικαστή των Η.Π.Α.

Η Westmoreland Coal Co. ιδρύθηκε το 1854 στην Πενσυλβάνια, και διατηρεί ορυχεία άνθρακα στη Montana, στο Wyoming, στο New Mexico, στο Ohio, στην North Dakota και στο Texas. Έχει, επίσης, δύο ορυχεία στον Καναδά, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση χρεοκοπίας. Η ζήτηση για το μεγαλύτερο ορυχείο της εταιρείας που βρίσκεται στην Montana αναμένεται να έχει σημαντική πτώση μέχρι το 2022, έτος μέχρι το οποίο αναμένεται να έχουν κλείσει οι δύο από τις τέσσερις μονάδες  του εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας Colstrip που λειτουργεί στην περιοχή. Παράλληλα, το άλλο βασικό ορυχείο της εταιρείας που βρίσκεται στην επικράτεια της Ινδιάνικης φυλής των Κορακίων στην Μοντάνα, έχει ήδη σημειώσει μειωμένη ζήτηση.

Από την άλλη, ο αρχηγός της φυλής των Κορακίων Alvin "A.J" Not Afraid δήλωσε ότι μεγάλο μέρος των εσόδων της φυλής προέρχονται από την εργασία στο ορυχείο της Westmoreland. Έτσι, μάλλον αποτελεί θετική εξέλιξη για την φυλή του το γεγονός ότι η εταιρεία υπέγραψε νωρίτερα μέσα στο 2018 συμφωνία, ώστε να προμηθεύει την εταιρεία παραγωγής ενέργειας Xcel  Energy στη Μινεσότα, μέσω του συγκεκριμένου ορυχείου. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει η εταιρεία και στο New Mexico, αφού και εκεί το εργοστάσιο ενέργειας με το οποίο συνεργάζεται αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες "απεξάρτησης" από τον άνθρακα.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η χρεοκοπία και παρά τις διαβεβαιώσεις την εταιρείας, όλες οι ομάδες εμπλεκομένων έχουν εντείνει τους ελέγχους τους στα οικονομικά της Westmoreland, ούτως ώστε να διασφαλίσουν ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να καλύψει το κόστος κλεισίματος των ορυχείων, τις οφειλές και τις αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους, σε περίπτωση που αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία της.  " Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την Αμερική από το απεξαρτηθεί από τον άνθρακα και να στραφεί στην καθαρή ενέργεια, πρέπει όμως να διασφαλιστεί ότι αυτή η μετάβαση θα γίνει με σεβασμό απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και στις βασικές υποχρεώσεις απέναντι στο περιβάλλον" σχολίασε η Ann Hitt, μέλος του Sierra Club, προφανώς αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η Westmoreland να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στα προαναφερθέντα κόστη. Η εταιρεία, βέβαια, από την πλευρά της έχει δηλώσει εξαρχής ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι είναι απολύτως προετοιμασμένη ακόμα και αν τα πράγματα πάρουν αυτήν την τροπή.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα