Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χωρίς στήριξη στο εξωτερικό οι εταιρείες-Οι περιπέτειες της Τέρνα στη Βουλγαρία

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη υποστήριξης από την Κυβέρνηση, των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, εκφράζουν Έλληνες επιχειρηματίες.

Όπως τονίζουν, είθισται στις επίσημες επισκέψεις που πραγματοποιούν αρχηγοί κρατών, να τίθενται εκατέρωθεν και να επιλύονται εκκρεμότητες που απασχολούν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα δυο κράτη. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένας αρχηγός κράτους επισκέπτεται μία άλλη χώρα, συνήθως επιστρέφει έχοντας εξασφαλίσει έργο, συμφωνίες ή συμβόλαια για τις επιχειρήσεις της δικής του χώρας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται η περίπτωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ, πέτυχε την αναβίωση συμβολαίου τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία είχε γίνει έκπτωτη από μεγάλο έργο που είχε αναλάβει, την άρση της κατάπτωσης εγγυητικών επιστολών κ.λπ.

Ως αποτέλεσμα, η τουρκική εταιρεία, χάρη στην παρέμβαση του Τούρκου Πρωθυπουργού, συνεχίζει τη δραστηριότητά της στο αραβικό Εμιράτο.

Δυστυχώς αντίστοιχες πρακτικές σπανίζουν στα καθ' ημάς, ενώ σε ό,τι αφορά στην προώθηση επενδύσεων, είναι γνωστή η τραγελαφική κατάληξη των πρωτοβουλιών του επιτελείου του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με τις «επενδύσεις» του Κατάρ στον Αστακό και στο Ελληνικό.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επίσκεψη στην Αθήνα του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, την οποία αγνοούσαν οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και έχουν σημαντικές εκκρεμότητες.

Όπως λέει στο euro2day ο επικεφαλής της Τέρνα Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης, η εταιρεία του πραγματοποιεί επενδύσεις στη χώρα αυτή σε αιολικές μονάδες. Στην περίπτωση δύο επενδύσεων σε αιολικά, είχε καταθέσει αίτηση για χρηματοδότηση από την EBRD, ύψους 30 εκατομμυρίων.

Ωστόσο η εθνική εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στην Τράπεζα, με εντολές της κυβέρνησής της αρνήθηκε να ψηφίσει θετικά για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, επικαλούμενη αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ.

Έτσι, από τη στιγμή που δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη από τον κανονισμό της τράπεζας ομοφωνία, η χρηματοδότηση απορρίφθηκε. Παρ΄όλα αυτά, η επένδυση έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί, απλώς χάθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησής της με ικανοποιητικούς όρους.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η λειτουργία ενός ακόμη αιολικού πάρκου. Η κατασκευή του έχει μεν ολοκληρωθεί, αλλά οι αρμόδιες αρχές αρνούνται επί έξι μήνες να χορηγήσουν την τυπική άδεια για τη λειτουργία και την ένταξή του στο σύστημα. Η εταιρεία εν τέλει χάνει από τη δέσμευση κεφαλαίων που παραμένουν ανενεργά, επειδή οι κρατικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας δεν θέλουν να λειτουργήσει η ελληνική επένδυση.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί προς όφελος της ελληνικής επιχείρησης και των απασχολουμένων σε αυτήν, αν στοιχειωδώς το επιτελείο του Πρωθυπουργού ζητούσε να ενημερωθεί για τις εκκρεμότητες που έχουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, ώστε να τις θέσει στον κ. Μπορίσοφ.

Ας μη ξεχνάμε τέλος, ότι πριν μερικά χρόνια, ο τότε Πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα καραμανλή και μίλησε σε ημερίδα, αποκλειστικά και μόνο για να ξεμπλέξει επενδύσεις ισπανικών εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν μπλέξει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Μιχάλης Καϊταντζίδης
(euro2day.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα