Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χωρίς ο EuroAsia να κάνει προσφυγή, παρήλθε η προθεσμία του διαγωνισμού για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης

Θοδωρής Παναγούλης

Σύμφωνα με τους όρους των διαγωνισμών που έχει προκηρύξει η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, η προθεσμία υποβολής προδικαστικών προσφυγών για τα τεύχη της διακήρυξης, από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο, έληγε χθες.

Το θέμα των προσφυγών έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι γνωστή η διαμάχη με την EuroAsia Interconnector σχετικά με το χαρακτήρα του έργου, αλλά κυρίως με το ποιός είναι ο provider και για το αν έχει το δικαίωμα η Αριάδνη να προχωρήσει το έργο.

Υπήρχαν ως εκ τούτου εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία του EuroAsia θα κατέθετε προσφυγές προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στο πλαίσιο του συνολικού PCI Αττική – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του energypress, τέτοιες προσφυγές δεν κατατέθηκαν. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την ομαλή πρόοδο των διαγωνισμών και συνεπώς την ταχύτερη υλοποίηση του έργου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που δημοσιεύθηκαν τα τεύχη διακήρυξης των διαγωνισμών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωνε ότι για να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα «απαιτείται η συνδρομή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, εντός και εκτός συνόρων», αναφορά που είχε ερμηνευθεί ως προειδοποίηση για πιθανές καθυστερήσεις, ειδικά εάν η εταιρεία EuroAsia και η Κομισιόν εκινούντο κατά τρόπο που να δημιουργεί νομικά και διαδικαστικά προσκόμματα.

Είναι πιθανόν πάντως, το γεγονός ότι ο EuroAsia δεν κατέθεσε προσφυγές, να αντικατοπτρίζει μια νέα τακτική της κυπριακής εταιρείας: Να μην δημιουργήσει επιπλέον προσκόμματα στη διασύνδεση Αττική – Κρήτη, προκειμένου να λάβει την εντελώς απαραίτητη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για να ενταχθεί το υπόλοιπο έργο (Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ) στον επόμενο κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε.

Το θέμα αυτό, αν θα παρασχεθεί δηλαδή η στήριξη, αλλά ακόμα και το αν θα επιχειρηθεί να ενταχθεί και το Αττική – Κρήτη στο νέο κατάλογο έργων PCI (στο πλαίσιο του συνολικού έργου) θα το αποφασίσει πλέον η επόμενη κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαΐου η «Αριάδνη Interconnection» ανακοίνωσε την προκήρυξη των διαγωνισμών για την ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος  Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current – HVDC), συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022.

Η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ) αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2 x 500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 8 Ιουλίου.

Η διακήρυξη για τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμός 315 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS.  Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.

(upd: 14:21) Η Euroasia υπογράμμισε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι η Ελλάδα αρνείται την χορηγία €355εκατ. για το τμήμα Κρήτη-Αττική από το CEF, κάτι που θέτει την Κύπρο σε ενεργειακή απομόνωση.

Αναλυτικότερα, η Euroasia σημείωσε τα εξής:

"Παρά την καθολική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυπριακής ρυθμιστικής αρχής, την Τετάρτη 19 Ιουνίου η Ελληνική Κυβέρνηση δεν υπέγραψε το αίτημα χορηγίας για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector μεταξύ Κύπρου Κρήτης και Αττικής από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό “Connecting Europe Facility” (CEF), συμπεριλαμβανομένης και χορηγίας ύψους €355 έκατ. για την διασύνδεση Κρήτης Αττικής. Ταυτόχρονα σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη γεωστρατηγική συγκυρία, η Ελλάδα διατηρεί την Κύπρο ως το μοναδικό μέλος της ΕΕ σε ενεργειακή απομόνωση.

Η Ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει μια πολύ σημαντική χορηγία ύψους €355εκατ. για το σκέλος Κρήτη Αττική, απόρριψη που μεταφράζεται σε ισόποση επιβάρυνση για του Έλληνες καταναλωτές.

Tην Πέμπτη 13 Ιουνίου η EuroAsia Interconnector, αιτήθηκε χορηγία χρηματοδότησης για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Αττικής από το Ευρωπαϊκό μηχανισμό “Connecting Europe Facility” (CEF), συμπεριλαμβανομένης και χορηγίας ύψους €355 έκατ. για την διασύνδεση Κρήτης Αττικής. Ουσιαστικά τα €355εκατ. αποτελούν επιδότηση που παρέχει η ΕΕ (ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος) τα οποία αποτελούν ισόποση εξοικονόμηση για τον Έλληνα καταναλωτή.

Η υλοποίηση του Έργου ως ΕΚΕ συνεπάγεται πολλαπλά πρόσθετα σημαντικά οφέλη για τους Έλληνες Καταναλωτές καθώς η χαμηλού κόστους χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETE) σε συνδυασμό με την επιδότηση των €355εκ. από το CEF θα εξοικονομήσει περί τα €500 εκατ σε παρούσα αξία [€700 εκατ σε βάθος χρόνου], σε σύγκριση με την υλοποίηση του έργου ως Εθνικό.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο με το έργο EuroΑsia Interconnector η Γαλλία και η Ιρλανδία προχωρούν απρόσκοπτα στο έργο Κέλτικη Διασύνδεση (Celtic Interconnector) για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλύπτει το λιγότερο το 60% δηλαδή €558εκατ. της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού του «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) ως έργο ΕΚΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση την Παρασκευή 13 Ιουνίου συνυπέγραψαν το σχετικό αίτημα χορηγίας χρηματοδότησης έως €750 εκατ. για την κατασκευή ανάλογης ηλεκτρικής διασύνδεσης".ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα