Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Χάρης Φλουδόπουλος: Σε νέα προβληματική εξελίσσεται ο ΔΕΣΜΗΕ

Θέλουμε ή δε θέλουμε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των καταναλωτών; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ακόμη δεν έχει δοθεί. Διότι πολύ απλά δεν μπορεί να αποφασίζεται η ανάπτυξη των ΑΠΕ, να καταρτίζονται νόμοι για την απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας πράσινων μονάδων και στο δια ταύτα, η πράσινη ανάπτυξη το μόνο που να φέρνει είναι η δημιουργία μιας νέας προβληματικής εταιρείας που συσσωρεύει χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Ο λόγος για το διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού, το γνωστό ΔΕΣΜΗΕ, που ενώ το 2008 έκλεισε με καθαρά κέρδη 19,928 εκατ. ευρώ, στον ισολογισμό του 2009 έγραψε συνολικές ζημιές 63,271 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο φέτος καθώς οι τρέχουσες ζημιές ξεπερνούν τα 103 εκατ. ευρώ (μέχρι τον Απρίλιο) όπως προκύπτει από έγγραφο της διοίκησης της εταιρείας προς τη ΡΑΕ.

Το SOS της διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ δεν είναι καινούριο καθώς ήδη από το β’ εξάμηνο του 2009 η αποπληρωμή των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα οικονομικά της εταιρείας που είναι αρμόδια για την αποπληρωμή όλων των παραγωγών. Ανάμεσα σε αυτούς και οι ΑΠΕ που λαμβάνουν σταθερά επιδοτούμενες υψηλές τιμές που καλύπτονται από τους καταναλωτές μέσω του τέλους ΑΠΕ. Ωστόσο, επειδή η παραγωγή των ΑΠΕ έχει αυξηθεί όπως και το ύψος της επιδότησης (με την τελευταία αύξηση να έχει αποφασιστεί αναδρομικά από την τωρινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ) δε έχει συμβεί το ίδιο και με το τέλος ΑΠΕ το οποίο διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες «αμελούν» να αναπροσαρμόσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και με το ΔΕΣΜΗΕ να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να αγνοήσει τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ (που πρότεινε την αύξηση για όλους τους καταναλωτές) με αποτέλεσμα τα νούμερα να μη βγαίνουν.

Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη γνώμη της ΡΑΕ, εκτός από τα 103 εκατ. που ήδη γράφει ζημιές ο ΔΕΣΜΗΕ, για το υπόλοιπο του έτους θα απαιτηθούν επιπλέον 203,2 εκατ. ευρώ για πληρωμές μονάδων ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και 45,7 εκατ. για πληρωμές στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η ΡΑΕ σημειώνει ότι για να αποπληρωθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ απαιτείται το έσοδο από το τέλος ΑΠΕ να αυξηθεί κατά 218,9 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν προκύπτει από την αύξηση που αποφασίστηκε.

Εκείνο που επικράτησε ως λογική στο ΥΠΕΚΑ ήταν να μην υπάρξει η επιβάρυνση της τάξης των 15 έως 20 ευρώ ετησίως για μια μέση οικιακή κατανάλωση, διότι πράγματι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα εξαιτίας της κρίσης και των μέτρων.

Ωστόσο υπάρχει και ο σοβαρός αντίλογος που επισημαίνει ότι στο τέλος οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν αυτές τις αυξήσεις είτε άμεσα είτε έμμεσα, πιθανόν και με αυξημένο κόστος. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που «αγνοείται» η εισήγηση της ΡΑΕ στο βωμό του πολιτικού κόστους. Η ΡΑΕ έχει εκδώσει από το 2009 πολυάριθμες αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις που εάν είχαν εισακουστεί, η αύξηση θα είχε επιμεριστεί και το πρόβλημα λιγότερο οξύ για το ΔΕΣΜΗΕ.

Από πλευράς του ΥΠΕΚΑ, πάντως τηρείται στάση αναμονής και είναι πολύ πιθανόν να επιστρατευτεί η πρόβλεψη του νόμου για τις ΑΠΕ, ώστε μέρος του τέλους της ΕΡΤ να πάει για την πράσινη ενέργεια. Μόνο που αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, εάν κρίνουμε από τα νούμερα που αναφέρονται στον ισολογισμό του ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος είδε το ταμείο του ειδικού αποθεματικού για τις ΑΠΕ από 32,091 εκατ. ευρώ το 2008 να κλείνει το 2009 στο μείον 93,237 εκατ. ευρώ, χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι νέες ζημιές για το πρώτο μισό του 2010.

(Capital, 15/6/2010)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα