Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Γ. Περιστέρης: Ο στόχος των 2GW ΑΠΕ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι πλέον ορατός

Στην πρωτοπορία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία εδώ και 25 χρόνια δραστηριοποιείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ξεκινώντας σε μια περίοδο που κανείς δεν πίστευε ότι η πράσινη ενέργεια θα γινόταν κυρίαρχη και μαζική μορφή ηλεκτροπαραγωγής που θα άλλαζε τα πάντα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας Γ. Περιστέρης ανοίγοντας τις εργασίες της τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

"Σήμερα η ΤΕΝΕΡΓ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη διεθνώς ελληνική εταιρεία. Πριν μερικά χρόνια βάλαμε το ορόσημο των 1000MW και ήδη το ξεπεράσαμε. Τώρα έχουμε βάλει το νέο ορόσημο των 2GW και στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ”, τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Το ορόσημο των 2000MW δεν είναι πια μακρινό, γίνεται πλέον ορατό, πρόσθεσε.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως είπε θα προστεθεί ένα ακόμη έργο 160MW ενώ και μέσω των διαγωνισμών στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα για επενδύσεις 100MW πρόσθετων αιολικών πάρκων.

Η πορεία αυτή, τόνισε ο κ. Περιστέρης δεν ήταν εύκολη, ωστόσο πλέον όλοι στρέφονται μαζικά στις ΑΠΕ που θεωρούνται ώριμη τεχνολογία. Ο επικεφαλής της ΤΕΝΕΡΓ σημείωσε ότι η αλλαγή που θα λειτουργήσει ως καταλύτης, είναι το θέμα της αποθήκευσης που θα λύσει το πρόβλημα της στοχαστικότητας και θα βοηθήσει ώστε η πράσινη ενέργεια να διεισδύσει ακόμη περισσότερο ως συμβατικά παραγόμενη.

Στο θέμα της μεγάλης αποθήκευσης και σε τεχνολογίες όπως η  αντλησιοταμίευση γίνεται κοσμογονία νέων έργων στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην Αυστραλία, την Κίνα, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε νέα μεγάλη επένδυση 1,2 GW στην Πορτογαλία με κεφαλαιακή επένδυση 1,5 δισ. ευρώ.

"Στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες και τις οχλήσεις δεν έχουμε καταφέρει να ξεκινήσει καν η σύνταξη του ρυθμιστικού πλαισίου παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί από όλους τους φορείς η αναγκαιότητά του” τόνισε ο κ. Περιστέρης, ο οποίος ανέφερε ότι στο προσκήνιο υπάρχει και η λύση των μπαταριών που όμως εμφανίζουν μικρότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σχέση με την αντλησιοταμίευση.

Παράλληλα ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στο θέμα των υπεράκτιων αιολικών. Όπως είπε οι προσπάθειες για εκμετάλλευση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού σταμάτησαν αναιτιολόγητα. Πλέον οι τεχνολογίες των πλωτών ανεμογεννητριών καθιστούν εφικτή την εκμετάλλευση σε μεγάλα βάθη, η περιοχή του Αιγαίου μπορεί άνετα να γίνει η μπαταρία του νότου, αυτό δεν είναι σχήμα λόγου τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Νέο ομολογιακό

Παράλληλα ο κ. Περιστέρης ανακοίνωσε προς τους μετόχους την πρόθεση της θυγατρικής της  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΜΑΕΧ να μελετήσει την έκδοση νέου ομολογιακού 120 έως 150 εκατ. ευρώ το οποίο θα συμβάλει στην άντληση ρευστότητας για την υλοποίηση έργων της εταιρείας αλλά και για την αποπληρωμή του προηγούμενου ομολόγου.

Ανάπτυξη

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Μ. Μαραγκουδάκης σημείωσε ότι σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία, κατασκευή και ανάπτυξη 1512MW ΑΠΕ. Σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018 βρίσκονταν συνολικά 1011,3MW εκ των οποίων 884 MW αιολικών, 17,8MW υδροηλεκτρικών, 8,5 MW φωτοβολταϊκών και 1MW βιομάζας.

Η ανάπτυξη της εταιρείας θα συνεχιστεί και φέτος τόνισε ο κ. Μαραγκουδάκης, σημειώνοντας ότι εντάσσεται στο δυναμικό το νέο έργο στο Τέξας ισχύος 158MW που θα αυξήσει στα 651 MW  την ισχύ στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα προχωρά η δοκιμαστική λειτουργία πάρκου στην Εύβοια 18,4MW, η έναρξη κατασκευής πάρκου στη Βοιωτία ισχύος 30MW ενώ αναμένεται η έναρξη κατασκευής 9 ακόμη πάρκων ισχύος 121MW  που θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019 αρχές του 2020. Παράλληλα εξετάζεται η υλοποίηση νέων επενδύσεων ύψους 200MW σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος να σημειωθεί ότι η ΓΣ ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία τοποθέτησης του Προέδρου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργου Περιστέρη στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας

Κυρίες και Κύριοι μέτοχοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή γενική συνέλευση της εταιρείας μας, αλλά και για την στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλω να πιστεύω ότι κι εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη σας και να φέρουμε όλοι μαζί – διοίκηση, εργαζόμενοι και μέτοχοι – την εταιρεία μας σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Ξέρετε ότι όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν από περίπου 25 χρόνια, οι περισσότεροι μάς θεωρούσαν γραφικούς. Σήμερα, όμως, που όλη η υφήλιος μιλάει για την επανάσταση της καθαρής ενέργειας, την ανάγκη μαζικής διείσδυσης των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας, εμείς έχουμε καταφέρει να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε αυτή την ριζική μεταστροφή της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς αλλά και της παγκόσμιας Κοινωνίας των Πολιτών.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ διεθνώς.   

Πριν μερικά χρόνια είχαμε θέσει ως στόχο για την εταιρεία μας τα 1000 MW. Η εταιρεία μας πλέον λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 1.500 MW, έχοντας υπερβεί ήδη τον στόχο που είχαμε θέσει και πλέον κινούμαστε προς το νέο μας στόχο, που είναι τα 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε ήδη νέες επενδύσεις της τάξης των 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σχεδιάζουμε ακόμα περισσότερες, ενώ πρόσφατα προχωρήσαμε και σε μία ακόμα σημαντική επένδυση εξαγοράζοντας αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ ισχύος 200 MW, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και 17 μήνες.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι σήμερα λειτουργούμε στις ΗΠΑ τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 493 MW, στα οποία πολύ σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο ισχύος 158 MW. Το τελευταίο πάρκο, το Gopher Creek ή Fluvanna 2, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο κι έτσι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου μας στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 651 MW.

Παράλληλα, όμως, συνεχίζουμε με ένταση το επενδυτικό μας πρόγραμμα και στην Ελλάδα, όπου ήδη κατασκευάζουμε νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ενώ έχουμε πετύχει και μέσω του νέου συστήματος των διαγωνισμών να εξασφαλίσουμε νέα έργα στην Ελλάδα ισχύος άνω των 100 MW.

Με μεγάλη υπομονή είναι η αλήθεια, αλλά κι επιμονή, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την υλοποίηση της νέας γενιάς των επενδύσεων που έχουμε δρομολογήσει εδώ και χρόνια στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Όλος ο κόσμος στρέφεται μαζικά σε αυτές τις επενδύσεις, ειδικά στην εξαιρετικά ώριμη και δοκιμασμένη μέθοδο της αντλησοταμίευσης, με τεράστιες επενδύσεις στις ΗΠΑ (κυρίως στην Καλιφόρνια), την Ευρώπη, την Κίνα και την Αυστραλία. Διεθνώς συντελείται κυριολεκτικά μία κοσμογονία. Μόλις προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε μία νέα τεράστια επένδυση αντλησοταμίευσης στην Πορτογαλία, αξίας 1,5 δις. ευρώ. Μία από τις μεγαλύτερες κι εγκυρότερες εφημερίδες του κόσμου, οι Financial Times, παρουσίασαν προ ημερών ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στην αποθήκευση μέσω της αντλησοταμίευσης. Εδώ στην Ελλάδα, όμως, συνεχίζουμε δυστυχώς να αδιαφορούμε. Δεν έχει καν ξεκινήσει να συντάσσεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση, ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσουν επιτέλους πολλές επενδύσεις που σχεδιάζουμε κι εμείς κι η ΔΕΗ κι άλλες πολλές εταιρείες.

Το θέμα των επενδύσεων στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας δεν αφορά μία ή δύο εταιρείες, αφορά όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες! Κι όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς και κοινωνικούς. Μεγάλες επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα αναστρέψουν το brain drain για το οποίο όλοι μιλούν και θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες νέους άνεργους επιστήμονες κι όχι μόνο.  Επενδύσεις με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία, που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και την μείωση του κόστους της ενέργειας. Επενδύσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου.

Στον τομέα της αποθήκευσης, εμείς προωθούμε δύο σημαντικότατα έργα συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη με 93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και μια επένδυση αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW. Επιτρέψτε μου μια αναφορά ειδικά για την Κρήτη, όπου ενώ όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι έρχεται η εποχή που η Κρήτη θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, εντούτοις κανείς δεν έκανε κάτι. Αν π.χ. είχε προωθηθεί η επένδυσή μας στο Αμάρι στην Κρήτη, το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στο νησί θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η βιομηχανική ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα (π.χ. πλωτές ανεμογεννήτριες). Δυστυχώς, μία προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει το 2010 σταμάτησε με απόφαση της τότε κυβέρνησης, όμως η τεχνολογική πρόοδος που έχει μεσολαβήσει στο μεταξύ επαναφέρει και την αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού στο προσκήνιο.  

Θα ήθελα να αναφερθώ και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούμε. Ήδη, έχει τεθεί από τις αρχές του έτους σε λειτουργία το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, ένα έργο – πρότυπο που έγινε σε χρόνο ρεκόρ κι έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες της Ηπείρου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε – επιτέλους – να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής και για το αντίστοιχο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μετά την επιτυχή ανάληψη των έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο θα διεκδικήσουμε και τα νέα σχετικά έργα που αναμένονται σε άλλες περιοχές της χώρας και φυσικά και στην Αττική.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι, παράλληλα με την συνολική μας προσπάθεια για το καλό της εταιρείας, δείχνουμε έμπρακτα και τον σεβασμό μας προς τους μετόχους μας με αποφάσεις που ανταποδίδουν την εμπιστοσύνη τους, όπως αυτές που αφορούν την μερισματική πολιτική της εταιρείας. Ήδη από τον Ιανουάριο έχουμε προχωρήσει σε καταβολή μετρητών προς τους μετόχους, το συνολικό ύψος της οποίας είναι κατά 15% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σας ευχαριστώ.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα