Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Επιστολή Μπόρχαρντ ζητά από τη ΡΑΕ να τελειώσει "το συντομότερο δυνατόν" την υπόθεση των προσωρινών τελών διανομής αερίου

Χρήστος Στεφάνου

Η περίφημη προσωρινή χρέωση χρήσης δικτύου ύψους 4€/MWh που επιβλήθηκε το καλοκαίρι του 2015 διά νόμου, από την πρώτη στιγμή είχε μπει στο στόχαστρο των μεγάλων καταναλωτών και ειδικότερα της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας. Και παρά το γεγονός ότι η ενεργοβόρος βιομηχανία έχει επί της ουσίας δικαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντούτοις η δικαίωση αυτή δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή, υπό την έννοια ότι δεν έχει υπάρξει διόρθωση και αποκατάσταση. 

Και αυτό παρά τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες και επιστολές που έχει αποστείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη ΡΑΕ ζητώντας να πληροφορηθεί την έκβαση της υπόθεσης, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της παραπομπής της Ελλάδας. 

Το τελευταίο επεισόδιο στην υπόθεση, μάλιστα, παίχτηκε με την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της ΡΑΕ ο διευθυντής της ΓΔ Ενέργειας της Κομισιόν Κλάους Ντίτερ Μπόρχαρτ, ο οποίος αφού ξεκαθαρίζει προς την ελληνική αρχή ότι δε θα δεχθεί περαιτέρω χρονοτριβή με διαδικαστικά ζητήματα αλλά και παρερμηνεία των θέσεων και των απόψεων της Επιτροπής, ζητεί απάντηση για την τελική απόφαση του Έλληνα Ρυθμιστή, “το συντομότερο δυνατό”.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το καλοκαίρι του 2015 επιβλήθηκε δια νόμου αύξηση στα τέλη διανομής του φυσικού αερίου, όταν καθορίστηκε προσωρινή τιμή χρέωσης της χρήσης δικτύου διανομής 4 ευρώ/MWh και μάλιστα οριζόντια για όλους τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη  το προφίλ κατανάλωσης 

Τον Νοέμβριο  του 2016, η ΡΑΕ ενέκρινε τα τιμολόγια της διανομής με ισχύ από 1/12/2016 χωρίς να ασκήσει την αρμοδιότητά της για διόρθωση λόγω απόκλισης των μόνιμων τιμολογίων συγκριτικά με τα προσωρινά. Σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν ξεπερνούσαν το 100%, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργοβόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων, ποσό που προφανώς κάποιες βιομηχανίες χρεώθηκαν άδικα, λόγω της οριζόντιας εφαρμογής της χρέωσης. 
Η παραβίαση, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, των σχετικών κοινοτικών οδηγιών αλλά και του νόμου 4001/2011 που ενσωμάτωνε στο ελληνικό δίκαιο τις ευρωπαϊκές οδηγίες, προκάλεσε την αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ η οποία τον Νοέμβριο του 2016 ζήτησε από τη ΡΑΕ να ασκήσει την αρμοδιότητά της και να διορθώσει την απόκλιση που διαπιστώθηκε μεταξύ του προσωρινού τέλους και των τελικών τιμολογίων που ενέκρινε η ΡΑΕ.

Στις 12 Απριλίου του 2017 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επί του θέματος με επιστολή της η DG Energy, σε απάντηση επιστολής που είχε στείλει νωρίτερα στις 31 Ιανουαρίου η ΡΑΕ ζητώντας διευκρινίσεις ως προς την αρμοδιότητά της. Πράγματι με την επιστολή της δύο μήνες μετά η  DGENER επιβεβαιώνει την αρμοδιότητα της ΡΑΕ. 

Ακολούθησαν ακροάσεις από πλευράς του Ρυθμιστή, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απόφαση, παρά τις επιστολές που απέστειλε η ΕΒΙΚΕΝ ζητώντας να πληροφορηθεί την έκβαση της υπόθεσης, με αποτέλεσμα στις 9 Φεβρουαρίου του 2018 να επανέλθει η DG Energy ζητώντας ενημέρωση από τη ΡΑΕ. 

Η ΡΑΕ αντί άλλης απάντησης ζητεί επιπλέον διευκρινίσεις από την DGENER ενώ τον Απρίλιο του 2018 για πρώτη φορά ενημερώνει την ΕΒΙΚΕΝ ότι σύμφωνα με απόφαση της ολομέλειας τίθεται θέμα derrogation που την εμπόδιζε τον Αύγουστο του 2015 να βάλει η ίδια προσωρινή τιμή (που θα δικαιολογούσε τη νομοθετική παρέμβαση). Αμέσως η ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε από τη ΡΑΕ την απόφαση της ολομέλειας που επικαλέστηκε.

Ωστόσο 3 μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2018, η Επιτροπή επανέρχεται και με επιστολή της τοποθετείται καθοριστικά σε όλα τα ζητήματα ακόμη και στο θέμα των παρεκκλίσεων, κλείνοντας εκ νέου κάθε παράθυρο αμφισβήτησης.

Στις 25 Ιανουαρίου του 2019 η ΡΑΕ αποστέλλει εκ νέου ερωτήματα τόσο προς την ΕΒΙΚΕΝ όσο και προς τους άλλους εμπλεκομένους, κοινοποιώντας μάλιστα την επιστολή του Ιουλίου της Κομισιόν. Στην επιστολή αυτή η ΡΑΕ προχωρά σε ερμηνεία της απάντησης της Κομισιόν, εκφέροντας άποψη επί θέματος που δεν είχε τεθεί προς την DGENER (εάν θα μπορούσε να επεκτείνει χρονικά τη διόρθωση μέχρι το 2011).

Μετά και τις τελευταίες κινήσεις της ΡΑΕ,  στις 18 Μαρτίου ήρθε η απάντηση της DGENER, η οποία αναφέρει αυτολεξεί τα εξής:

“Στο γράμμα με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2018 σχετικά με τις ταρίφες διανομής, πληροφορήσαμε τη ΡΑΕ για τις απόψεις μας πάνω στα ερωτήματα που θέσατε. Και ειδικότερα για το εάν τυχόν μεταβατικά τιμολόγια που καθορίστηκαν με νόμο ή με άλλα μέσα προτού η ΡΑΕ καθορίσει τα οριστικά τέλη διανομής, θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη την εκτίμηση της ΡΑΕ όταν η ανεξάρτητη αρχή εξασκεί τα δικαιώματά της κάτω από το άρθρο 41 της οδηγίας 2009/73/ΕΚ κατά την πορεία της πρώτης ή όποιας μελλοντικής αναθεώρησης των οριστικών τελών διανομής. Θα με ενδιέφερε να λάβω απάντηση από τη ΡΑΕ για την τελική της απόφαση στο θέμα το συντομότερο δυνατό” τονίζει η επιστολή Μπόρχαρτ. 

Η επιστολή Μπόρχαρτ

 

Η επίμαχη αναφορά

Σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης της ΕΒΙΚΕΝ η οποία έχει δικαιωθεί από την Κομισιόν χωρίς ωστόσο η ΡΑΕ να έχει προχωρήσει στη διόρθωση, πλέον ξεπερνά τα 2 χρόνια. 

Τέλος η ΡΑΕ έχει ενημερωθεί από την Κομισιόν ότι αναμένει την απόφαση του Ρυθμιστή προκειμένου να αποφανθεί εάν θα κινήσει τις διαδικασίες παράβασης σε βάρος της χώρα μας ή όχι. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα