Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Έπεσαν οι υπογραφές για τη χρηματοδότηση του IGB και τη συνεργασία του με τον TAP

Υπογράφηκε σήμερα η συμφωνία χρηματοδότησης της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB, μεταξύ της Bulgarian Energy Holding και της ΕΤΕ. Παράλληλα, οι κοινοπραξίες του αγωγού IGB και του αγωγού TAP υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ με αφορμή τις υπογραφές, "ξεκίνησε ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και συνολικά τα Βαλκάνια: ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον Διαδρατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), στο δίκτυο της Βουλγαρίας και άλλες χώρες της Ε.Ε."

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας CESEC και παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κας Τεμενούζκα Πέτκοβα και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γεώργιου Σταθάκη, καθώς και άλλων υψηλών αξιωματούχων της Ε.Ε., υπογράφηκαν οι παρακάτω συμφωνίες:

  • Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ICGB και της Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, για τη διασύνδεση των δύο αγωγών φυσικού αερίου.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής Εταιρείας Συμμετοχών στον Τομέα της Ενέργειας (BEH) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχετικά με την διασφάλιση προνομιακής δανειοδότησης της πρώτης μέχρι του ποσού των 110 εκατ. Ευρώ, υπό την εγγύηση του Βουλγαρικού Δημοσίου, για τη χρηματοδότηση του έργου. Η ανωτέρω δανειοδότηση αποτελεί μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης του έργου.
  • Κοινή δήλωση των μετόχων στην εταιρεία ICGB AD, της ελληνικής ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. και της Βουλγαρικής BEH EAD, με την οποία επιβεβαιώνεται η μη αναστρέψιμη δέσμευση των μετόχων για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.
  • Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ICGB και του ΔΕΣΦΑ, για τη διασύνδεση του αγωγού IGB με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας.

Παράλληλα, πολιτική δήλωση υποστήριξης (political agreement of support) για τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, IGB, υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Μπόϊκο Μπορίσοφ, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη δήλωση συμφωνήθηκε οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2018 και ο αγωγός να είναι πλήρως λειτουργικός εντός του 2020.

Εκ μέρους της ICGB AD, τις συμφωνίες υπέγραψαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές της εταιρείας ICGB AD κα Teodora Georgieva και κ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος. Τα εκτελεστικά στελέχη της Εταιρείας ανακοίνωσαν επίσης ότι η σύναψη Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας για την διευθέτηση φορολογικών θεμάτων του έργου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκαν επίσης ότι το έργο θα συμπεριληφθεί ως επιλέξιμος δικαιούχος για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό Ταμείο (ESIF) της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Καινοτομίας και Ανταγωνιστικότητας καθώς και ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ενέκριναν τον Μάιο του 2018 το ρυθμιστικό καθεστώς λειτουργίας του έργου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης, ο οποίος υπέγραψε την κοινή δήλωση των μετόχων ως Πρόεδρος της ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, δήλωσε:

«Το σημερινό γεγονός αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τους μετόχους της εταιρείας ICGB AD, την περαιτέρω ενεργειακή διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και γενικότερα για την ενεργειακή σκηνή στην Ευρώπη. Η προσήλωσή μας, μαζί με την υποστήριξη όλων των συμβαλλόμενων μερών, συντελεί στην έγκαιρη υλοποίηση του αγωγού IGB, ένα στρατηγικό έργο που προωθεί την ολοκλήρωση και την ενεργειακή ασφάλεια και θα παράσχει πρόσβαση σε διαφοροποιημένες πηγές αερίου μέσω μιας νέας διαδρομής από το 2020 και μετά. Ο αγωγός IGB αποτελεί τον ομφάλιο λώρο μεταξύ των δύο χωρών, σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα και απτό παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας τριών εταιρειών και Ευρωπαϊκών χωρών.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να υπογράψω, με τους εταίρους μας στο έργο, την Κοινή Δήλωση που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για την έγκαιρη υλοποίηση του αγωγού IGB.»

«Ο αγωγός IGB αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οράματός μας για ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε, «τη μεγάλη σημασία του έργου για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών μέσω της λειτουργίας διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ενοποίηση των ενεργειακών αγορών».

Όπως τόνισε ο Υπουργός: «Αποτελεί τμήμα του νότιου διαδρόμου και μέσω της διασύνδεσης με τον ΤΑΡ και το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ θα παρέχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών, όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Μιγκέλ Κανιέτε, χαιρέτισε την έναρξη κατασκευής του IGB, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ και έκανε λόγο για μια μεγάλη επιτυχία. Η υλοποίηση του έργου, επισήμανε, είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενοποιημένης αγοράς φυσικού αερίου παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή της Νοτιανατολική Ευρώπης.

Οφείλουμε να σημειώσουμε, πάντως, ότι υπάρχει ένα ακόμα αγκάθι που πρέπει να απομακρυνθεί για να ξεκινήσει η κατασκευή του IGB, καθώς δύο διαγωνισμοί για την επιλογή κατασκευαστή έχουν "παγώσει" προσωρινά λόγω νέων προσφυγών στη Βουλγαρία. Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραμμα που θέλει την κατασκευή να ξεκινά στο β' εξάμηνο του 2018 τίθεται υπό αμφισβήτηση.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα