Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Εννέα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με δράση και στο χώρο της ενέργειας ίδρυσαν την Ένωση Innovation Greece

Πέτρος Αλεξανδρής

Βιοτεχνολογία, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ενέργεια, Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες, Νανοτεχνολογία είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους συμμετέχουν οι 9 μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που ίδρυσαν την Ελληνική Ένωση Καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με την επωνυμία “Innovation Greece”. Η παρουσίαση των στόχων της Ένωσης έγινε χθες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Παιδείας & Έρευνας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ιάκωβος Γιακουμής, πρόεδρος Δ.Σ. του Innovation Greece και ιδιοκτήτης της εταιρείας «Μονόλιθος», ανέλυσε τους σκοπούς της Ένωσης, που ιδρύθηκε από όσες εταιρείες έχουν διακριθεί πανευρωπαϊκά για την καινοτομία τους και έχουν χρηματοδοτηθεί από το SME Instrument, το πιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Σκοπός της Ένωσης είναι να προωθήσει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, να αναδείξει διεθνώς εξαιρετικές ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και κεφάλαια, να προωθήσει συνεργασίες και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ο Γιώργος Χουρδάκης

Ο Γιώργος Χουρδάκης, διευθυντής του Γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση μίλησε αρχικά για τις τρεις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο χώρο της έρευνας:

 1. "Brain Drain"

 2. Ελληνικό παράδοξο: Υπάρχουν σημαντικοί ερευνητικοί φορείς, με διεθνείς διακρίσεις, αλλά έχουμε αδυναμία να μεταφράσουμε τα αποτελέσματα σε καινοτομία, υπάρχει χάσμα καινοτομίας, που σημαίνει και κρίση ανταγωνιστικότητας

 3. Η ελληνική επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, μεσαίας και χαμηλής έντασης γνώση, ετεροβαρή συσχέτιση με κράτος και Δημόσιο.

Γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον κ. Χουρδάκη, προωθείται ένα «νέο παραγωγικό πρότυπο, με μοντέλο ανάπτυξης την έρευνα, την οικονομία της γνώσης και την καινοτομία. Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο διαθέτει τα παρακάτω εργαλεία:

 • Ενίσχυση ερευνητικού δυναμικού (ίδρυση ΕΛΙΔΕΚ)
 • Ενίσχυση καινοτόμου επιχειρηματικότητας (ΕΣΠΑ με συνολικά άνω των 600 εκατ. ευρώ οι ανοιχτές δράσεις). Στον πρώτο κύκλο του «Ερευνώ και Καινοτομώ» συμμετείχαν 225 νεοφυείς επιχειρήσεις και πάνω από 400 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στο μέλλον θα προκηρυχθούν τα κλάστερς καινοτομίας και η ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων για πρόσληψη ερευνητικού προσωπικού.
 • Ενίσχυση εμβληματικών στρατηγικών που σχεδιάζονται από τα πάνω»

Τέλος, ο κ. Χουρδάκης τόνισε ότι «έχουμε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 1% για τις δαπάνες για την έρευνα, μετά από τρία χρόνια συνεχόμενης αύξησής τους και το ίδιο αναμένται και για την επόμενη χρονιά. Βέβαια, το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.»

Ο Γιώργος Καμέτας

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Καμέτας, υπεύθυνος του προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας «NBG Business Seeds» χαιρέτισε την εκδήλωση, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός πόλος νεοφυών επιχειρήσεων, εφόσον γίνουν μια σειρά από μεταρρυθμιστικές αλλαγές, ιδιαίτερα στο θεσμικό πλαίσιο. Η Εθνική Τράπεζα στα 180 χρόνια λειτουργίας της ανέκαθεν βοηθούσε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά εδώ και 8 χρόνια προσφέρουμε ακόμα περισσότερα, εκτός από την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων, με προώθηση της δικτύωσης και των προϊόντων τους, μέσω του προγράμματος ΝBG Βusiness Seeds.

Συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του προγράμματος με την Πολιτεία, με το Δίκτυο Praxi, με πολυεθνικές εταιρείες, συμβούλους, πανεπιστήμια κ.ά.»

Ο κ. Γιακουμής με τη σειρά αναφέρθηκε στο πώς «ιδρύσαμε το Innovation Greece και πού απευθύνεται. Ουσιαστικά, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ιδρύθηκε από εννέα ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ώριμα καινοτομικά προϊόντα που έχουν πετύχει την χρηματοδότησή τους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SME Instrument Φάση ΙΙ, που οι ιδιοκτήτες τους δεν γνωρίζονταν προηγουμένως μεταξύ τους και η έδρα τους βρίσκεται σε 5 διαφορετικές πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Στην Ένωση μπορεί να συμμετέχει κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που εδρεύει στην Ελλάδα και καινοτομεί. Οι ΜΜΕ που διαθέτουν ώριμα καινοτομικά προϊόντα μπορούν να γίνουν πλήρη μέλη. Συνδεδεμένα μέλη μπορούν να γίνουν όσοι διαθέτουν υπό εξέλιξη καινοτομικά προϊόντα.»

Το δέκατο μέλος του Innovation Greece είναι το Δίκτυο Υποστήριξης Praxi, με το οποίο η επαφή έγινε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Advanced Contacts Points Training on the SME Instrument» στο Γκάζι τον Σεπτέμβριο του 2017. Ουσιαστικά το Praxi προσφέρει:

 • Νομική υποστήριξη
 • Λογιστική υποστήριξη
 • Παραχώρηση γραφείου
 • Υποστήριξη στην καθημερινή λειτουργία
 • Υποστήριξη σε θέματα επικοινωνίας
 • Χορηγία της εναρκτήριας εκδήλωσης

«Δημιουργώντας ένα βιώσιμο οικοσύστημα καινοτομίας»: Γιώργος Τζαμτζής, Δίκτυο Praxi, Ευάγγελος Κοσμίδης, Draxis Environmental Technologies, Αντώνης Πέππας, ΕΤΜΕ, Αλέξανδρος Στρογγυλός, proACTINA, Δημήτρης Ζαχαράκης, Terracom

Αν και ο κ. Γιακουμής ήταν γενικά αισιόδοξος για την από εδώ και πέρα πορεία της καινοτομίας στη χώρα μας, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι:

 • Μόλις 7 ελληνικά projects έχουν επιλεχθεί στην Φάση ΙΙ του SME instrument (9 συμμετοχές ελληνικών επιχειρήσεων)
 • Οι ελληνικές επιχειρήσεις καταλαμβάνουν μόλις την 23η θέση από πλευράς συμμετοχών και την 20ή θέση από πλευράς χρηματοδοτήσεων στο SME Instrument (0,8% του συνόλου)
 • Οι ελληνικοί φορείς (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις) καταλαμβάνουν την 12η θέση από πλευράς χρηματοδοτήσεων (2,1% του συνόλου) και την 9η θέση από πλευράς συμμετοχών στο σύνολο του προγράμματος χρηματοδότησης της έρευνας Horizon 2020
 • Που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ έρευνας και εφαρμογής στην πράξη.

Στα αντικίνητρα των ελληνικών επιχειρήσεων ο κ. Γιακουμής συμπεριέλαβε τα εξής:

 • Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ουδέποτε υιοθέτησε την χρηματοδότηση επενδύσεων υψηλού ρίσκου.
 • Τα ελληνικά επενδυτικά έργα χρηματοδοτούν χαμηλής καινοτομίας νενανικές επιχειρήσεις που σκοπό έχουν μόνο την αυτο-απασχόληση του επιχειρηματία (π.χ. καφετέριες, εστιατόρια κ.ά.)
 • Τα πανεπιστήμια δεν μεταδίδουν κουλτούρα επιχειρηματικότητας στους νέους επιστήμονες και (κυρίως) δεν απενοχοποιούν την επιχειρηματική αποτυχία (όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου).
 • Η επιχειρηματικότητα στραγγαλίζεται από υψηλούς φόρους, εισφορές και τεράστια γραφειοκρατία.

Τα ιδρυτικά μέλη του Innovation Greece είναι:

 • Bright Solar Technologies
 • Draxis Environmental Technologies
 • ΕΤΜΕ
 • HELBIO
 • Δίκτυο ΠΡΑΞΗ
 • ProACTINA
 • Streamlined
 • Terracom
 • Think Silicon

Η Anna Bulzacka-Bogucka

Τέλος, η Anna Bulzacka-Bogucka, στέλεχος της μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Horizon 2020, ανέλυσε το τι είναι το πρόγραμμα SME instrument, τις τρεις φάσεις του και έδωσε κάποια στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων:

 • Στη Φάση ΙΙ έχουν δεσμευτεί με προσκλήσεις και αξιολογήσεις συνολικά 1,3 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη
 • Συνολικά συμμετέχουν πάνω από 3.500 εταιρείες
 • Στην Φάση ΙΙΙ, που είναι ανοιχτή για την περίοδο 2018-2019, μπορεί να συμμετέχει όποια επιχείρηση ολοκληρώσει τη Φάση ΙΙ του προγράμματος και θέλει να συμμετάσχει σκε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις για να προωθήσει το καινοτόμο προϊόν της.


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα