Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Δύο εβδομάδες περιθώριο στον Μασκ για να εξηγήσει γιατί δεν παραβίασε τη συμφωνία με τη SEC

Η ομοσπονδιακή δικαστής που επιβλέπει τον διακανονισμό μεταξύ της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και του Έλον Μασκ της Tesla έχει δώσει στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία δύο εβδομάδες προθεσμία για να αποδείξει ότι δεν παραβίασε τους όρους της συμφωνίας τους. Αν αποφασίσει ότι τους παραβίασε, δεν είναι σαφές πόσο βαριά θα είναι η τιμωρία. 

Η SEC χθες ζήτησε από τη δικαστή Alison Nathan "να διερευνηθεί η αιτία για την οποία ο Elon Musk δεν συμμορφώθηκε με τους όρους του διακανονισμού της 16ης Οκτωβρίου", καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν ζήτησε ή δεν έλαβε έγκριση πριν από τη δημοσίευσή tweet του στις 19 Φεβρουαρίου για την παραγωγή της Tesla. Υπενθυμίζεται ότι ο συμβιβασμός της 16ης Οκτωβρίου είχε προκύψει μετά από tweet του Μασκ περί εξασφάλισης της χρηματοδότησης ώστε η εταιρεία να βγει από το χρηματιστήριο, κάτι που αποδείχθηκε ανακριβές. Μετά το tweet της 19ης Φεβρουαρίου, ο Μασκ υποστήριξε ότι στην ανάρτησή του επανέλαβε μια πληροφορία που είχε ήδη δοθεί κατά την τηλεδιάσκεψη της εταιρείας στις 30 Ιανουαρίου. 

"Δίνεται εντολή ο κατηγορούμενος Έλον Μασκ να εξηγήσει στο δικαστήριο έως τις 11 Μαρτίου γιατί δεν περιφρόνησε τη συμφωνία που είχε συναφθεί" αναφέρει η δικαστής Nathan.

Η SEC δεν ζήτησε συγκεκριμένη τιμωρία στην αίτησή της προς το δικαστήριο, αν και επιδίωξε την απομάκρυνση του Μασκ από τη θέση του CEO και του προέδρου της Tesla σε αγωγή που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2018 για το tweet του τότε σχετικά με την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο. Ο Μασκ κράτησε τη θέση του, αλλά ο διακανονισμός τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου, να πληρώσει 40 εκατ. δολ. σε πρόστιμα, να προσθέσει δύο ανεξάρτητα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla και να συμφωνήσει ότι οι αναρτήσεις του στα social media που έχουν πληροφορίες για την Tesla θα πρέπει να εγκρίνονται από δικηγόρους της εταιρείας πριν τη δημοσίευσή τους. 

Η τιμωρία "θα μπορούσε να κυμαίνεται από πιο σφικτούς ελέγχους έως πιο αυστηρές ποινές από αυτές που είχαν ζητηθεί στην προηγούμενη διαφορά” ανέφερε ο αναλυτής της Barclays Brian Johnson. Επανέλαβε την αξιολόγηση "Underweight” για τη μετοχή της Tesla, καθώς "η νέα ενέργεια της SEC προσθέτει επιπλέον πιέσεις” στα πιθανά προβλήματα που η εταιρεία ενδεχομένως αντιμετωπίζει αυτή τη χρονιά, και που περιλαμβάνουν μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις μετά τις αρχικές παραγγελίες για το νέο της Model 3 sedan.

Η μετοχή της Tesla έκλεισε με μικρή πτώση, 0,3%, την Τρίτη, στα 297,86 δολ. Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει απώλειες 2,7% φέτος.

Ο Μασκ πάντα αγαπούσε τις αντισυμβατικές μεθόδους. Αυτές περιλαμβάνουν την ελεύθερη χρήση του Twitter για να εκφράζει τις απόψεις του, να προωθεί τα προϊόντα της Tesla και κάποιες φορές να επιτίθεται στους επικριτές του. Ωστόσο, μέχρι την προηγούμενη χρονιά, δεν υπέστη σοβαρές συνέπειες από την "αφιλτράριστη" χρήση των social media. Αναλυτές που παρακολουθούν την Tesla θεωρούν πως το τελευταίο συμβάν προσθέτει περιττούς "πονοκεφάλους" για τη χρονιά που είναι μπροστά μας. 

"Πιστεύουμε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το ενδεχόμενο νομικής δράσης και ποινών εναντίον του Μασκ είναι πιθανό να επιβαρύνει τη μετοχή της Tesla βραχυπρόθεσμα” σημειώνει ο Garrett Nelson, αναλυτής μετοχών στη CFRA, που διατήρησε σταθερή της αξιολόγησή του για την Tesla. "Το λιγότερο που πιστεύουμε ότι θα γίνει είναι ότι η δικαστής είναι πιθανό να απαιτήσει από την εταιρεία να παρουσιάσει αποδείξεις για την επίβλεψη των αναρτήσεων του Μασκ στα social media, καθώς και ότι εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τον διακανονισμό … Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό ο Μασκ να υποστεί επιπλέον ποινές, που θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν σειρά μέτρων – επιπλέον πρόστιμα, περιορισμούς στα social media ή χειρότερα".

Αν και η δικαστής θα μπορούσε να ζητήσει την απομάκρυνση του Μασκ από τη θέση του CEO, αυτό πιθανόν δεν θα συμβεί, ανέφερε ο Peter Haveles της δικηγορικής εταιρείας Pepper Hamilton LLP.

"Θεωρώ ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι η επιβολή προστίμου. Θα είναι ένα σημαντικό πρόστιμο, αλλά όχι τεράστιο" και πιθανόν μικρότερο από τα 20 εκατ. δολ. που πλήρωσε πέρυσι” είπε ο Haveles στο Forbes.

"Πιστεύω ότι η δικαστής θα τον επιπλήξει πολύ αυστηρά, λέγοντάς του 'μη φέρετε τον εαυτό σας στη θέση να επιστρέψετε στο δικαστήριο, γιατί αν το κάνετε, θα εξετάσω την επιβολή της 'θανατικής ποινής' της απαγόρευσης για εσάς της θέσης του CEO" πρόσθεσε.

Ωστόσο, σχόλια του Μασκ σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2018 στο CBS μπορεί να περιπλέξουν την υπεράσπισή του στο δικαστήριο. Μέρος της συζήτησης αυτής περιλαμβάνει την παραδοχή του Μασκ ότι κανείς στην Tesla δεν ήλεγχε τα tweet του, καθώς και την εξής δήλωση: "Θέλω να είμαι σαφής. Δεν σέβομαι τη SEC. Δεν τους σέβομαι”.

"Αυτή η συνέντευξη καταστρέφει ή τουλάχιστον βλάπτει ουσιαστικά την αξιοπιστία του” λέει ο Haveles. "Αυτό που λέει με απλά λόγια είναι: `Δεν σέβομαι τη διαδικασία, δεν έχω καμία επιθυμία να συμμορφωθώ”.

(του Alan Ohnsman, forbes, capital.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα