Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Διπλωματικός πυρετός για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα προβαίνει η κυβέρνηση, ώστε να συνεχιστεί άμεσα η πορεία του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000», που παραμένει για τέταρτη ημέρα καθηλωμένο 25 ναυτικά μίλια μακριά από το στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου «3» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η έναρξη της γεώτρησης.

Τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν την πορεία του ιταλικού ερευνητικού σκάφους, επικαλούμενα θέματα ασφάλειας, καθώς είναι σε εξέλιξη τουρκική στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή, για την οποία η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX, η οποία λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία απαγόρευσαν  για λόγους ασφαλείας τη διέλευση από το σημείο και σε εμπορικά πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Μαρτίου το γεωτρύπανο πρέπει να πιάσει δουλειά στο Μαρόκο.

Σε διπλωματικές διεργασίες επιδίδονται τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο ΥΠΕΞ για να αντιμετωπιστεί η νέα τουρκική πρόκληση.

Σε διάβημα προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών προέβη η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ.

Ο πρέσβης, Κορνήλιος Κορνηλίου, συναντήθηκε με τον βοηθό ΓΓ, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, και τον ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης Κορνηλίου έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, που συνιστούν, όπως τόνισε, απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά ο ΓΓ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Φέλτμαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Παραστάσεις αναμένεται να υπάρξουν και προς άλλους αξιωματούχους της Γραμματείας τις προσεχείς ημέρες.

Παρεμβάσεις έχουν γίνει και κι από ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πιθανολογείται ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από μέρους του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το θέμα.

Η Λευκωσία βρίσκεται, εξάλλου, σε άμεση επικοινωνία με την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία ΕΝΙ, προβαίνοντας από κοινού σε παρασκηνιακά διαβήματα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Kλαούντιο Ντεσκάλτσι, δήλωσε από το Κάιρο ότι η ΕΝΙ δεν περίμενε η Τουρκία να παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της εταιρείας διότι είναι μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου προχώρησε, ήδη, σε δυο γεωτρήσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο κ. Ντεσκάλτσι αναμένεται σήμερα για επίσκεψη στην Κύπρο.

Η επίσκεψη δεν σχετίζεται κατ’ ανάγκη με την τουρκική πρόκληση διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Εντάσσεται, είπε, στο πλαίσιο της συχνής επαφής της εταιρείας με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, θα ενημερώσει σήμερα την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις εξελίξεις.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη ως αυτεπάγγελτη εξέταση για θέματα υδρογονανθράκων, αλλά, μετά τις εξελίξεις, αναμένεται ότι θα τεθεί και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στέλνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, ο κ. Τουσκ καλεί την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ε.Ε. και αντ' αυτού να δεσμευτεί για καλές σχέσεις γειτονίας, για ειρηνική επίλυση διαφορών και για σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας.

Νωρίτερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, απηύθυνε κάλεσμα στην Άγκυρα να «απέχει» από «προστριβές, απειλές ή ενέργειες», που «διαταράσσουν» τις «σχέσεις καλής γειτονίας» και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη «να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Τις τουρκικές προκλήσεις καταδίκασαν δημοσίως με ανακοινώσεις τους τα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ιταλίας.

Την αναγνώριση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, που απορρέουν από αυτήν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της επεσήμανε εκπρόσωπος του Foreign Office.

Προτρέπουμε, ανέφερε, όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση.

Αντίθετα, θα έπρεπε, υπέδειξε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ, να αναζητάμε τρόπους, με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

(της Γιώτας Αποστολίδου, SigmaLive.com)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα