Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Deloitte: Ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη θέση οι ΑΠΕ - Εφτά παράγοντες που τις καθιστούν ρυθμιστή του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος

Μιχάλης Μαστοράκης

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σε θέση να καλύψουν την ζήτηση για αξιόπιστη, αποτελεσματική και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας μελετών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Deloitte. Επισημαίνει πως οι ΑΠΕ και ιδιαίτερα τα αιολικά και τα ηλιακά αποκτούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, αποκωδικοποιώντας εφτά τάσεις που αναμένεται να παίξουν κρίσιμο ρόλο κατά την διαδικασία μετάβασης στη “πράσινη” ενέργεια.

Ειδικότερα, τρεις βασικοί παράγοντες – η πτώση του κόστους, η ολοκλήρωση του δικτύου και οι νέες τεχνολογίες – επιτρέπουν στην αιολική και ηλιακή ενέργεια να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις τιμές των συμβατικών καύσιμων, όπως αναφέρει στην έκθεση της η Deloitte.

Πτώση του κόστους και αποδοτικότητα

Η απότομη πτώση του κόστους στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, τις έχουν καταστήσει συγκρίσιμες ή ακόμα και φθηνότερες από τις συμβατικές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής στις σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως, ακόμη και χωρίς την χορήγηση επιδοτήσεων, όπως αναφέρει σχετικά η έκθεση.

Μάλιστα, σημειώνεται πως οι ολοένα και αυξανόμενες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας προσδίδουν ακόμη ένα πλεονέκτημα, αυτό της ευελιξίας, κάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε μονοπωλιακό πλεονέκτημα των συμβατικών πηγών ενέργειας. Το κόστος των μπαταριών έχει πέσει κοντά 80% από το 2010, ενώ η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα διαρκώς αυξάνεται.

Σε όρους τιμών κόστους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η ηλιακή ενέργεια έρχεται στη δεύτερη θέση ως η δεύτερη φθηνότερη πηγή ενέργειας μετά τα χερσαία αιολικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Αυστραλία διαθέτει το μικρότερο κόστος σε φωτοβολταϊκά, ενώ το ψηλότερο παρατηρείται στην Αφρική λόγω κόστους κεφαλαίου.

Απόσβεση και Ισορροπία του δικτύου

Αν και το φαινόμενο της διακοψιμότητας των ΑΠΕ συνιστούσε εμπόδιο και πρόκληση για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα η αιολική και η ηλιακή ενέργεια λογίζονται ως λύση για την ισορροπία συστήματος, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ενώ ασκούν πιέσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας προς τα κάτω, ταυτόχρονα η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να ενισχύουν την αξιοπιστία και την ανθεκτικότητα του δικτύου και να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στο δίκτυο. Για παράδειγμα, οι πολιτείες της Αμερικής με τις λιγότερες διακοπές ρεύματος είναι αυτές που βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων σε αιολικό και ηλιακό δυναμικό, ενώ τα 3/4 των κορυφαίων 20 πολιτειών των ΗΠΑ σε ηλιακή και αιολική ενέργεια απολαμβάνουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερες του εθνικού μέσου όρου, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του pv - magazine. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην έκθεση πως οι έξυπνοι μετρητές και τα προηγμένα συστήματα επιτρέπουν σε ηλιακά και αιολικά να παρέχουν υπηρεσίες αξιοπιστίας στο σύστημα σε ότι αφορά την συχνότητα, την τάση, την ένταση και μάλιστα με καλύτερα αποτελέσματα από τις άλλες πηγές παραγωγής.

Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως σε συνδυασμό με τους έξυπνους μετρητές, όταν ο άνεμος και ο ηλιος μπορούν να σημειώσουν αυξήσεις μεγαλύτερης έντασης από τα συμβατικά εργοστάσια, βοηθώντας έτσι στη σταθερότητα του δικτύου ακόμη και μετά την δύση του ηλίου ή την πάροδο των ανέμων, αυτό δείχνει ότι εμφανίζουν πολύ υψηλότερη ακρίβεια σε σχέση με κάθε άλλη πηγή.

Ο αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών

Η εμφάνιση τεχνολογιών όπως το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και ο τρισδιάστατος εκτυπωτής επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ και ωθεί σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση του κόστους των ΑΠΕ, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ολοκλήρωση του δικτύου.

Τάσεις από την πλευρά της ζήτησης

Τεχνολογικές καινοτομίες όπως είναι οι έξυπνες πόλεις και κοινότητες συνιστούν μεταξύ άλλων το έδαφος για την αύξηση της ζήτησης τεχνολογιών ΑΠΕ και μάλιστα με ανοδικούς ρυθμούς όσο το κόστος συνεχίζει να πέφτει και η προσβασιμότητα σε τέτοιες πηγές καθίσταται διαρκώς ευκολότερη, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Με την προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας, η αρχική τάση προς την “ηλιακή κοινότητα” επεκτείνεται προς την “ενεργειακή κοινότητα”.

Μια ακόμη τάση που παρατηρείται αφορά τις αναδυόμενες αγορές όπου η ζήτηση ΑΠΕ κινείται με ανοδικούς ρυθμούς με την ηλιακή και αιολική ενέργεια να καταλαμβάνουν διαρκώς ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μίγμα των χωρών αυτών.

Τέλος, τα αποτελέσματα της έκθεσης αναγνωρίζουν ακόμη έναν παράγοντα που θα επιδράσει στην αύξηση της ζήτησης ΑΠΕ και αυτός είναι ο επιχειρηματικός κόσμος ή αλλιώς οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν συνάψει συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με παραγωγούς ΑΠΕ. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Google που προχώρησε σε συμφωνία (PPA) με τρεις αιολικούς σταθμούς στην Φινλανδία.

Να σημειωθεί ότι τα 2/3 των 100 εταιρειών της λίστας Fortune έχουν θέσει στόχους ανανεώσιμης ενέργειας και κατέχουν ηγετική θέση στις παγκόσμιες εταιρικές προμήθειες, σηματοδοτώντας μια σημαντική δέσμευση για τον ιδιωτικό τομέα.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα