Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Από τη «χρέωση προμηθευτή» στις «ποσοστώσεις προμηθευτή» - Το σχήμα που προωθείται για αντικατάσταση του ΠΧΕΦΕΛ

Θοδωρής Παναγούλης

Εντατικές επαφές με τη διαπραγματευτική ομάδα του ΥΠΕΝ ξεκινούν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να γεφυρωθούν κατά το δυνατόν οι διαφορές των δύο πλευρών, ειδικά στο θέμα της αντικατάστασης της «χρέωσης προμηθευτή» από το 2019, ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τους επικεφαλής της τρόικας ο κ. Σταθάκης αύριο Τετάρτη.

Τα θέματα που αφορούν την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν βρίσκονται στην ατζέντα των τεχνικών κλιμακίων. Αντίθετα, το βάρος κατά τις σημερινές συζητήσεις αναμένεται να πέσει στο νέο μοντέλο που θα αντικαταστήσει το ΠΧΕΦΕΛ από τις αρχές του 2019 και στο νέο σχήμα NOME σε συνδυασμό με την πρόοδο της αποεπένδυσης της ΔΕΗ στο λιγνιτικό τομέα.

Το θέμα της κατάργησης του ΠΧΕΦΕΛ φαίνεται ότι είναι το δυσκολότερο. Οι θεσμοί πιέζουν για μια «απλή» λύση, δηλαδή την πλήρη κατάργηση της «χρέωσης προμηθευτή» και την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από τον καταναλωτή μέσω αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ. Ως… παραχώρηση συνεχίζουν να αποδέχονται, να μην αυξηθεί μεν το ΕΤΜΕΑΡ αλλά να θεσπιστεί ένα άλλο τέλος ίσης απόδοσης το οποίο όμως να πληρώνουν κατευθείαν οι καταναλωτές και όχι οι προμηθευτές.

Οι πιέσεις αυτές της τρόικας στηρίζονται στη γενική φιλοσοφία ότι μέσω του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές πρέπει να αποτυπώνεται με σαφήνεια και πληρότητα η επιβάρυνση για την ενίσχυση των ΑΠΕ σε κάθε χώρα.

Με την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη επιμονή, από την άλλη, το ΥΠΕΝ έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή τη μη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και εν γένει τη μη επιβάρυνση των καταναλωτών με οποιοδήποτε τρόπο. Πρακτικά, ο κ. Σταθάκης δεν δέχεται να αποτελεί ρυθμιζόμενη χρέωση το μέρος αυτό των εσόδων του ΕΛΑΠΕ, αλλά αντίθετα επιδιώκει να συνεχίσει να αποτελεί κόστος ρεύματος που το επιβαρύνονται οι προμηθευτές.

Τούτων δοθέντων, ένα ενδιάμεσο, υβριδικό μοντέλο φαίνεται ότι έχει τεθεί στο τραπέζι και έχει μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσει τον κοινό τόπο για την εξεύρεση συμφωνίας που θα επιτρέψει το κλείσιμο της αξιολόγησης στα ενεργειακά.

Το μοντέλο αυτό στηρίζεται στην επιβολή ποσοστώσεων στους προμηθευτές, οι οποίοι, ανάλογα με το μερίδιό τους στην αγορά, θα είναι υποχρεωμένοι ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ρεύματος που χρειάζονται να το προμηθεύονται από σταθμούς ΑΠΕ. Αυτό θα προκύπτει μέσω των λεγόμενων ROCs (Renewable Obligation Certificates) που θα πρέπει υποχρεωτικά να αγοράζουν οι προμηθευτές και τα έσοδα θα οδεύουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μειωθούν και τα ποσά που απαιτούνται να καταβάλουν οι προμηθευτές για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα καταστεί εκ νέου ελλειμματικός ο ΕΛΑΠΕ. Η συγκυρία ευνοεί, καθώς παρατηρείται αύξηση στη μέση Οριακή Τιμή Συστήματος και ταυτόχρονα οι τιμές του CO2 στα διεθνή χρηματιστήρια ρύπων έχουν πάρει την ανηφόρα.

Αν χρειαστεί, ο κ. Σταθάκης έχει επιπλέον τη δυνατότητα να αυξήσει και πάλι το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που οδεύει προς τον ΕΛΑΠΕ, από το 60% στο 72% όπως ήταν και πέρυσι.

Εκτιμάται ότι μετά τις παραμετρικές αυτές αλλαγές το ποσό που θα χρειαστεί να καλύψουν οι προμηθευτές το 2019 θα κινηθεί στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, ποσό κατά πολύ χαμηλότερο από τα 170 με 200 εκατ. ευρώ που θα πληρωθούν το 2018 μέσω του ΠΧΕΦΕΛ

Σε ότι αφορά το νέο σχήμα NOME, όπως αποκάλυψε χθες το energypress, η απόσταση δεν είναι μεγάλη και η συζήτηση γίνεται στη βάση του ολοκληρωμένου σχεδίου της τρόικας το οποίο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση μέχρι τον Απρίλιο του 2019 των δημοπρασιών NOME σε ότι αφορά τη λιγνιτική παραγωγή και τη μικρή ενίσχυση των ποσοτήτων υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα συνεχίσουν να δημοπρατούνται από εκεί και πέρα. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι, πρώτον θα τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και δεύτερον ότι η διαδικασία αυτή θα καταλήξει σε αποτέλεσμα.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα