Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Αναγνωρίζει η ΡΑΕ τις στρεβλώσεις στον υπολογισμό των ΥΚΩ και προχωρά σε αλλαγές - Τα αναλυτικά πρακτικά της σημερινής ακρόασης στη Βουλή

Την παραδοχή ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όσον αφορά τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επωμίζονται οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, εξέφρασε σήμερα μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νικος Μπουλαξής.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Αρχή έχει προχωρήσει σε έρευνα για το θέμα των ΥΚΩ και έχει εντοπίσει στρεβλώσεις. Εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων των ΥΚΩ καθώς και η μεταφορά της διαχείρισης του λογαριασμού τους από τον ΑΔΜΗΕ στον ΔΕΔΔΗΕ.

Με βάση τα παραπάνω, η ΡΑΕ πρόκειται να εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ να διορθωθεί η κατάσταση. "Όπου μπορούμε, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από υπερβολικές και άδικες χρεώσεις. Υπάρχουν κενά. Υπάρχουν προβλήματα. Στα σημεία που τουλάχιστον η ΡΑΕ έχει την αρμοδιότητα, πραγματοποιούνται μειώσεις έστω και μικρές", τόνισε ο κ. Μπουλαξής. Ο ίδιος είπε ότι για παράδειγμα, σήμερα προβλέπεται πως αν κάποιος υπερβεί τις 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο στην κατανάλωσή του, τότε θα πληρώσει υψηλότερη χρέωση για το σύνολο της κατανάλωσης. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα προτείνει να αλλάξει η ΡΑΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μπουλαξής ανέφερε μιλώντας στην επιτροπή ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα ΥΚΩ, δηλαδή το 90% αφορά τα νησιά. Η ετήσια επιβάρυνσή τους για τους καταναλωτές ανέρχεται πλέον σε 600-800 εκατ ευρώ, ένα ποσό που θα ήταν πολύ χαμηλότερο αν είχαν προχωρήσει οι διασυνδέσεις των νησιών. Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε ότι η Αρχή θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος ώστε να επιβάλει στον ΑΔΜΗΕ την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για τις διασυνδέσεις των νησιών.

Όπως δήλωσε νομικός εκπρόσωπος της Αρχής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ΥΚΩ, το ΣτΕ εχει δείξει μεγάλη ανοχή ιστορικά στο πως επιβαλλονται τα τέλη και στο τι αποτελεί τέλος και τι όχι. Κατ’ επέκταση, είναι αμφίβολο αν θα ευδοκιμούσε κάποια αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μπουλαξής τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις αδύναμες κοινωνικές κατηγορίες καταναλωτών με επανεξέταση του σχετικού πλαισιού. "Πρέπει να προσέξουμε την προστασία των πραγματικά αδυνάμων. Πρέπει να υπάρξει μία επανεξέταση του πλαισίου του ΚΟΤ, ώστε πραγματικά οι αδύναμοι να τυγχάνουν μεγάλων εκπτώσεων ρεύματος ή ακόμα και δωρεάν ρεύματος, μία κατηγοριοποίηση αυτών των ανθρώπων, ώστε να υπάρχει μία κλιμακωτή ελάφρυνση με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Γιατί είμαστε σε μία περίοδο, που η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα και ένας τρόπος είναι αυτός με το ρεύμα, που είναι βασικό αγαθό για τους ανθρώπους", υπογράμμισε. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαν οι χρεώσεις ΥΚΩ να προέρχονται από τον κρατικό προυπολογισμό, πρακτική που εφαρμόζουν και άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε και στις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα των ρευματοκλοπών. "Η Αρχή έχει εγκρίνει μία νέα διαδικασία και ένα νέο σύστημα που περιλαμβάνει ποινές σε αυτούς που ρευματοκλέπτουν, με προσαύξηση της τιμής, ώστε να μη γίνεται αυτό ένας τρόπος προμήθειας δωρεάν ρεύματος από κάποιους, εις βάρος των υπολοίπων", σημείωσε.

Ερωτήσεις δέχτηκε ο κ. Μπουλαξής και για το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Ο ίδιος απάντησε ότι «ανεξαρτήτως του ποιος έχει την παραγωγή, πρέπει να έχεις καλούς κανόνες και οργάνωση στην αγορά».

Επισήμανε τη σημασία που έχει ο ενεργειακός σχεδιασμός, ενώ από τους βουλευτές εκφράστηκε ανησυχία για το θέμα της ρευστότητας της ΔΕΗ και για την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Σχετικά με τις ΑΠΕ, ο κ. Μπουλαξής είπε ότι «είμαστε σε μεταβατική περίοδο γιατί αλλάζει πέρυσι και φέτος το πλαίσιο στήριξης». Στο θέμα της αυτοπαραγωγής με net metering είπε ότι «κάναμε πρόταση να επεκταθεί ο συμψηφισμός σε τριετία από ένα έτος».

Προανήγγειλε ακόμη ότι η ΡΑΕ θα σχεδιάσει και θα προωθήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ και επίσης θα σχεδιάσει και θα ξεκινήσει την υλοποίηση μιας νέας οργάνωσης της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου. «Σήμερα δεν έχουμε πραγματική αγορά αλλά διμερή συμβόλαια και εκεί έχουμε πρόβλημα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ απυήθυνε προειδοποίηση για την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά, λέγοντας ότι «δεν θα μπορούν οι σταθμοί αυτοί να συνεχίσουν την λειτουργία τους ή μέρος αυτής λόγω των εκπομπών ρύπων». Κατ' επέκταση, θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσα εναλλακτικές λύσεις, αλλά και να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες διασυνδέσεις.

-------------

Διαβάστε παρακάτω τα ανεπίσημα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.

Συνοδευτικά αρχείαΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα