Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ακόμα υψηλότερο το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ το 2018 – Τη μεθοδολογία για να εισπράξουν 155 εκατ. ευρώ περιμένουν οι προμηθευτές

Θοδωρής Παναγούλης

Ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, από εκείνο που είχε ανακοινώσει ο ΔΑΠΕΕΠ με το τελευταίο Δελτίο του, φαίνεται ότι προκύπτει από την ενσωμάτωση και των στοιχείων για τα έσοδα του Νοεμβρίου.

Στο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, με στοιχεία Οκτωβρίου, υπήρχε η πρόβλεψη για πλεόνασμα 134 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2018 αφού πρώτα είχε αφαιρεθεί το «μαξιλάρι» των 70 εκατ. ευρώ που είναι θεσμοθετημένο με νόμο και το οποίο έχει προβλεφθεί για την ασφάλεια των πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι με ενσωματωμένα τα στοιχεία του Νοεμβρίου, το πλεόνασμα φαίνεται να «τσιμπάει» ακόμα 20 εκατ. ευρώ και να εκτιμάται πλέον στα επίπεδα των 155 εκατ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο η αύξηση του εκτιμώμενου πλεονάσματος προέρχεται από αυξημένα έσοδα λόγω της υψηλής Οριακής Τιμής Συστήματος και των υψηλότερων τιμών των ρύπων CO2.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ειδικά για τους προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι έχουν συμβάλλει σημαντικά στον ΕΛΑΠΕ με την πληρωμή του «τέλους προμηθευτή» (ΠΧΕΦΕΛ) και προσδοκούν να πάρουν πίσω το όποιο ποσό του πλεονάσματος, όπως έχει δεσμευθεί και έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Ωστόσο για να γίνει αυτό πράξη και να επιστραφούν τα χρήματα στους προμηθευτές, πρέπει να αποφασίσει η ΡΑΕ για τη μεθοδολογία επιστροφής, για την οποία υπάρχει ήδη εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ που έχει υποβληθεί σχεδόν προ διμήνου.

Πρόκειται ουσιαστικά για τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας η οποία πιθανότατα πριν αποφασιστεί θα βγεί σε διαβούλευση. Ενδιαφέρον είναι όμως ότι, μετά τις ανησυχίες και αντιρρήσεις που έχουν διατυπώσει οι φορείς των ΑΠΕ, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη διαβούλευση θα τεθεί ως ερώτημα και το κατά πόσον επαρκεί το «μαξιλάρι» των 70 εκατ. ευρώ για να υπάρχει η απαραίτητη ταμειακή ρευστότητα ή θα πρέπει να αυξηθεί.

Όπως αναφέρθηκε, για την επιστροφή ποσών στους προμηθευτές υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, κυρίως από την πλευρά των παραγωγών ΑΠΕ, αλλά όχι μόνον από αυτούς. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την ανησυχία για την ταμειακή δυνατότητα του ΕΛΑΠΕ να πληρώνει έγκαιρα τους παραγωγούς εάν η εξέλιξη των μεγεθών είναι διαφορετική από τις προβλέψεις ή εάν υπάρξουν πρόσθετες υποχρεώσεις στο μέλλον, για παράδειγμα για τόκους υπερημερίας που πιθανόν θα επιδικαστούν.

Με βάση πάντως την προτεινόμενη από τον ΔΑΠΕΕΠ μεθοδολογία, προϋπόθεση για να πάρει επιστροφή ένας προμηθευτής θα είναι να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο σύστημα και ειδικά στους διαχειριστές. Ο όρος αυτός, όπως είναι εύκολα κατανοητό, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα κυρίως στη ΔΕΗ της οποίας οι οφειλές είναι υψηλές λόγω των τεράστιων ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών προς αυτήν.

Ο επιμερισμός του επιστρεφόμενου ποσού προτείνεται να γίνει με βάση τα ποσά που έχει πληρώσει ο κάθε προμηθευτής και όχι με βάση τις ποσότητες ρεύματος που διακίνησε.

Περιθώριο και για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ

Συναφές με την επιστροφή του ΠΧΕΦΕΛ είναι το θέμα του προσδιορισμού του ΕΤΜΕΑΡ για το 2019. Στο προηγούμενο Δελτίο του ο Διαχειριστής έτρεξε δύο σενάρια, ένα χωρίς την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του λιγνιτικού τέλους και ένα λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή οι διατάξεις για την κατάργηση των δύο αυτών τελών.

Με βάση το δεύτερο σενάριο (το οποίο θα είναι τώρα το μοναδικό), μετά την αφαίρεση του μαξιλαριού των 70 εκατ. ευρώ, προβλεπόταν στο τέλος του 2019 πλεόνασμα 108 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο, όταν η ΡΑΕ αποφασίσει, συντόμως, για το ΕΤΜΕΑΡ του 2019 να επέλθει μείωση, η οποία προφανώς θα είναι και μια πολύ καλή εξέλιξη για την κυβέρνηση, ειδικά εν μέσω προεκλογικού κλίματος, και σε συνδυασμό πιθανόν με την επιβάρυνση που θα έχουν οι καταναλωτές από την υιοθέτηση της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια της ΔΕΗ, και της μείωσης της έκπτωσης 15% προς τους καλοπληρωτές την οποία θέλει να προωθήσει η ΔΕΗ και η οποία συζητείται αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι προβλέψεις για το 2019 στηρίζονται σε παραδοχές για ετήσια Οριακή Τιμή Συστήματος στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και για τιμή ρύπων CO2 στα 18 ευρώ ο τόνος.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα