Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ακόμα πιο έντονος ο ανταγωνισμός στη χονδρική του αερίου – Καθοριστική η έναρξη παραδόσεων από τον TAP

Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου έχει μεταμορφωθεί μέσα σε αυτήν την δεκαετία που ολοκληρώνεται. Από μία αυστηρά μονοπωλιακή αγορά, είναι πλέον απελευθερωμένη και αρκετά ανταγωνιστική και η MYTILINEOS είχε σίγουρα καθοριστικό ρόλο. Από το πρώτο ιδιωτικό φορτίο ΥΦΑ στον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσας τον Μάιο του 2010, μέχρι τις απευθείας άμεσες ιδιωτικές εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών, ο δρόμος ήταν μακρύς, αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο. 

Η δεκαετία ολοκληρώνεται με την MYTILINEOS να βρίσκεται στην πρώτη θέση των εισαγωγέων LNG, με μερίδιο πάνω από 50%.

Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας πράγματι επιτάχυνε την ωρίμανση της αγοράς και κατέδειξε την ανάγκη που υπήρχε. Η συγκεκριμένη υποδομή, μετά και την αναβάθμιση του αποθηκευτικού χώρου, αυτή τη στιγμή αποτελεί την «καρδιά» του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου και βασικός πυλώνας της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Για το 2020, προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί ο έντονος ανταγωνισμός στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου με τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους να εντάσσουν στη στρατηγική τους τόσο στην αγορά της Ελλάδας όσο και στις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων. Ειδικότερα στην αγορά του LNG, η επέκταση αναμένεται δυναμική.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι χρήστες της Ρεβυθούσας έθεσαν υψηλούς στόχους για την τροφοδοσία της αγοράς LNG το 2020. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με τις δεσμευτικές αιτήσεις των ενδιαφερομένων να φτάνουν συνολικά τα 65 slots. 

Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν κάποιοι παίκτες, λόγω της κλιμάκωσης του ανταγωνισμού «έκλεισαν» ποσότητες που τελικά δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν.

Η MYTILINEOS αναμένεται να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά, καθώς «έκλεισε» 22 slots των 150.000 κυβικών. Το χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της MYTILINEOS άλλωστε, αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον με την προσθήκη νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826 MW, από το τέλος του 2021.

Η χώρα μας, ακολουθώντας την διεθνή τάση, έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και της αγοράς της λεγόμενης μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (small scale LNG). Το καύσιμο αυτό απευθύνεται σε αγορές-κλειδιά, όπως η ναυτιλία ή οι οδικές μεταφορές, αλλά και σε άλλες συμβατικές χρήσεις όπως η θέρμανση και η ηλεκτροπαραγωγή σε μη διασυνδεδεμένες με το υφιστάμενο δίκτυο περιοχές. 

Έχοντας υπόψη το παράδειγμα της Ρεβυθούσας, τολμούμε να πούμε ότι η ανάπτυξη των υποδομών σε αυτό το επίπεδο είναι και πάλι καθοριστικής σημασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να αναπτυχθεί παράλληλα και το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει στην αγορά να ανθίσει σε υγιείς βάσεις.

Το 2020 αναμένεται να είναι μία χρονιά κομβική για την αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του ΤΑP μετά και τη δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού για το ελληνικό τμήμα, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε. 

Ο ΤΑP αποτελεί ένα έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας, το οποίο εισάγει μια επιπλέον πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου, στην αύξηση της ρευστότητας (market liquidity) και της ασφάλειας εφοδιασμού, καθώς και στην τόνωση του ανταγωνισμού. 

Παράλληλα, το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλλει στην τροφοδοσία των γειτονικών χωρών της περιοχής μέσω του IGB, που βρίσκεται υπό κατασκευή, και των λοιπών διασυνδέσεων  θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την μελλοντική ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Η αγορά λοιπόν είναι έτοιμη να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και σίγουρα η MYTILINEOS διαθέτοντας ένα διαφοροποιημένο και ανταγωνιστικό portfolio, φιλοδοξεί να καταλάβει την ηγετική θέση στην Ελληνική Αγορά.

-------------------

Ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος είναι Managing Director της M|NG TRADING SA

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για το 2020ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα