Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

5η εσπερίδα της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της παρουσίας της στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την Παρασκευή 14.09.2018 την Πέμπτη κατά σειρά Εσπερίδα για το Φυσικό αέριο.

Η Εσπερίδα της Αρχής ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Μαρίας Κερκίδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Προϊσταμένη τμήματος ενεργειακού σχεδιασμού και ασφάλειας εφοδιασμού της ΡΑΕ, η οποία παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο καθώς και το έργο της ΡΑΕ ως αρμόδιας Αρχής για την διασφάλιση της εφαρμογής των οριζόμενων στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2017/2018 σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με αέριο και την κατάργηση του Κανονισμού 994/2010.

Υπογράμμισε την περιφερειακή διάσταση που δίνεται στον Κανονισμό, τη συμμετοχή της ΡΑΕ, ως Αρμόδιας Αρχής στην εκπόνηση Κοινής Μελέτης Επικινδυνότητας στις ομάδες κινδύνου που συμμετέχει και συγκεκριμένα στις Ομάδες Κινδύνου Ουκρανία, Αλγερία και στην διαβαλκανική ομάδα κινδύνου την οποία και συντονίζει.

Στη συνέχεια παρουσίασε το έργο της ΡΑΕ ως Αρμόδιας Αρχής σε εθνικό επίπεδο αναφορικά με την εκπόνηση της Μελέτης Επικινδυνότητας, και παρουσιάστηκαν οι δράσεις για το μετριασμό του κινδύνου σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Απόφαση ΡΑΕ 500/2018 αναλύθηκαν οι στρατηγικές και τα μέτρα που εξετάστηκαν, η μεθοδολογία εκτίμησης των μέτρων και η συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτριος Καρδοματέας, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης και Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΣΦΑ ΑΕ παρουσίασε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. το οποίο και επισυνάπτεται.

Ακολούθησε ο κ. Μιχαήλ Στεργιόπουλος, Δ/ντης Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων, ο οποίος παρουσίασε το Πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ΑΕ το οποίο και επισυνάπτεται.

Στη συνέχεια ο κ. Χρήστος Σκουλίδας, Τεχνικός Διευθυντής παρουσίασε το Πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής Α.Ε. το οποίο και επισυνάπτεται.

Ακολούθησε ο κ. Κώστας Διονυσόπουλος, Δ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Χρηματοδοτήσεων, ο οποίος παρουσίασε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ Α.Ε. το οποίο και επισυνάπτεται.

Στη συνέχεια η κα Ειρήνη Ιακωβίδου, Οικονομολόγος,     Ειδική Επιστήμονας της ΡΑΕ και Προϊσταμένη του Τμήματος Δικτύων μίλησε για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με την ανάπτυξη απομακρυσμένων δικτύων διανομής και την τροφοδότηση αυτών με Συμπιεσμένο/Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.

Ειδικότερα εξήγησε τη διαφορά μεταξύ Προμήθειας Πελάτη εντός και εκτός δικτύου επισημαίνοντας ότι για την προμήθεια πελάτη συνδεδεμένου σε Απομακρυσμένο Δίκτυο Διανομής δεν απαιτείται άδεια προμήθειας εκτός δικτύου.

Η κ. Ιακωβίδου αναφέρθηκε στα Απομακρυσμένα Δίκτυα Διανομής και στην ελεύθερη και με ίσους όρους πρόσβαση των Χρηστών σε αυτά. Επιπλέον, διαχώρισε τα δύο είδη Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής, δηλαδή αυτά που βρίσκονται κοντά και αυτά που βρίσκονται μακριά από υπάρχον δίκτυο.

Σε περίπτωση που ένα δίκτυο διανομής βρίσκεται στην ίδια γεωγραφική περιοχή με άλλο δίκτυο διανομής, ο Διαχειριστής μπορεί να προτείνει στη ΡΑΕ την ανάπτυξη Εικονικού Αγωγού CNG, όπου η δραστηριότητα της συμπίεσης και μεταφοράς του CNG με φορτηγά γίνεται από τον Διαχειριστή.

Στο κλείσιμο της παρυοσίασής της κα Ιακωβίδου ανέφερε ότι η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει τη μέγιστη τιμή παροχής υπηρεσιών Εικονικού Αγωγού για το 2018 σε 16€/MWh (0,27€/ΜWh/χλμ) για απόσταση δικτύων μέχρι 30 χλμ και σε 20€/MWh (0,17€/MWh/χλμ) για απόσταση δικτύου από 30-60 χλμ από το κεντρικό δίκτυο διανομής.

Ακολούθησε συζήτηση και σύντομες τοποθετήσεις μεταξύ άλλων των κ.κ. Δημάρχων Λαγκαδά, Τυρνάβου, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της ΡΑΕ Δρ. Νικόλαο Μπουλαξή για την άμεση ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου  για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο και δήλωσαν πως οι κάτοικοι των Δήμων τους περιμένουν να συνδεθούν εντός του Οκτωβρίου πριν το Χειμώνα. Ο κ. Μπακούρας στην σύντομη τοποθέτησή του επίσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΡΑΕ για το έργο και την αποτελεσματικότητα της ΡΑΕ στην ολοκλήρωση του πλαισίου και δήλωσε πως η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ΑΕ είναι έτοιμη μόλις ενημερωθεί από την Αρχή να προχωρήσει σε ό,τι απαιτείται για να τροφοδοτήσει τους πρώτους Δήμους με φυσικό αέριο.

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας εξέφρασε την δυσαρέσκειά του ως προς τον χρονοπρογραμματισμό για την πόλη των Ιωαννίνων και την έντονη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων ώστε το φυσικό αέριο να αποτελέσει πραγματικότητα και για την Ήπειρο συντομότερα, τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει με κάθε τρόπο για να επιτευχθεί αυτό.

Ο κ. Τερζόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ στην τοποθέτησή του εξήγησε το στρατηγικό σχεδιασμό που έχει αναπτύξει η εταιρεία για να διεισδύσει το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια και τόνισε πως ένα πολύ μεγάλο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Επισυνάπτονται οι παρουσιάσεις της πέμπτης κατά σειρά ενεργειακής εκδήλωσης της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο.

Παρουσιάσεις

Παρουσίαση

Ασφάλεια εφοδιασμού

Μαρία Κερκίδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Προϊσταμένη τμήματος ενεργειακού σχεδιασμού και ασφάλειας εφοδιασμού, ΡΑΕ

05D – P1

Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΔΕΣΦΑ ΑΕ

Δημήτριος Καρδοματέας, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης και Οικονομικών Υπηρεσιών

05D – P2

Παρουσίαση των Προγραμμάτων Ανάπτυξης ΕΔΑ ΘΕΣΣ ΑΕ, ΕΔΑ Αττικής ΑΕ, ΔΕΔΑ ΑΕ

Μιχαήλ Στεργιόπουλος, Δ/ντης Ανάπτυξης Δικτύου και Νέων Συνδέσεων, ΕΔΑ ΘΕΣΣ ΑΕ

 

Χρήστος Σκουλίδας, Τεχνικός Διευθυντής ΕΔΑ Αττικής Α.Ε.

 

Κώστας Διονυσόπουλος, Δ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Χρηματοδοτήσεων, ΔΕΔΑ Α.Ε.

 

05D – P3

 

05D – P4

 

05D – P5

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των Απομακρυσμένων Δικτύων

Ειρήνη Ιακωβίδου, Οικονομολόγος, Ειδ. Επιστήμονας, Προϊσταμένη Τμήματος Δικτύων Φυσικού Αερίου, ΡΑΕ

05D – P6

 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα συνεχίσει το πρόγραμμα των ενεργειακών της εκδηλώσεων αύριο, Σάββατο 15.09.2018 με την ειδική διαδραστική εκδήλωση για τους μαθητές στο κτήριο 8, 2ος όροφος στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΣ», Αίθουσα Α.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα