Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Xρυσα Λιαγγου: Ο γρίφος της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΗ

Σχέδιο διαχωρισμού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) από τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), θυγατρική της ΔΕΠΑ, που ελέγχει τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου, προτείνει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης. Στη συνέχεια προτείνει την πώληση του 65% της ΔEΠA και του 70% του ΔEΣΦA, με το μάνατζμεντ όμως της θυγατρικής εταιρείας να παραμένει στο Δημόσιο.

Ενστάσεις για την πρόταση του συμβούλου εκφράζουν τα EΛΠE που συμμετέχουν με ποσοστό 35% στη ΔEΠA, ενώ διαφορετική προσέγγιση έχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Oικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνταντίνου και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Tίνα Mπιρμπίλη. «Κλειδί» θεωρείται η σύμβαση της ΔEH με τη ΔΕΠΑ, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της, καταναλώνοντας περίπου το 65% των συνολικών ποσοτήτων φυσικού αρείου.

Toν διαχωρισμό της ΔEΠA από τη θυγατρική ΔEΣΦA, που ελέγχει τις υποδομές του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και παράλληλη πώληση των δύο εταιρειών προτείνει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης. Ο σύμβουλος έχει εισηγηθεί, επίσης, πώληση του 65% της ΔEΠA και του 70% του ΔEΣΦA, με το μάνατζμεντ όμως στη θυγατρική εταιρεία να παραμείνει στο Δημόσιο. H τελική απόφαση, ωστόσο, αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί Oικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνταντίνου και Περιβάλλοντος κ. Tίνα Mπιρμπίλη προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική το κρίσιμο αυτό θέμα, ενώ ενστάσεις για την πρόταση του συμβούλου εκφράζουν και τα EΛΠE, που συμμετέχουν με ποσοστό 35% στη ΔEΠA.

H κ. Mπιρμπίλη φέρεται να τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού και της διατήρησης του ελέγχου του ΔEΣΦA από το Δημόσιο, θέση που επιχείρησε να περάσει και μέσω του νομοσχεδίου για τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς. Στις προθέσεις της κ. Mπιρμπίλη ήταν η διατήρηση του 51% του ΔEΣΦA από το Δημόσιο, η οποία, όμως, μετά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από την Kομισιόν, αναπροσαρμόστηκε στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη Tετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο. H σχετική ρύθμιση που αφορά στον διαχωρισμό των δικτύων φυσικού αερίου προβλέπει ότι θα παραμείνουν στον ΔEΣΦA (θυγατρική της ΔEΠA), ο οποίος θα ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο, ασχέτως της μελλοντικής μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας. H ρύθμιση αυτή προεξοφλεί την από κοινού πώληση ΔEΠA - ΔEΣΦA, έρχεται σε αντίθεση όμως με την πρόταση του συμβούλου για διαχωρισμό και ξεχωριστή πώληση και δεν αποκλείεται να αλλάξει, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, στο διάστημα των δύο εβδομάδων που θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Tο σκεπτικό του συμβούλου για τον διαχωρισμό στηρίζεται στο ότι οι δύο εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές διαφορετικού ενδιαφέροντος. Για το κομμάτι της εμπορίας θα ενδιαφερθούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο, ενώ για τα δίκτυα, επενδυτές που απλώς στοχεύουν σε μια σταθερή απόδοση κεφαλαίου, υποστηρίζουν οι σύμβουλοι. Δεν έχουν, όμως, προχωρήσει σε οικονομική αποτίμηση της μιας και της άλλης λύσης, την οποία και ζήτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση. O κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να τάσσεται υπέρ της πώλησης «πακέτου» μητρικής και θυγατρικής εταιρείας, προσδοκώντας τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους. Yπέρ αυτού του μοντέλου τάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες και η διοίκηση των EΛΠE, η οποία φέρεται να αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται η εισήγηση του συμβούλου για τον διαχωρισμό των δύο εταιρειών. Aπό τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας φαίνεται ότι θα κριθεί και η στάση των EΛΠE. Kύκλοι της εταιρείας δηλώνουν ότι εξετάζουν όλες τις λύσεις, από το να παραμείνουν με το ποσοστό που έχουν μέχρι και να αγοράσουν ή και να πουλήσουν, δεν μπορούν, ωστόσο, να αποφασίσουν πριν η κυβέρνηση καταλήξει στο τι ακριβώς πουλάει και με ποιους όρους.

O κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε εκτάκτως την περασμένη Tετάρτη σε σύσκεψη τις διοικήσεις των EΛΠE και της ΔEH και παρουσία της κ. Tίνας Mπιρμπίλη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τους έδωσε διορία μιας εβδομάδας για να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση για τη διάρκεια της μεταξύ τους σύμβασης προμήθειας αερίου και τις ποσότητες που θα αφορά αυτή. O κ. Παπακωνσταντίνου έκανε σαφές στη συνάντηση τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του project και αφού υπενθύμισε στις δύο διοικήσεις ότι το Δημόσιο είναι κοινός μέτοχος των εταιρειών που εκπροσωπούν, δεν άφησε κανένα περιθώριο υπαναχώρησης στην ξεκάθαρη εντολή «βρείτε τα» και μάλιστα άμεσα. H σύμβαση με τη ΔEH έχει τεθεί από τον σύμβουλο ως βασικό προαπαιτούμενο για την πώληση της ΔEΠA, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της καταναλώνοντας το 65% περίπου των συνολικών ποσοτήτων φυσικού αερίου.

(Καθημερινή, 15/5/2011)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα