Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Βρυζίδου: Απαλλαγή από την αφαίμαξη των ΝΟΜΕ για τη ΔΕΗ

Ομιλία απηύθυνε στη Βουλή η Παρασκευή Βρυζίδου, Βουλευτής Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, για την ακύρωση των ΝΟΜΕ και σειρά άλλων θεμάτων.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής ανέφερε τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι και αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει, σε σημαντικά ζητήματα, λύσεις, οι οποίες ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη χώρα μας.

Και θα ξεκινήσω από την Πρόταση Νόμου, που – κατά την άποψή μου- είναι και από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις που έρχονται και είναι τα ΝΟΜΕ. Όπως και ο Υπουργός είπε πριν, τα ΝΟΜΕ ξεκίνησαν το 2015 και είναι οι δημοπρατήσεις, βάσει των οποίων η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να πουλάει ενέργεια με τιμές χαμηλότερες του κόστους, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται διαχρονικά. Μέχρι που έφτασε η ζημιά της από τα ΝΟΜΕ, στα 600 εκατ. ευρώ.

Έρχεται, λοιπόν, σήμερα, με την Πρόταση του νομοσχεδίου, να καταργηθούν τα ΝΟΜΕ, τα οποία, βέβαια, δεν είχαν ζωή επ’ αόριστον. Όμως, αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το συγκεκριμένο Υπουργείο και ο Υπουργός, έρχεται και καταθέτει την Πρόταση, προκειμένου να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτήν την αφαίμαξη και αυτήν την οικονομική ζημία, που είχε υποστεί η ΔΕΗ.

Με αυτήν την κίνηση και σε συνδυασμό με την απόφαση να πληρωθούν και στη Δ.Ε.Η.  τα ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας), που ανέρχονται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ, μέσα σε λίγους μήνες ζωής της Κυβέρνησης,  φαίνεται η βούληση να στηριχθεί πραγματικά η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ δεν είναι μόνο μια επιχείρηση δημοσίου χαρακτήρα. Δεν είναι μόνον οι 10.000 εργαζόμενοι. Δεν είναι μόνο περιοχές μας, οι οποίες έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία τους και έχουν δώσει πάρα πολλά για την παραγωγή της ενέργειας, αλλά είναι κάτι που αφορά όλη τη χώρα. Είναι η ασφάλεια της χώρας, είναι το δημόσιο συμφέρον και είναι βέβαια η προετοιμασία για το επόμενο βήμα.

Ήδη λοιπόν, με όλα αυτά τα οποία έγιναν μέχρι τώρα, φαίνεται και προδιαγράφεται η ασφάλεια που υπάρχει και το θετικό σκεπτικό και βέβαια, αναμένουμε το νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει στο οποίο καλείτε η Κυβέρνηση, να λύσει θέματα τα οποία δεν λύθηκαν και αφορούσαν την προηγούμενη Κυβέρνηση και τα προηγούμενα χρόνια, καλείται να δώσει άμεσα λύσεις στον παρόντα χρόνο, στο έναν χρόνο, στα δύο χρόνια, στα δέκα και βέβαια για το μέλλον της χώρας.

Ήδη, η προηγούμενη Κυβέρνηση, είχε το σχέδιο της και γνώριζε ότι προχωράμε σε απολιγνιτοποίηση, η οποία είχε υλοποιηθεί και έκλειναν οι θερμοηλεκτρικές μονάδες η μία μετά την άλλη. Είχε μειωθεί η παραγωγή του λιγνίτη και η παραγωγή της ενέργειας από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, ωστόσο εφάρμοζε το ίδιο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης, λες και δεν άλλαξε τίποτα και θα λειτουργούσαμε με την ίδια ποσότητα, με την ίδια εξόρυξη για πάρα πολλές δεκαετίες.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα, να πρέπει η σημερινή Κυβέρνηση και το Υπουργείο, στο τώρα, αυτόν τον προγραμματισμό να τον καλύψει, διότι η απολιγνιτοποίηση η οποία προχωρούσε δεν συνοδευόταν από αντίστοιχες δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης αντίστοιχης της εμβέλειας της εξόρυξης, γιατί κρύβαμε κάτω από το χαλί, το ότι κάνουμε απολιγνιτοποίηση και ότι η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείτε, διότι δραστηριότητες της μεγάλες, υλοποιούνταν μέσα από εργολαβίες.

Έτσι λοιπόν, προκειμένου να μην έχουμε πολιτικό κόστος, να μη λέμε στον κόσμο, τι ακριβώς γίνεται, ενώ γινόταν και το κρύβαμε, και σήμερα πρέπει να δοθούν λύσεις σε όλα αυτά. Δηλαδή, να προστατεύσουμε τα ορυχεία, τα οποία είναι στο σύνολό τους ανοιχτά και κινδυνεύουμε ενδεχομένως και από αυταναφλέξεις ή εάν άμεσα, σήμερα, δεν γίνουν και αυτά που έπρεπε να γίνουν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Νομίζω λοιπόν ότι εδώ είναι σεβαστό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά στις τοπικές κοινωνίες και στις γωνιές της χώρας μας, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ζητούν το δικαίωμα να χαίρονται τον τόπο τους, να εργάζονται και να ζουν με ασφάλεια και χαίρομαι που το Υπουργείο, φροντίζει προς αυτή την κατεύθυνση, βέβαια με το πολύ βαρύ φορτίο που είχε πάρει στις πλάτες του, που όπως είπα και πριν, να καλύψει και το παρελθόν και το παρόν και το μέλλον.».ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα