Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τσακίρης: Ο EastMed θα έχει νόημα αν βρεθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου

Στην εκπομπή Energy Week του SBC TV και στον δημοσιογράφο Θ. Παναγούλη μίλησε την περασμένη εβδομάδα ο Θ. Τσακίρης, καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας.

Κύριοι άξονες της συζήτησης ήταν οι ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, η πορεία των αγωγών φυσικού αερίου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη φιλοδοξία της Ελλάδας να μετατραπεί σε μελλοντικό ενεργειακό κόμβο.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις των κυπριακών υδρογονανθράκων έγινε ιδιαίτερη  αναφορά στην παρεμπόδιση των γεωτρήσεων της Eni από πλευράς Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη η παρεμπόδιση των εργασιών της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3, μέσω ουσιαστικά της κατάληψης της συγκεκριμένης ζώνης της κυπριακής ΑΟΖ,  δημιούργησε στην πράξη ένα τετελεσμένο που προσωρινά γκριζάρει τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο επικεφαλής της Eni επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν και την τουρκοκυπριακή πλευρά επισημαίνοντας πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί αμαχητί, όμως ο καθηγητής τόνισε την αναγκαιότητα δραστικότερων λύσεων. Ίσως η Eni θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας τοποθετώντας φρεγάτα επιφορτισμένη με την περιφρούρηση της γεώτρησης, εφόσον ζητούμενο είναι η Eni να συνεχίσει ανεμπόδιστη το γεωτρητικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει και για τα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Ερωτηθείς για το ελάχιστο δυνατό θετικό σενάριο σε σχέση με τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, ο κ. Τσακίρης ανέφερε την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Κύπρου-Αιγύπτου σε βάθους εξαμήνου και προτού ξεκινήσει η γεώτρηση της Exxon στο τεμάχιο 10.  Η διακρατική συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο σχετίζεται με τον αγωγό μεταφοράς αερίου από το τεμάχιο 12 έως το σημείο που θα υγροποιείται σε ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου και η οποία κατά τη γνώμη του αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και εμπορική επιλογή.

Όσον αφορά τον αγωγό EastMed -το ύψος του οποίο αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και θα είναι το πρώτο που θα χρηματοδοτηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility-  ο καθηγητής εμφανίζεται επιφυλακτικός, καθώς δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο με τα τωρινά κυπριακά ή και ισραηλινά αποθέματα. Για να έχει νόημα ως έργο θα πρέπει να βρεθούν σημαντικές ποσότητες αερίου. Ενώ, επισημαίνει πως στην περίπτωση που το πλεόνασμα του Ισραήλ τροφοδοτήσει τον EastMed αυτό σημαίνει πως έχει χαθεί δια παντός η επιλογή να σταλεί προς Τουρκία κάτι που ακόμα δεν είναι σαφές.

Για την περίπτωση των ελληνικών υδρογονανθράκων ο κ. Τσακίρης αναφέρει την ανάγκη μετασχηματισμού της ΕΔΕΥ, η οποία πρέπει να ενισχυθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί κατά το πρότυπο του αντίστοιχου κυπριακού οργανισμού. Ιδιαίτερα τώρα, που υπάρχει ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες από σημαντικούς διεθνείς παίχτες.

Τέλος, με αφορμή την θετική πορεία των εργασιών του TAP, ο κ. Τσακίρης κλήθηκε να τοποθετηθεί ως προς το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της  προκειμένου να μετατραπεί σε ενεργειακό hub. Αυτό θα απαιτούσε σωρεία σημαντικών αλλαγών και το αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο που να εγγυάται την ύπαρξη πιο ανταγωνιστικής αγοράς. Το βασικότερο δε, κώλυμα είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διαμετακομιστική ποικιλία, η οποία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός hub. Ένα ακόμα πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η έλλειψη υποδομής αποθήκευσης φυσικού αερίου, η οποία συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρα.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα