Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τρία άτομα στο εδώλιο για την κλοπή πετρελαίου από το νοσοκομείο της Ρόδου

Την προσεχή Πέμπτη 11 Ιουλίου θα αναβιώσει στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η υπόθεση κλοπής πετρελαίου θέρμανσης από το νοσοκομείο της Ρόδου το χρονικό διάστημα 2013 – 2015.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν 45χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, 49χρονος Έλληνας και μία 29χρονη Αλβανίδα,  οι οποίοι κατηγορούνται για κλοπή από δύο ή περισσότερους που έχουν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση και η συνολική αξία του αντικειμένου υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για αντίσταση.

Η υπόθεση προσδιορίστηκε για τις 4 Ιουλίου,  ωστόσο το δικαστήριο διέκοψε για την προσεχή Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία,  στην οποία περιλαμβάνονταν και άλλοι δύο αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης, ενώ είχε ζητηθεί η διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο τελέστηκε η κλοπή των καυσίμων, το ύψος της ζημίας και βέβαια εάν υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας που έγιναν γνωστά, προκύπτει ότι οι φερόμενοι ως δράστες είχαν στήσει «επιχείρηση»,  την οποία λειτουργούσαν για τουλάχιστον 2 χρόνια, καταφέρνοντας να αφαιρέσουν 140.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (!), χωρίς ουδείς να αντιληφθεί το παραμικρό!

Μάλιστα,  μέρος του πετρελαίου αυτού οι δράστες το πουλούσαν, ενώ ορισμένες ποσότητες φέρεται να τις κρατούσε ο 45χρονος αλλοδαπός σε ειδική δεξαμενή που διατηρούσε στο Φαληράκι, και να το χρησιμοποιούσε για τις ανάγκες κίνησης των οχημάτων της επιχείρησης του.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε πως, οι τρεις αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής αφού έσκαψαν, εγκατέστησαν ειδικούς σωλήνες μήκους 500 μέτρων,  τους οποίους στην συνέχεια έθαψαν. Οι σωλήνες ξεκινούσαν από σημείο κοντά στην δεξαμενή και κατέληγαν σε ένα άλλο έξω από την περίφραξη του νοσοκομείου. Οι δράστες είχαν επίσης δύο κομμάτια αφαιρούμενα σωλήνων,  τα οποία τοποθετούσαν το ένα στην δεξαμενή και το άλλο στο σημείο από όπου θα κατέληγε το πετρέλαιο, και μία ηλεκτρονική αντλία (πατενταρισμένη) αναρρόφησης με την οποία και αφαιρούσαν το πετρέλαιο. Στην συνέχεια,  το μετέφεραν με ειδικά τροποποιημένο αυτοκίνητο για την μεταφορά καυσίμων.

Βάση των ίδιων στοιχείων, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να δούλευαν κυρίως νυκτερινές ώρες και τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα!

Επίσης,  σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι αλλοδαποί ηλικίας 45, 26 και 24 ετών «δούλευαν» συστηματικά την «επιχείρηση» τους, την οποία είχαν φροντίσει να «εξοπλίσουν» με όλα τα απαραίτητα συστήματα. Ο δε χρόνος δράσης τους φέρεται να είναι αρκετά μεγάλος γεγονός που προκαλεί ερωτήματα καθώς ουδείς είχε αντιληφθεί από το νοσοκομείο την παραμικρή απώλεια του πετρελαίου θέρμανσης! Και μάλιστα σε χρονικό διάστημα, κατά το οποίο υπήρχαν περίοδοι,  όπου το νοσηλευτικό μας ίδρυμα αντιμετώπιζε διάφορα ζητήματα με την θέρμανση του.

Πάντως όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες,  όπως αυτές τους αποδίδονται, ενώ αναλυτικά εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν πλέον ενώπιον του δικαστηρίου.

Συνήγοροι υπεράσπισης είναι οι κ.κ. Άκης Δημητριάδης και Στέλιος Αλεξανδρής.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Για την υπόθεση είχε εκδοθεί ανακοίνωση από την αστυνομία η οποία ανέφερε τα εξής:

«Εξιχνιάστηκε, ύστερα από πολύμηνη, συνεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, υπόθεση κλοπής και λαθρεμπορίας μεγάλης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης από τις κεντρικές δεξαμενές του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.

Για την υπόθεση αυτή ταυτοποιήθηκαν ως δράστες τρεις Αλβανοί ηλικίας 45, 26 και 24 ετών, καθώς και ένας 49χρονος ημεδαπός. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης-λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, λαθρεμπορίας καυσίμων και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος.

Όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις Αλβανοί ενεργώντας από κοινού και οργανωμένα ως εγκληματική ομάδα, με διακριτούς ρόλους και αρχηγό τον 45χρονο, τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια, αφαιρούσαν συστηματικά και σε εβδομαδιαία βάση, μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης από τις κεντρικές δεξαμενές του Νοσοκομείου Ρόδου, τις οποίες στη συνέχεια μεταπουλούσαν.

Η σπείρα ενεργούσε νυχτερινές ώρες, είχε εγκαταστήσει μεγάλου μήκους σύστημα αγωγών άντλησης και χρησιμοποιούσε ειδικά τροποποιημένο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των καυσίμων.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015, όταν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου έχοντας συλλέξει και αξιολογώντας πληροφορίες πραγματοποίησε στοχευμένη επιχείρηση κατά την οποία εντόπισε και κατάσχεσε δυο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ποσότητα κλεμμένου πετρελαίου και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε η σπείρα.

Από την αξιοποίηση των ευρημάτων και την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των Αλβανών, καθώς και η εμπλοκή του 49χρονου ημεδαπού, ο οποίος τους είχε παραχωρήσει το ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν και παράλληλα αγόραζε ποσότητες του κλεμμένου πετρελαίου.

Κατασχέθηκαν:

• Δυο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, από τα οποία το ένα το είχαν μετατρέψει σε παράνομο «βυτίο» καυσίμων

• Εννιακόσια εξήντα (960) λίτρα πετρελαίου θέρμανσης τοποθετημένα σε -41- πλαστικά δοχεία που βρίσκονταν μέσα στο τροποποιημένο όχημα

• Πεντακόσια (500) μέτρα πλαστικών σωληνώσεων

• Αυτοσχέδια ηλεκτρική αντλία

• Διάφορα εργαλεία και ηλεκτρικός μετρητής πετρελαίου

Η κατασχεθείσα ποσότητα πετρελαίου αποδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Υπολογίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης τους, αφαίρεσαν περισσότερα από 140.000 λίτρα υγρού καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης),  το οποίο μεταπούλησαν, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημία στο Δημόσιο.

(rodiaki.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα