Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τον ενεργειακό σχεδιασμό παρουσίασε ο Φάμελλος στον IEA – Tι είναι το “IDR” και γιατί μπαίνει στο μικροσκόπιο η ελληνική αγορά

Χρήστος Στεφάνου

(upd: 14:19) Καλωσορίζοντας στο ΥΠΕΝ, την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε τα βασικά στοιχεία ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας, ο οποίος βασίζεται στην ανάγκη εξασφάλισης της πρόσβασης στην ενέργεια για πολίτες και επιχειρήσεις και στην αξιοποίηση του ενεργειακού τομέα για οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της εργασίας, με κριτήρια την περιβαλλοντική προστασία, τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, την εξασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού οφέλους και την αξιοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας.

Βασικοί άξονες του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η ενεργειακή ασφάλεια, με διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ο ομαλή μετάβαση της αγοράς ενέργειας στη φάση απελευθέρωσης και η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες - προμηθευτές ενέργειας.

"Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη", είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ, συμπληρώνοντας ότι "η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει το στόχο διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το 2020 και θέτει φιλόδοξους στόχους για το 2030".

"Ο μετασχηματισμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση των ΑΠΕ βασίζεται στο άνοιγμα της αγοράς προς τους παραγωγούς/προμηθευτές μέσω ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το μεταβλητό κόστος των διαφόρων τεχνολογιών, χωρίς να οδηγεί σε φαινόμενα όπως η «φωτοβολταϊκή έκρηξη» των τελευταίων ετών και τη δημιουργία ελλειμμάτων στο ΛΑΓΗΕ".

Επίσης, "ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει και την απεξάρτηση των νησιωτικών περιοχών από το πετρέλαιο, με ενίσχυση των ΑΠΕ και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τη μερική χρηματοδότηση των απαιτούμενων επενδύσεων μέσω ειδικού εργαλείου στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου, δράση που θέλουμε να ενισχύσουμε οικονομικά και θεσμικά στην ΕΕ".

Στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί χώρα «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η κατασκευή μεγάλων έργων, όπως ο IGB και ο ΤΑΠ, τα έργα της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, και ο αγωγός φυσικού αερίουEastMed (ΝΑ Μεσογείου) θα συντείνουν στο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Και βέβαια η ενεργειακή αποδοτικότητα, ιδιαίτερα στον οικιακό τομέα και τα δημόσια κτήρια, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων, και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Για το λόγο αυτό ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι χρειάζονται νέα οικονομικά εργαλεία, όπως το Εξοικονομώ ΙΙ για τον ιδιωτικό τομέα και το Εξοικονομώ για το Δημόσιο Τομέα, με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και την ανάγκη αρχικής επένδυσης. Τα νέα χρηματοδοτικά σχήματα θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, μέσω της αναζωογόνησης της οικοδομικής δραστηριότητας και θα δημιουργήσουν νέες, πράσινες θέσεις εργασίας.

Εκτός από τις τεχνολογικές λύσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα συναρτάται άμεσα με τη διακυβέρνηση και οργάνωση του ενεργειακού συστήματος. Η ευρύτερη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και καταναλωτών αποτελεί όχημα για την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε τοπική κλίμακα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση πρόκειται να προωθήσει ενεργειακούς συνεταιρισμούς με συμμετοχή Δήμων, Κοινοτήτων, τοπικών επιχειρήσεων και πολιτών. Εκτός από το συμμετοχικό σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί θα επιτρέψουν τη δημοκρατική μετάβαση σε αποκεντρωμένες και αποδοτικότερες λύσεις παραγωγής και χρήσης ενέργειας.

Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε ότι η συνεργασία με διεθνείς φορείς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, θα επιτρέψει την ενίσχυση διεθνών ενεργειακών συνεργασιών, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων, κλιματικά-και περιβαλλοντικά φιλικών καινοτόμων λύσεων, οι οποίες θα εξασφαλίζουν σε όλους, και ειδικότερα στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, την πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θα βρεθεί από αύριο και τις επόμενες ημέρες η ελληνική αγορά ενέργειας καθώς φθάνουν στην Αθήνα για επαφές και συλλογή... στοιχείων οι ειδικοί του ΙΕΑ. Πρόκειται για την ομάδα στελεχών η οποία θα έχει την κύρια ευθύνη για την επικαιροποίηση της περίφημης έκθεσης In Depth Review of Energy Policies Greece (IDR), η οποία για τελευταία φορά εκδόθηκε από το International Energy Agency το 2011.

Ποιοι θα έρθουν προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τα δεδομένα και την πρόοδο των ενεργειακών αγορών της χώρας; Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η ομάδα ειδικών θα περιλαμβάνει διευθυντικά στελέχη και τεχνοκράτες από το State Department καθώς και τα υπουργεία οικονομικών και ενέργειας της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ουγγαρίας, που θα συνοδεύονται από στελέχη της Κομισιόν αλλά και του ΙΕΑ, που αποτελεί τον ενεργειακό βραχίονα του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η τεχνοκρατική ομάδα θα έχει επαφές με όλους τους εποπτευόμενους από το υπουργείο Ενέργειας οργανισμούς και φορείς της αγοράς. Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, θέματα που αφορούν στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, η πρόοδος στην ανάπτυξη των αγορών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και ο τομέας της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκθεση του 2011 είχαν εντοπιστεί σημαντικά περιθώρια για μεταρρυθμίσεις ενώ όπως αναφερόταν τότε ο τομέας της ενέργειας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικά στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ειδικότερα τότε είχε επισημανθεί η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, για τη δημιουργία ένος ελκυστικού πλαισίου και ανταγωνιστικών συνθηκών που θα προσελκύσουν επενδύσεις. Επίσης είχε τότε επισημανθεί η ανάγκη χάραξης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το φυσικό άεριο και την ασφάλεια εφοδιασμού, για την αποανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα και για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.

Η διεθνής αντιπροσωπεία των τεχνοκρατών αναμένεται να δει όλους τους φορείς του χώρου, στελέχη του υπουργείου ενέργειας, τους διαχειριστές των αγορών, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς και τους συμμετέχοντες στις αγορές.

Ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να βγουν «ειδήσεις» παρά μόνο να γίνει συλλογή στοιχείων και να καταγραφεί το status της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Πιθανόν να υπάρξει και νέα επίσκεψη το φθινόπωρο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποια κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν, ενώ η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι η πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει του ελληνικού IDR έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο γενικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ και συναντήθηκε με τον υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη. Τότε είχαν συμμετάσχει εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ, του Υπουργείου Εξωτερικών, της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΛΑΓΗΕ, του ΔΕΣΦΑ και του ΚΑΠΕ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα