Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Την ημέρα των... εκλογών ζητάει να πληρώσει η ΛΑΡΚΟ - Ισχύει το τελεσίγραφο της ΔΕΗ που προειδοποιεί ότι θα "τραβήξει την πρίζα"

Χρήστος Στεφάνου

(upd:13/06/19 - 20:29) Νέα απάντηση στη ΔΕΗ έστειλε σήμερα η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, όπου δίνει νέα ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να πληρώσει για τον Απρίλιο και συγκεκριμένα την 7η Ιουλίου, Κυριακή και ημερομηνία... των εκλογών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ παραμένει αμετακίνητη και ότι θα προχωρήσει σε άρση εκπροσώπησης εάν αύριο Παρασκευή δεν καταβληθούν χρήματα από τη ΛΑΡΚΟ.

(upd:20:29) Απάντηση στο τελεσίγραφο της ΔΕΗ έδωσε η διοίκηση της Λάρκο, ζητώντας πίστωση χρόνου για να πληρώσει τις οφειλές ρεύματος. Στην απάντηση, που χαρακτηρίζεται από κύκλους της ΔΕΗ ως εμπαιγμός, αποκαλύπτεται ότι η Λάρκο έχει απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος από το Μάρτιο όταν η σχετική συμφωνία που έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ προβλέπει μηνιαίες καταβολές, προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα.

Συγκεκριμένα στην πρότασή της η Λάρκο ζητεί να πληρώσει στις 24 ή τις 25 Ιουνίου τα 2,5 εκατ. ευρώ του λογαριασμού του Μαρτίου. Στις 26 ή τις 27 Ιουνίου προτείνει να πληρωθεί 1,5 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό του Απριλίου, ενώ το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ ζητείται να πληρωθεί μετά τις εκλογές έως τις 10 Ιουλίου.

Κύκλοι της ΔΕΗ τονίζουν ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και υπογραμμίζουν ότι η ΔΕΚΟ θα προχωρήσει στην άρση της εκπροσώπησης της Λάρκο (θα κόψει το ρεύμα) μέχρι την Παρασκευή. 

Σημειώνεται ότι η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι, εκτός από την αθέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία ηλεκτροδότησης, στάθηκαν οι πληροφορίες ότι η διοίκηση της Λάρκο υπέγραψε προ ημερών νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία φέρεται να αυξάνει το κόστος μισθοδοσίας αφού προβλέπει αυξήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος παραγωγής της Λάρκο ήταν το 2018 (11μηνο) κοντά στις 15 χιλιάδες δολάρια (14,962) όταν οι τιμές του νικελίου ήταν μεταξύ 10,5 και 11 χιλιάδες δολάρια, ενώ το κόστος μισθοδοσίας ήταν 1225 δολάρια ο τόνος.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

(upd:15:29) Επιστολή - τελεσίγραφο απέστειλε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ προς τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, με τη οποία την καλεί να καταβάλλει μέχρι την Παρασκευή το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ, τις τρέχουσες δηλαδή οφειλές, αλλιώς θα προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης και διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Η ΛΑΡΚΟ, όπως έγραψε ήδη το energypress, δεν τηρεί τους όρους της πρόσφατης συμφωνίας των δύο μερών και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που οδήγησε τη ΔΕΗ στη σημερινή προειδοποίηση.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι νωρίτερα σήμερα, ερωτηθείς ο Υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης εμφανίστηκε να μην έχει την ίδα πληροφόρηση σχετικά με το τι πληρώνει και τι δεν πληρώνει η ΛΑΡΚΟ και έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση εκ μέρους της ΔΕΗ.

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Νέα "στάση πληρωμών" εκ μέρους της Λάρκο - Κατεβάζει το διακόπτη η ΔΕΗ καθώς δεν τηρούνται οι όροι της συμφωνίας

Όταν το Φεβρουάριο η ΔΕΗ συμφωνούσε με τη Λάρκο να συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρεύμα το μεγαλύτερο οφειλέτη της είχε θέσει μια σειρά από συγκεκριμένους όρους, η αθέτηση ενός εκ των οποίων συνιστούσε εκ νέου λόγο για καταγγελία και άρση της εκπροσώπησης της πολύπαθης κρατικής βιομηχανίας.

Εδώ και αρκετό διάστημα λοιπόν η Λάρκο έχει κηρύξει εκ νέου στάση πληρωμών προς τη ΔΕΗ, χωρίς να διαφαίνεται από πλευράς της διάθεση να προχωρήσει σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία που πέρασε από το ΔΣ της ΔΕΚΟ μόλις πριν από 4 μήνες. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν εντός των επόμενων ημερών δεν αλλάξει κάτι, τότε η ΔΕΗ προχωρά άμεσα στις απαραίτητες κινήσεις προς τον ΑΔΜΗΕ για άρση της εκπροσώπησης και παύση της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας νικελίου.

Αυτό τουλάχιστον διαμηνύουν πηγές της ΔΕΗ, η οποία για να συνεχίσει να δίνει ρεύμα στη Λάρκο ζητεί την εκπλήρωση όλων των όρων του μνημονίου του Φεβρουαρίου, ήτοι ανά μήνα:

  • την καταβολή 2,5 εκατ. ευρώ μετρητά
  • εκχώρηση των απαιτήσεων της Λάρκο από τη διακοψιμότητα
  • μηνιαίες παραδόσεις λιγνίτη 24 χιλ. τόνων από τα Σέρβια Κοζάνης
  • εγγυητικές σε περίπτωση που η Λάρκο ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ύψος κατανάλωσης

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο ΔΕΗ Λάρκο του Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας κατανάλωσης, η ΔΕΗ μπορεί μέσα σε διάστημα μιας ημέρας να σταματήσει το ρεύμα στη βιομηχανία. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι η ΔΕΗ έχει τηρήσει ιδιαίτερα αυστηρή στάση και οδήγησε στο σβήσιμο του διακόπτη στη Χαλυβουργική, το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό οφειλέτη, τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2018 της ΔΕΗ οι οφειλές της βιομηχανίας ανέρχονταν τον περασμένο Δεκέμβριο σε 309,8 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα για τη Λάρκο φαίνεται πάντως να είναι οξύτατο, με δεδομένο ότι η διοίκηση της κρατικά ελεγχόμενης βιομηχανίας δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τα κόστη παραγωγής τα οποία παραμένουν σημαντικά υψηλότερα των τιμών πώλησης του νικελίου και οδηγούν σε βαριά ζημιογόνο λειτουργία την εταιρεία. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα