Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Τι… συμπληρώνουν οι Αζέροι για τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα - Αμπντουλάγιεφ

Δημήτρης Κοιλάκος

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τσίπρα-Αμπντουλάγιεφ έδωσε παράταση ζωής στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού οι όποιες αντιπαραθέσεις, ακόμα και αυτές που έχουν ιδιαίτερη ένταση, αφορούν τον τρόπο, αλλά όχι την ουσία) και την προώθηση της συμφωνίας με τη SOCAR. 

Ενώ, όμως, μέχρι τώρα έχουμε ακούσει κι έχουμε διαβάσει αρκετά για το ζήτημα, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται από ελληνικές πηγές. Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε πως τοποθετούνται και οι Αζέροι επί του θέματος.

Φυσικά, ο πρώτος λόγος πέφτει στους άμεσα εμπλεκόμενους. Έτσι, σε επίσημη ενημέρωση που εξέδωσε χθες η SOCAR σημειώνεται:

«Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της SOCAR, Rovnag Abdullayev, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν μιάμιση ώρα και διεξήχθησαν σε ειλικρινή και θετική ατμόσφαιρα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποκάλεσε το Αζερμπαϊτζάν στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και τη SOCAR εταιρεία-στρατηγικό επενδυτή. Είπε επίσης ότι θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να εισέλθει η SOCAR στην ελληνική αγορά. Μια ομάδα εργασίας αποφασίστηκε να ρυθμίσει την κρίση σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Ο Ελσχάντ Ναζίροφ, αντιπρόεδρος της SOCAR, αρμόδιος για επενδύσεις και το μάρκετινγκ, και ο Δημήτρης Λιάκος, επικεφαλής σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για τα οικονομικά ζητήματα, θα ηγηθούν της ομάδας εργασίας, η οποία θα έχει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση για να προετοιμάσουν προτάσεις ικανοποιητικές και για τις δυο πλευρές. Η SOCAR αποφάσισε να παρατείνει την εγγυητική επιστολή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες για τη δραστηριοποίηση της ομάδας εργασίας».

Στο ίδιο πνεύμα κυμαίνονται και τα σχετικά δημοσιεύματα του αζέρικου τύπου. Σε αυτά, πέραν των πηγών από τη SOCAR, που προφανώς αναπαρήγαγαν στις διαρροές τους προς τον τύπο το πνεύμα της επίσημης τοποθέτησης της εταιρείας, αναπαράγονται επίσης δηλώσεις του Αζέρου πρέσβη στην Ελλάδα, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ στο ΑΡΑ-Economics, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα- Αμπντουλάγιεφ.

Σύμφωνα με τον Αζέρο διπλωμάτη, η συνάντηση, είχε ένταση αλλά ήταν ειλικρινής. «Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν και οι Ελλάδα είναι δυο συνεργάτες και η SOCAR θεωρείται από την Αθήνα στρατηγικός εταίρος», δήλωσε ο πρέσβης. Συμπλήρωσε ότι στο τέλος της συνάντησης η SOCAR έλαβε την απόφαση να συστήσει μια ομάδα εργασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

«Της ομάδας εργασίας θα ηγείται ο αντιπρόεδρος της SOCAR, Ελσχάντ Ναζίροφ, από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, και ο Δημήτρης Λιάκος, οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού. Η ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί στενά με την ιταλική Snam και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αναζητήσει ένα τρόπο να ιδιωτικοποιήσει το ΔΕΣΦΑ εντός ενός μηνός. Έτσι, η ισχύς της εγγυητικής επιστολής παρατάθηκε μέχρι τις 31/10».

Είναι προφανές ότι υπάρχουν 3 σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυο τοποθετήσεων. Συγκεκριμένα, από τις δηλώσεις του πρέσβη, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση στο Μαξίμου, αναδεικνύονται τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

α) η συνάντηση είχε ένταση, άρα μόνο βελούδινο δεν ήταν το κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών

β) η σύσταση της ομάδας εργασίας ήταν πρόταση της SOCAR

γ) η ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί στενά με την ιταλική Snam.

Ίσως δεν είχε ενδιαφέρον για τους Αζέρους, πάντως δεν γίνεται αναφορά στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας εργασίας και συγκεκριμένα στο ρόλο που αναμένεται να παίξουν ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης και ο πρώην πρόεδρος της SOCAR Greece, A. Mαμάντωφ, ο οποίος, όπως προκύπτει από πληροφορίες του energypress, θα είναι σημαντικός.

Όμως, δυο σημεία που μοιάζουν να έχουν ενδιαφέρον, προκύπτουν από το σχετικό ρεπορτάζ του AzerNews, μέσο το οποίο εν γένει απηχεί τις θέσεις της αζέρικης πλευράς. Το AzerNews, λοιπόν, επαναφέρει τη διατυπωθείσα θέση της SOCAR ότι «θα προχωρήσει με τη συμφωνία μόνο σε περίπτωση που το κόστος μειωθεί σημαντικά, δεδομένων των πολλών εμποδίων που έχουν εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή που συμφωνήθηκε η αγορά του ΔΕΣΦΑ το 2013». Επίσης, επισημαίνει ότι η Snam «ακόμα ενδιαφέρεται για την αγορά του 17% του μεριδίου του ΔΕΣΦΑ που η SOCAR χρειάζεται να πουλήσει ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι της ΕΕ».

Τι διαφαίνεται λοιπόν, από τα παραπάνω; Ότι μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος ο δρόμος για την υλοποίηση της συμφωνίας με τη SOCAR, έστω κι αν η ελληνική πλευρά παρουσιάζεται συγκρατημένα αισιόδοξη. Κι αυτό γιατί οι Αζέροι φαίνεται να επιθυμούν να διατηρήσουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, επιβάλλοντας πλέον, όσο μπορούν, τους δικούς τους όρους, με δεδομένο, όμως, το πώς έχει διαμορφωθεί πλέον το πλαίσιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι διόλου μικρή δεν είναι η σημασία της πορείας των διαπραγματεύσεων με την ιταλική Snam, που πλέον κι αυτές περνούν στα χέρια της ομάδας εργασίας. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα