Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Θωμάς - Πατουανέλι: Υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας - Στόχος ο ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον ομόλογό του της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόιντε στη Ρώμη. Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις και η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών καθώς και οι δυνατότητες εμβάθυνσης και επέκτασης αυτής της συνεργασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Συζητήθηκαν εκτενώς η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, ενώ παράλληλα υπογραμμίστηκε η σημασία της γεωστρατηγικής θέσης των δύο χωρών, η οποία ενδείκνυται και για επιχειρηματικές κοινοπραξίες με στόχο την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα. Μεταξύ άλλων, συμφώνησαν ότι στη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση απαιτείται συντονισμός και προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων σε επίπεδο ΕΕ ενώ αποδοκιμάστηκε η εργαλειοποίηση του ζητήματος προς εξυπηρέτηση ίδιων πολιτικών συμφερόντων. Κοινή υπήρξε η παραδοχή των δύο ομολόγων ότι η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζερικό φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία, καθώς και για τα υπό σχεδιασμό σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα όπως ο EastMed.

Συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρώμη, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας (Memorandum of Understanding) από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, Γεράσιμο Θωμά και τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές (βλέπε εδώ σχετικό ρεπορτάζ), κάτι που αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Ιταλία δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου. Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.

Παράλληλα η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των "έξυπνων" δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμο Θωμά.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Την βούλησή τους για στενότερη και πολυεπίπεδη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα επιβεβαίωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, μέσω συμφωνίας συνεργασίας (MemorandumofUnderstanding) που υπέγραψαν ο υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, κ. StefanoPatuanelli, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρώμη.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δυο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται  -μεταξύ άλλων- στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Υψηλής Τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και την συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία  Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.

Ελλάδα και Ιταλία  δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου, επιταχύνοντας παράλληλα την απανθρακοποίηση των οικονομιών τους. Οι δυο χώρες θα ενθαρρύνουν την στενότερη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών ενέργειας. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει:

Ø  Τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ø  Την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας, ώστε η ελληνική αγορά να έχει καλύτερη πρόσβαση στην ιταλική αγορά που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο βάθος και ρευστότητα, με στόχο της μείωση των τιμών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανιών

Ø  Την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας

Ø  Την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας των μικροδικτύων και των projects των «έξυπνων» νησιών, την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στην αποθήκευση ενέργειας και τη διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων, στις υποδομές ηλεκτροκίνησης και σε άλλους τομείς

Ø  Την προώθηση του εκσυγχρονισμού των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ, της κατασκευής νέων υποδομών και της παραγωγής  βιοκαυσίμων από απόβλητα

Ø  Την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα με στόχο την αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού και την παροχή, στο μεσοδιάστημα, πρόσβασης της ελληνικής αγοράς σε ιταλικούς αποθηκευτικούς χώρους μέσω ανάστροφων ροών(reverseflows)

Ø  Την εδραίωση συνεργασίας στον κλάδο διανομής φυσικού αερίου με στόχο την ανάπτυξη των δικτύων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς –μεταξύ άλλων- της διαχείρισης των δικτύων, της ψηφιοποίησης, της δημιουργίας έξυπνων δικτύων

Ø  Την προώθηση της χρήσης του LNG στις θαλάσσιες μεταφορές και την ενθάρρυνση της βιώσιμης κινητικότητας

Ο υφυπουργός Ενέργειας  κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Με τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, η Ελλάδα και η Ιταλία, δυο μεγάλες  χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στηρίζουμε έμπρακτα το GreenDeal της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ταχύτερη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Ταυτόχρονα, εμβαθύνουμε την ήδη εξαιρετική συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας της ΕΕ και θέτουμε τα θεμέλια για εξωστρεφή ανάπτυξη των εταιρειών μας προς την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις  χώρες της Αφρικής».

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Από την αγορά ποσοστού σε ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, μέχρι joint ventures σε αιολικά, ηλεκτροκίνηση, smart grids, αλλά και έργα κυματικής ενέργειας, σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να αφορά στον κλάδο της ενέργειας, περιλαμβάνει το ιταλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αποδέκτης αυτού του ενδιαφέροντος αναμένεται να γίνει σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς που θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη, και θα συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης Stefano Patuanelli.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, εκτός φυσικά από το προσφυγικό, και διασυνοριακά projects, όπως οι αγωγοί TAP, και East Med, θα βρεθεί το δεδηλωμένο ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπου η πιο εμβληματική μέχρι σήμερα παρουσία, είναι αυτή της Snam με ποσοστό 66% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ και τον έλεγχο μέσω αυτού, των υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας.
Τα ενεργειακά παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς οι ιταλικές εταιρείες θεωρούνται πρωτοπόρες σε πολλά θέματα που άπτονται της μετάβασης στην πράσινη βιομηχανική επανάσταση, από smart grids, και εγκατάσταση ταχυφορτιστών σε αυτοκινητοδρόμους για ηλεκτρικά οχήματα, έως επενδύσεις στην κυματική ενέργεια. 
Προ ημερών για παράδειγμα, κονσόρτσιουμ από τις Eni, Fincantieri και Terna, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αξιοποιήσει εμπορικά το πιλοτικό έργο Inertial Sea Wave Energy Converter (ISWEC) για την παραγωγή κυματικής ενέργειας, αρχικά σε μικρά ιταλικά νησιά και μεταγενέστερα, στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Θωμάς θα έχουν συναντήσεις και με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENI gas e luce Alberto Chiarini.

Σταχυολογώντας το μέχρι σήμερα εκδηλωμένο ιταλικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ενέργειας, προκύπτει ότι αγγίζει σχεδόν τα πάντα. 

ΑΔΜΗΕ, και Αριάδνη στην ατζέντα της TERNA

Η TERNA, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύων στην Ευρώπη, ενδιαφέρεται για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, όπως επίσης και της θυγατρικής του "Αριάδνης" που θα κατασκευάσει το υποβρύχιο καλώδιο Αττική-Κρήτη, ύψους 1 δισ ευρώ, όπως επίσης για την ηλεκτροκίνηση. Τα παραπάνω είχε μεταφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Luigi Feraris στον Κ.Μητσοτάκη με τον οποίο και είχε συναντηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στο Μαξίμου. Σημειωτέον ότι η Τerna είχε εμφανιστεί τόσο στον πρώτο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, όσο και στον δεύτερο, για τη διάθεση του 24%, όπου επικράτησε τελικά η κινεζική State Grid.


Από δίκτυα και ΑΠΕ ως ηλεκτροκίνηση “βλέπει” η Enel

Η Enel, ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαικούς παίκτες στα δίκτυα, με 32 εκατομμύρια πελάτες, λέγεται ότι ενδιαφέρεται για τον ΔΕΔΔΗΕ. Στο μέτωπο της ηλεκτροκίνησης, η ιταλική εταιρεία, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι έχει αναπτύξει ένα δίκτυο 200 σταθμών φόρτισης των 50kW, παρέχοντας 400 σημεία φόρτισης στους κύριους αυτοκινητοδρόμους της Ιταλίας και της Αυστρίας. Το έργο εντάσσεται στο συγχρηματοδοτούμενο με κοινοτικούς πόρους project “EVA +”, το οποίο συντονίζει η Enel με τη συμμετοχή των εταιρειών Verbund, SMATRICS, Renault, Nissan, BMW Group και Volkswagen Group Italia (με τα σήματα Volkswagen και Audi).

Επίσης, η Enel Green Power που εγκαινίασε τον Οκτώβριο, παρουσία του Πρωθυπουργού, το μεγάλο αιολικό πάρκο στον Καφηρέα, θεωρεί τη χώρα μας ως προορισμό και για άλλες επενδύσεις ΑΠΕ, ενώ εφόσον το επιτρέψει το νέο θεσμικό πλαίσιο, ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας. όπως έχει δηλώσει ο CEO της εταιρείας Αntonio Cammisecra.

ΔΕΠΑ “βλέπει” η Italgas

Η Italgas, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, φαίρεται να ενδιαφέρεται για την ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως επίσης να έχει έλθει σε καταρχήν συμφωνία για την εξαγορά από την ομοεθνή της Eni gas e luce, του ποσοστού 49% και του management που κατέχει η τελευταία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Καινοτόμα projects από Eni 

Η Eni, με την σειρά της, επενδύει ολοένα και περισσότερες σε καινοτόμα projects, όπως αυτό για την παραγωγή κυματικής ενέργειας, ενώ "κοιτάζει" και αυτή την ελληνική αγορά, με δηλωμένο το ενδιαφέρον για να αυξήσει (πιθανόν και μέσω εξαγορών) το μερίδιό της στη λιανική ρεύματος, αερίου και ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα