Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Στρατηγική επιλογή για τους Κινέζους η εμπλοκή στα ενεργειακά της Ελλάδας

Δημήτρης Κοιλάκος

Έντονο κινεζικό χρώμα έχει αποκτήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ενεργειακή ειδησεογραφία στην Ελλάδα.

Αφενός, είχαμε τη Δευτέρα τη σημαντική επίσκεψη του προέδρου της CMEC, κ. Ζhang Chun, ο οποίος, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κινεζικού κολοσσού, συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Μ. Παναγιωτάκη, με τον οποίο και υπέγραψε Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας. Για τις προοπτικές που διανοίγονται από τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαβάσατε αναλυτικά στο energypress.

Αφετέρου, είχαμε την Παρασκευή την κατάθεση από την κινεζική State Grid της μιας εκ των δυο δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Επειδή, λοιπόν, κάτι μας λέει πως σε αντίστοιχους ρυθμούς θα συνεχίσουν τα πράγματα και στο μέλλον, αξίζει να σκύψουμε λίγο πάνω από την κινεζική παρουσία στα ενεργειακά ζητήματα της χώρας, καθώς προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία κι αξιοπρόσεκτες αλληλοσυσχετίσεις.

Forza China για ΑΔΜΗΕ

Ως γνωστόν, δυο ήταν τελικά οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ. Η μια προσφορά κατατέθηκε από την κινεζική State Grid και η άλλη από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν εξ ημισείας η ιταλική TERNA και το επενδυτικό fund F2i.

Κι ενώ το ενδιαφέρον που κατατέθηκε κι επισήμως υπό τη μορφή δεσμευτικών προσφορών από δυο ενεργειακούς κολοσσούς δίνει περιθώρια αισιοδοξίας στη ΔΕΗ και την κυβέρνηση για την ευόδωση της πώλησης του 24%, αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι Κινέζοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν όχι μόνο την πώληση, αλλά και την περαιτέρω πορεία τόσο του ΑΔΜΗΕ, όσο και των σχεδίων της ΔΕΗ.

Όχι, σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να προκαταβάλλουμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή, μετά τον έλεγχο των προσφορών και των δικαιολογητικών που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς ΔΕΗ.

Για να εξηγήσουμε, λοιπόν, τι εννοούμε, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ενώ οι δυο προσφορές είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό συνδέονται με στενές σχέσεις. Σχέσεις που μάλιστα αποκτούν και προεκτάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον εν Ελλάδι ενεργειακό τομέα.

Ας μη μιλάμε άλλο με γρίφους, όμως. Το ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης, είναι ότι και στις δυο προσφορές είναι έντονη η κινεζική παρουσία, και μάλιστα η State Grid εμφανίζεται εκατέρωθεν.

Κι ενώ την πρώτη προσφορά την έχει καταθέσει η ίδια αυτοτελώς, εκεί που το πράγμα μοιάζει να μπερδεύεται (ή να ξεμπερδεύεται, όπως το δει κανείς…) είναι στο σχήμα TERNA-F2i. Κι αυτό γιατί κινεζική συμμετοχή υπάρχει και στα δυο μέρη αυτής της σύμπραξης.

Ας δούμε πρώτα τα της TERNA. Στις 27 Νοεμβρίου του 2014, η State Grid Corporation of China (SGCC) ολοκλήρωσε την απόκτηση του 35% των μετοχών της Cassa Depositi e Prestiti Reti (CDP RETI) από την Cassa depositi e prestiti Spa (CDP). Η οποία CDP RETI κατέχει μερίδιο 29.85% στην… TERNA, μέλος του ΔΣ της οποίας είναι πλέον, μετά από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Yupeng He, ως εκπρόσωπος της State Grid. Δηλαδή, η ανταγωνίστρια της TERNA για τον ΑΔΜΗΕ, είναι και μέτοχός της!

Σε ότι αφορά το fund f2i, η κινεζική εμπλοκή εδώ προκύπτει από τη συμμετοχή σε αυτό του κινεζικού κρατικού fund CIC (China Investment Corporation).

Κινεζική εμπλοκή και στην πώληση του ΔΕΣΦΑ

Πέραν της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, το άλλο μεγάλο ενεργειακό ντιλ που κυοφορείται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, είναι φυσικά η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR. Για τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτή την υπόθεση, που τείνει να εξελιχθεί σε σήριαλ, ενημερώνεστε τακτικά από το energypress. Μια από τις τελευταίες σχετικές ειδήσεις, έχει να κάνει με το ότι πλέον SOCAR και SNAM βρίσκονται σε συζητήσεις που ενδέχεται να καταλήξουν σε μεταβίβαση έως και πάνω από 30% του ΔΕΣΦΑ στη SNAM.

Πως, όμως, εμπλέκονται οι Κινέζοι σε αυτή την υπόθεση;

Αν δει κανείς τη μετοχική σύνθεση της SNAM, θα διαπιστώσει ότι η CDP RETI, άρα πλέον και η State Grid, η οποία εξαγόρασε το 35% της, κατέχει μερίδιο 30% στη SNAM. Δηλαδή, η State Grid εμπλέκεται –έμμεσα- και στην πώληση του ΔΕΣΦΑ!

Ένα μεγάλο κουβάρι

Αυτή η ήδη περίπλοκη σχέση μεταξύ των διαφόρων επενδυτών, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι State Grid, CMEC και CIC δρουν ουσιαστικά στα πλαίσια του κινεζικού σχεδίου για την εξάπλωση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας.

Ως γνωστόν, η Κίνα στοχεύει σε επενδύσεις σε τομείς και χώρες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κινεζικής οικονομίας και τη σχετική θέση της Κίνας στην πυραμίδα των μεγάλων δυνάμεων, κινείται μάλιστα αρκετά επιθετικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων κινήσεων, και μάλιστα από τον ενεργειακό τομέα, είναι και η απόπειρα της State Grid να αποκτήσει την AusGrid, που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία, απόπειρα που τελικά απέτυχε, μετά και από πολλές πιέσεις που ασκήθηκαν.

Είναι δεδομένο ότι η κρατική παρέμβαση και η κυβερνητική καθοδήγηση επηρεάζει τόσο τις εξωτερικές συνεργασίες των κινεζικών μονοπωλιακών ομίλων, όσο και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολύπλοκου συστήματος ανταγωνισμών, στο οποίο οι διάφοροι παίκτες προσπαθούν να καταλάβουν τις καλύτερες δυνατές θέσεις, ώστε να ενισχύσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Σε αυτό το παζάρι, έχει ορμητικά εισέλθει ένας νέος παίκτης, εξ Ανατολής ορμώμενος. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, απομένει να φανεί... ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα