Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Στη Βουλή κατατίθεται άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ - Τι θα πληρώσουν βιομηχανίες, μέση τάση και αγρότες

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 19:08) Στη Βουλή κατατίθεται άμεσα, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το νέο σύστημα εξέτασης οδηγών, η νομοθετική ρύθμιση για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ επιβεβαιώνοντας το πρωινό ρεπορτάζ του energypress.

Μέσω της ρύθμισης υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Η μείωση αυτή μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ αποτελεί αντίβαρο στην αύξηση της τιμής του ρεύματος, που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Έτσι εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει αρνητική επίδραση για τους καταναλωτές.

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα έκδοσης Υπουργικής Απόφασης με νέες, σημαντικά χαμηλότερες, χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών (νοικοκυριά, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες). Οι μειώσεις αυτές θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2020, η δε επίπτωσή τους θα αντικατοπτριστεί στους λογαριασμούς ρεύματος των πελατών της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ήδη από το Σεπτέμβριο.

Η Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Η "ντρίμπλα" του ΥΠΕΝ για να εφαρμόσει άμεσα τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ - Τι θα πληρώσουν βιομηχανίες, μέση τάση και αγρότες

Η ανάγκη του ΥΠΕΝ να μειώσει άμεσα το ΕΤΜΕΑΡ έτσι ώστε να αντισταθμιστεί, εν μέρει, η αύξηση που θα ανακοινωθεί στο ανταγωνιστικό μέρος του λογαριασμού ρεύματος, έφερε στο προσκήνιο τη σοβαρή εκκρεμότητα που αφορά την εφαρμογή του νέου σχήματος κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ που έχει συμφωνηθεί και εγκριθεί από την Κομισιόν, στο πλαίσιο της υιοθέτησης των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε..

Το νέο σχήμα προβλέπει ότι δεν υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις (μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ) παρά μόνον για συγκεκριμένες κατηγορίες πολύ ενεργοβόρων βιομηχανιών. Με άλλα λόγια, δηλαδή, εφεξής θα υπάρχει ένα ενιαίο, κοινό ΕΤΜΕΑΡ για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, εκτός των πολύ ενεργοβόρων.

Παράλληλα, όμως, προβλέπεται ότι θα υπάρξει, μεταξύ άλλων, και μεταβατική περίοδος, κατά την οποία οι μη επιλέξιμες πλέον κατηγορίες καταναλωτών οι οποίες είχαν μέχρι το 2014 ευνοϊκό καθεστώς, θα μπορούν να τύχουν κάποιων μειώσεων.

Τέτοιες περιπτώσεις, που με το νέο σχήμα κανονικά δεν θα δικαιούνται πλέον εκπτώσεις, είναι οι ενεργοβόροι καταναλωτές της Μέσης Τάσης, τα ξενοδοχεία, οι αγρότες κ.λπ. Οι καταναλωτές αυτοί, όμως, θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον το 20% του κοινού ενιαίου ΕΤΜΕΑΡ (βλέπε περισσότερα εδώ).

Για να υπολογιστεί το ενιαίο κοινό ΕΤΜΕΑΡ θα έπρεπε κανονικά να γίνουν διαδοχικά οι εξής ενέργειες:

-Να βγει η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση από το ΥΠΕΝ, ώστε να υλοποιηθεί το εγκεκριμένο νέο σχήμα. Η απόφαση αυτή θα καθόριζε και το ποσοστό του ενιαίου ΕΤΜΕΑΡ που θα πλήρωνε κάθε κατηγορία των κατ΄ εξαίρεση (δηλ. επιχειρήσεις μη επιλέξιμες που μπορούν όμως να μπουν στη μεταβατική διάταξη, όπως π.χ. αγρότες ή ξενοδόχοι κ.λπ.). Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να ήταν π.χ. 20%, 30% ή άλλο.

-Στη συνέχεια, οι επιλέξιμες (είτε κανονικά, είτε μεταβατικά) επιχειρήσεις θα έπρεπε να εγγραφούν στα σχετικά μητρώα και να δώσουν στοιχεία για τις καταναλώσεις τους κ.λπ.

-Ακολούθως, θα έπρεπε να γίνουν οι υπολογισμοί, ώστε με βάση και το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί στον ΕΛΑΠΕ, να βγει το οριστικό ΕΤΜΕΑΡ.

Η “ντρίμπλα” του ΥΠΕΝ

Επειδή, όμως, αυτή η διαδικασία δεν ήταν δυνατόν να γίνει τώρα, με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη να βγει άμεσα η απόφαση για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να κάνει “ντρίμπλα”, ώστε να βγάλει απόφαση και να εφαρμόσει άμεσα τη μείωση.

Συγκεκριμένα, με ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή ενταγμένη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών, η αρμοδιότητα καθορισμού του ΕΤΜΕΑΡ περνάει στο ΥΠΕΝ. Στη συνέχεια το ΥΠΕΝ θα ορίσει προσωρινή τιμή ΕΤΜΕΑΡ για το 2019 αφήνονας για ευθετότερο χρόνο την πλήρη εφαρμογή του νέου σχήματος. Τότε θα αποφασίσει - μετρώντας προφανώς διάφορες παραμέτρους - για το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που θα ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Πρακτικά, θα αποφασίσει για το κατά πόσο θα επιβαρυνθούν, σε σχέση με σήμερα, ομάδες όπως οι αγρότες, οι ξενοδόχοι της Μέσης Τάσης, ξενοδόχοι κ.λπ.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, μετά τον καθορισμό της προσωρινής τιμής ΕΤΜΕΑΡ, όταν γίνει η πλήρης εφαρμογή του νέου σχήματος και η διαδικασία φτάσει στον καθορισμό του οριστικού ΕΤΜΕΑΡ, τότε θα γίνει επανυπολογισμός και εκκαθάριση αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα