Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σταθάκης: Βασικός εταίρος η Βόρεια Μακεδονία στο μετασχηματισμό της Νότιας Βαλκανικής σε ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο

Τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας και συνεργειών στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία την επόμενη μέρα της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων “ΜΙΑ”.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως στον ενεργειακό τομέα “υπάρχουν αρκετά πεδία που προσφέρονται για αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών”. Πρόσθεσε δε, πως δεδομένου του target-model που στόχο έχει την δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η οποία θα υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση στα πλαίσια των προσπαθειών της για ένταξη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το επίπεδο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε τρια παραδείγματα που σηματοδοτούν την αλλαγή κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Αυτά είναι η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και στους δύο τομείς, καθώς επίσης και η συμφωνία για τον διασυνοριακό πετρελαιαγωγό, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και στην κυριότητα του συμμετέχει το κράτος της Β.Μακεδονίας με ένα ποσοστό.

Τόνισε ακόμη πως “η ελληνική κυβέρνηση μέσα από αυτήν την τριπλή διασύνδεση βλέπει τη Βόρεια Μακεδονία ως βασικό εταίρο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Νότιας Βαλκανικής σε βασικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού στο πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ" σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Βόρεια Μακεδονία. Τι απαντάτε σε αυτούς που διαφωνούν και από τις δυο πλευρές των συνόρων;

Οι λαοί της Βαλκανικής λειτούργησαν επί αιώνες σε ένα κοινό οικονομικό πλαίσιο, το οποίο κάποια στιγμή διερράγη, για πολιτικούς, γεωπολιτικούς και άλλους λόγους. Μετά το 1990 ξεκίνησε μια διαδικασία ανασύνθεσης των σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Βόρεια Μακεδονία ήταν από τα κράτη που έμειναν πίσω σε αυτή τη διαδικασία, κυρίως εξαιτίας των διαφορών με την Ελλάδα. Ακριβώς εδώ εντοπίζεται το απόλυτο και καθολικό όφελος από την Συμφωνία των Πρεσπών: αποκαθίσταται ένας ιστορικός φυσικός χώρος, που για αιώνες αποτελούσε το πεδίο επενδυτικών, εμπορικών και πολιτιστικών συναλλαγών, ανοίγοντας τεράστιες δυνατότητες και για τους δύο λαούς.

Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγει η Συμφωνία για τις δύο χώρες γενικά, άλλα και όσων αφορά το χαρτοφυλάκιο σας, τον τομέα της ενέργειας;

Υπό το νέο πρίσμα, οι οικονομικές σχέσεις, που είναι και σήμερα υπαρκτές, αποκτούν εκ των πραγμάτων μια πολύ διαφορετική δυναμική. Αυτό προφανώς αφορά και στον τομέα της ενέργειας, όπου υπάρχουν αρκετά πεδία που προσφέρονται για αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ δύο γειτονικών χωρών.

Μάλιστα, ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει το Target-model, μέσω του οποίου επιδιώκει να δημιουργήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η οποία θα υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ. Άρα η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προχωρήσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, καθιστώντας την ενεργειακή ένωση έναν από τους πρώτους σταθμούς στην πορεία ένταξης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κατά την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, ποια θα είναι τα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων; Θα υπογράψετε και κάποιες συμφωνίες;

Μετά την επίλυση των ζητημάτων που ταλαιπώρησαν τις δύο χώρες επί δεκαετίες, η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία έρχεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό σαφώς και υπάρχουν μια σειρά από συνεργασίες στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε και συμφωνίες για να υπογράψουμε.

Άλλωστε αυτή την προσέγγιση προωθεί σταθερά η ελληνική κυβέρνηση συνολικά στις σχέσεις με τα βαλκανικά κράτη. Υπενθυμίζω ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η τετραμερής σύνοδος στο Βουκουρέστι, με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, όπου επίσης συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς.

Μπορείτε να μας φέρετε παραδείγματα από τον κλάδο της ενέργειας;

Στον κλάδο της ενέργειας η επανεκκίνηση των σχέσεων μπορεί να ξεκινήσει με την αποκατάσταση της ομαλής διασύνδεσης των δικτύων των δύο χωρών – κάτι που ενδέχεται να απαιτεί και την ανάπτυξη κοινών υποδομών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε τρία ζητήματα:

Πρώτον, στη σύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου στις δύο χώρες. Υπάρχει ήδη το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER, που προέκυψε από τα Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε τα δύο δίκτυα να ενωθούν και σταδιακά να ενταχθεί και η Βόρεια Μακεδονία στο ευρύτερο δίκτυο που αναπτύσσουμε, με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, την προοπτική επέκτασης προς τη Σερβία και τη Ρουμανία και βέβαια τη διασύνδεση όλων αυτών με τον αγωγό TAP, που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.

Δεύτερον, στο θέμα του διασυνοριακού πετρελαιαγωγού, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και στην κυριότητα του συμμετέχει το κράτος της Β.Μακεδονίας με ένα ποσοστό. Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση σε διασυνδετήρια υποδομή που παραμένει αδρανής. Θεωρώ ότι στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας η επανενεργοποίηση της υφιστάμενης υποδομής θα αποτέλεσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς η άριστη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να αποφέρει αμοιβαία επωφελή οικονομικά αποτελέσματα. 

Τρίτον, στην αναβάθμιση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μαζί με την υιοθέτηση κοινού θεσμικού πλαισίου, αποτελούν τις προϋποθέσεις για το Target-model.

Θέλω να τονίσω ότι η ιδέα της τριπλής διασύνδεσης δεν εξαντλείται μόνο στο πλαίσιο της καλής οικονομικής συνεργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση μέσα από αυτήν την τριπλή διασύνδεση βλέπει τη Βόρεια Μακεδονία ως βασικό εταίρο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Νότιας Βαλκανικής σε βασικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον γειτονικό λαό λίγο πριν την επίσκεψή σας;

Έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς μετά από πολλές δεκαετίες, ξαναλειτουργεί η τρίτη πύλη της Ευρώπης προς τη Μεσόγειο – αυτή των Βαλκανίων. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών κρατών. Σε μια περίοδο που η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης αναδεικνύει όλο και πιο έντονα τη χρησιμότητα της συνεργασίας των κρατών, η βαλκανική χερσόνησος ανακτά την ενότητά της ως χώρος οικονομικών και πολιτισμικών ανταλλαγών. Μια περιοχή που έχει βασανιστεί από διαιρέσεις και εθνικισμούς, μπορεί τώρα να δώσει το παράδειγμα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια για την αξία και τα οφέλη της συνεργασίας.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα