Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σταθάκης: Η διπλή διασύνδεση συνιστά οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης - Θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο

"Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο της Ελλάδος.", ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης από το βήμα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου , στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όπως σχετικά είχε γράψει το πρωί το energypress. 

Να σημειώσουμε ότι πριν την συνέντευξη τύπου είχε προηγηθεί σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Ευρ. Κουκιαδάκη και άλλων παραγόντων, όπου και εκεί τέθηκαν τα ζητήματα των υδρογονανθράκων και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ανάμεσα σε άλλα που απασχολούν την επικαιρότητα και την καθημερινότητα του νησιού.

Στην συνέντευξη τύπου, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην μικρή διασύνδεση που αφορά τη σύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου αλλά και στον ΑΔΜΗΕ.

Θα παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη από τον Σταθμό της Μεγαλούπολης, υπογράμμισε ο ίδιος ενώ δήλωσε πως το όλο εγχείρημα ξεκινά στις αρχές του 2019 και τελειώνει το 2020.

Σχετικά με τη μεγάλη διασύνδεση, ο Υπουργός επεσήμανε:" Σήμερα μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, οριστικοποιήθηκε ότι το έργο θα το κάνει η Αριάδνη, μια εταιρεία με 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο. Η Eurasia θα έχει ένα 39% και άλλες εταιρείες το υπόλοιπο. Από αρχές του 2019 ξεκινά με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2022 με αρχές 2023."

"Η διπλή διασύνδεση θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης. Από τα 700 εκατομμύρια που πληρώνουμε τα 400 είναι από την Κρήτη. Θα μειωθεί αυτό το τεράστιο ποσό. Θα είναι ασφαλής. Θα ενισχύσει κι άλλες μορφές ενέργειας όπως οι ΑΠΕ.", πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το cretalive.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο με συνδυασμό την παραμονή ρυπογόνων μονάδων και το σταδιακό κλείσιμο τους, με την κατασκευή νέων.

Όπως είπε, εφόσον ολοκληρωθεί η διασύνδεση, ο λογαριασμός ΥΚΩ θα είναι μηδέν και η  απόσβεση θα είναι επωφελής για όλους.

Ο Υπουργός ακόμη έκανε αναφορά στις ενστάσεις της  Ριζοσπαστικής Συνεργασίας λέγοντας πως θα ληφθούν υπ΄όψιν.

"Η στρατηγική μας για τις επενδύσεις και το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ μας διατηρεί σταθερούς στις θέσεις μας. Στα περιβαλλοντικά θέματα έχουμε προωθήσει την πιο αυστηρή νομοθεσία..Θέλουμε την ενθάρρυνση των επενδύσεων.Μπορούμε και προωθούμε τις επενδύσεις με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον.", επεσήμανε.

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τα περιφερειακά και αυτοδιοικητικά στελέχη για το ζήτημα των υδρογοναθράκων που αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης κατά τη σύσκεψη της Τριμερούς στην Ελούντα διαβεβαιώνοντας τον κ. Αρναουτάκη ότι όλες οι παρατηρήσεις και οι απόψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη στρατηγική μελέτη των υδρογονανθράκων, θα ληφθούν υπόψη, θα ενσωματωθούν στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις και θα υπάρχει πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε τις εγγυήσεις για την Κρήτη, είπε ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν τεράστια αποτελέσματα για το νησί.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα δυο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «στην εθνική νομοθεσία έχουμε ενσωματώσει πλήρως την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο» και πως οι όροι των συμβάσεων προβλέπουν «όλους τους σύγχρονους μηχανισμούς προληπτικής ασφάλειας». Πρόσθεσε, ότι έχει συσταθεί μόνιμη επιτροπή παρακολούθησης του έργου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της περιφέρειας, των δήμων και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων. Σε ερώτηση για τις αντίθετες απόψεις που εκφράζονται, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι είναι απολύτως θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες. «Υπάρχει μια διαφωνία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως είναι η WWF και η Greenpeace, η οποία είναι απολύτως σεβαστή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο Οικολόγους βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα της συμπολίτευσης», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι οι παρατηρήσεις της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτές και ο ίδιος, ως ιδρυτικό μέλος, τις αφουγκράζεται και τις λαμβάνει υπόψιν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αδιαμφισβήτητα, παραμένει στις δυνάμεις της Οικολογίας. Έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική για την προώθηση επενδύσεων, αλλά και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπου η έμφαση δίνεται στη στήριξη των μικρών και μεσαίας κλίμακας μονάδων. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων. Προχωρήσαμε, επίσης, στην υιοθέτηση και την εφαρμογή αυστηρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας», επισήμανε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη Μονή Τοπλού, το οποίο εκδόθηκε  από την παρούσα κυβέρνηση, ενσωματώνοντας όλες τις παρατηρήσεις που είχε κάνει το ΣτΕ στο παρελθόν. «Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώθηκε συναίνεση και διασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη όλης της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε.

Ο κ.Σταθάκης αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο Καστελλίου λέγοντας "υποστηρίζω αδιαμφισβήτητα το μεγάλο αυτό έργο. Ο τουρισμός θα είναι διπλάσιος στην Κρήτη. Δεν υπάρχει μέλλον στο Νίκος Καζαντζάκης."ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα