Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σχέδιο επί χάρτου η λειτουργία αγοράς προθεσμιακών προϊόντων στη μεταNOME περίοδο – Συνάντηση των προμηθευτών με Θωμά

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 15:20) Για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την τελευταία δημοπρασία NOME του Οκτωβρίου, αλλά και για την πρόθεσή της να αναζητηθεί εναλλακτικό μεταβατικό μοντέλο για το διάστημα μέχρι την εφαρμογή του target model, χωρίς όμως να έχει να πεί κάτι συγκεκριμένο, ενημέρωσε τους προμηθευτές ρεύματος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς κατά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη.

Από την πλευρά τους οι προμηθευτές έθεσαν σειρά άλλων ζητημάτων στη λειτουργία της αγοράς και του κλάδου.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Με ανησυχία που πηγάζει από το γεγονός ότι η πρόθεση του υφυπουργού Ενέργειας να λειτουργήσει οργανωμένη αγορά προθεσμιακών συναλλαγών στο μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή του target model δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί, προσέρχονται σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος στο ΥΠΕΝ όπου θα συναντήσουν τον κ. Γεράσιμο Θωμά.

Η πρωτοβουλία για την ενημερωτική συνάντηση «γνωριμίας» είναι του ίδιου του υφυπουργού, ο οποίος έχει δείξει ισχυρά αντανακλαστικά, συναντόμενος διαδοχικά μέχρι σήμερα με όλους τους συμμετέχοντες του ενεργειακού τομέα.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών προμήθειας αγωνιούν να λάβουν διαβεβαιώσεις για δύο τουλάχιστον θέματα:

Πρώτον ότι πράγματι θα ξεκινήσει το target model και η λειτουργία των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιούνιο του 2020.

Δεύτερον, ότι θα υπάρξει, στην περίπτωση που πράγματι καταργηθεί η τελευταία δημοπρασία NOME που ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου, κάποιο ικανό και επαρκές υποκατάστατο «εργαλείο» που θα τους επιτρέψει να «χετζάρουν» σε ανταγωνιστικές τιμές μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το target model.

Ο φόβος των προμηθευτών ρεύματος είναι ότι χωρίς την τελευταία δημοπρασία (που θα τους επέτρεπε να καλύψουν την κατανάλωσή τους αλλά και μέρος της ανάπτυξής τους για 12 μήνες), θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε υψηλές τιμές, αλλά κυρίως σε αβεβαιότητες που θα διακυβεύσουν την ίδια τη βιωσιμότητά τους. Ο φόβος αυτός αφορά βεβαίως κυρίως τους μη καθετοποιημένους «παίχτες», καθώς εκείνοι που έχουν και θερμική παραγωγή μπορούν να κάνουν hedging με τις μονάδες τους.

Ο φόβος επιτείνεται από το γεγονός ότι η λειτουργία οργανωμένης αγοράς ενεργειακών παραγώγων που θα μπορούσε πράγματι, έστω και εν μέρει (διασφαλίζοντας δηλαδή σταθερότητα στην τιμή αγοράς του ρεύματος, αλλά όχι και χαμηλότερη τιμή από την Οριακή Τιμή Συστήματος), να αποτελέσει μεταβατική λύση, φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα λένε στο energypress απολύτως αρμόδιες πηγές, για να λειτουργήσει η ΕΧΕ (Χρηματιστήριο Ενέργειας) αγορά  προθεσμιακών προϊόντων στην οποία να δημιουργηθούν και να διαπραγματεύονται ενεργειακά παράγωγα, θα πρέπει η ΕΧΕ να ζητήσει και να λάβει σχετική άδεια. Θα πρέπει επίσης η εταιρεία εκκαθάρισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών να επεκτείνει την άδεια της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να δικαιούται να εκκαθαρίζει ενεργειακά παράγωγα.

Οι αδειοδοτήσεις αυτές, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, απαιτούν χρόνο αντίστοιχο με εκείνον για την αδειοδότηση των υπόλοιπων αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, πράγμα που σημαίνει, πρακτικά, ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αγορά παραγώγων πριν την εφαρμογή του target model.

Λύση που έχει αρχίσει να συζητείται υπό το φως αυτών των δεδομένων, είναι να μην γίνει μεν άλλη δημοπρασία, αλλά να «επεκταθεί» για εύλογο διάστημα (για παράδεγμα 2 – 3 μήνες) η παράδοση ρεύματος από τη ΔΕΗ στους προμηθευτές με βάση τους όρους της τελευταίας δημοπρασίας NOME που έγινε τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε μεταξύ άλλων σε ομιλία του προ ημερών στη Θεσσαλονίκη: «Θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει η μεταβατική περίοδος. Για το μεταβατικό στάδιο, είναι σημαντικό να λειτουργήσει οργανωμένη αγορά προθεσμιακών συναλλαγών, με συμμετοχή παραγωγών, προμηθευτών και συμμετεχόντων. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει προβλέψει τις διαδικασίες αυτές που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά έως ότου τεθεί σε λειτουργία το target model  ώστε να καλυφθεί και πιθανό κενό που τυχόν προκύψει μετά το τέλος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ».

Από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, οι μη καθετοποιημένοι προμηθευτές δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν και νομικά στην άνευ προειδοποίησης τροποποίηση των κανόνων του παιχνιδιού. Οι περισσότεροι, δε, δηλώνουν ότι συμμερίζονται τη σχετική δήλωση του Federico Regola, CEO της ZeniΘ: «Σχετικά με το θέμα των NOME, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως έχουμε εμπιστοσύνη ότι το Υπουργείο θα βρει την πιο δίκαιη λύση στο πλαίσιο πάντα του υγιούς ανταγωνισμού. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με τις Αρχές προκειμένου να μεταφέρουμε τη δική μας εμπειρία προς αξιοποίηση και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή. Σ'αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, ασφαλώς ταυτόχρονα διατηρώντας τα νομικά μας δικαιώματα, όπως όλες οι εταιρείες, καθώς το θέμα αυτό δεν απασχολεί μόνο τη ZeniΘ αλλά όλο τον κλάδο».

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα