Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΣΕΔΕΠΑ: Σε 4ώρη στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι αύριο και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ενέργειας

Σε επιστολή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΠΑ (ΣΕΔΕΠΑ) γνωστοποιεί την απόφαση κήρυξης 4ώρης στάσης εργασίας 12:00 - 16:00, αύριο Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και παράσταση όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Ενέργειας, ζητώντας την άμεση δημοσίευση του περιεχομένου του νομοσχεδίου για το σπάσιμο της ΔΕΠΑ, καθώς και την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με το μέλλον τους υπό το νέο καθεστώς. 

Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική επιστολή του ΣΕΔΕΠΑ. 

Προς:

  • τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας,
  • τη Διοίκηση της ΔΕΠΑ Α.Ε.,
  • τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
  • την κα Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
  • την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ),
  • το «ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ – Ε.Κ.Α.»,
  • την «ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ– Γ.Σ.Ε.Ε.».

ΘΕΜΑ: ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΗΡΥΞΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Αθήνα, 13-02-2019

Το σύνολο των εργαζομένων στον ΄Όμιλο ΔΕΠΑ ΑΕ παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία το τελευταίο διάστημα, κυρίως μέσω των διαρροών στον Τύπο, το εγχείρημα του ΥΠΕΝ να προβεί στον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε Εμπορία και Υποδομές. Και αυτό γιατί από την ισχυρή οικονομικά, υγιή, ενιαία ΔΕΠΑ - συνώνυμο της ανάπτυξης του φυσικού αερίου στη χώρα μας - προωθείται ένα σχήμα με δύο νέες Εταιρείες, για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα του οποίου έχουν εγερθεί πολλές αμφιβολίες. Μια εξέλιξη η οποία μας δημιουργεί εύλογα ανησυχίες και αγωνία για τη βιωσιμότητα των δύο νέων εταιρειών και κατ’ επέκταση για το μέλλον όλων των εργαζομένων.

Τις τεκμηριωμένες, εμπεριστατωμένες και συγκεκριμένες θέσεις μας για τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων - μονίμων και συμβασιούχων - και την κατοχύρωση των νόμιμων εργασιακών μας δικαιωμάτων στο πλαίσιο της επικείμενης διάσπασης της ΔΕΠΑ τις έχουμε γνωστοποιήσει επανειλημμένα, τόσο προς την Διοίκηση της εταιρείας, όσο και προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Εντούτοις, και ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την διάσπαση της ΔΕΠΑ, διαπιστώνουμε ότι επικρατεί πλήρης συσκότιση ως προς τις προθέσεις του αρμοδίου Υπουργείου για το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων - μονίμων και συμβασιούχων - παρά τις διαβεβαιώσεις για διαβούλευση επί των κρίσιμων εργασιακών θεμάτων.

Ταυτόχρονα, τα δείγματα γραφής από τις Διοικήσεις των θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιριών της ΔΕΠΑ καθιστούν το όλο περιβάλλον εξόχως ανησυχητικό και νοσηρό. Χαρακτηριστικό δείγμα η άρνηση υπογραφής νέας ΕΣΣΕ στην ΕΔΑ, η καταγγελία της υπογραφείσας ΕΣΣΕ στην ΔΕΔΑ και η έλλειψη πλάνου και σχεδίου για τους όρους απασχόλησης και την εξασφάλιση των συμβασιούχων συναδέλφων μας.

Εν έτει 2019 το προσωπικό της ΔΕΠΑ που στήριξε και στηρίζει την εταιρία επί δεκαετίες δεν μπορεί να υποβαθμίζεται και να απαξιώνεται, ούτε να  διαγράφονται εν μία νυκτί τα κατοχυρωμένα εργασιακά του δικαιώματα, αφήνοντας τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην αβεβαιότητα και στην εργασιακή ζούγκλα, στο πλαίσιο ενός «νέου status quo» που ορισμένοι θέλουν να διαμορφώσουν στον κλάδο της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΠΑ, ΣΕΔΕΠΑ, με απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης της Γενικής Συνέλευσης, αποφάσισε την κήρυξη 4ωρης ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 14-02-2019, 12:00 – 16:00, με παράσταση όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Ενέργειας, με αιτήματα:

  • Την ΑΜΕΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ στους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων και ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ για το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου.
  • Την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΠΑ και τη σύναψη άμεσων εργασιακών σχέσεων, με αναγνώριση της σχετικής προϋπηρεσίας, των συμβασιούχων εργαζομένων συναδέλφων μας, στα διάδοχα σχήματα που θα προκύψουν.
  • Την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας και ειρήνης με την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ 2019 στην ΕΔΑ Αττικής και επαναφορά σε ισχύ της υπογραφείσας ΕΣΣΕ στη ΔΕΔΑ.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Για το ΔΣ του ΣΕΔΕΠΑ

H Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας

 

Ε. Τυχοπούλου                        Δ. Μανώλης

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα