Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σαφές μήνυμα της βιομηχανίας: Διακοψιμότητα και Target model απαράβατες προϋποθέσεις για το μόνιμο μηχανισμό ΑΔΙ

Χρήστος Στεφάνου

Σαφές μήνυμα για τους όρους κάτω από τους οποίους είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το σχήμα του μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος δίνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, θέτοντας ως απαράβατες προϋποθέσεις τόσο την προώθηση του μέτρου της διακοψιμότητας όσο και την εφαρμογή του target model. 

Το στίγμα των θέσεων της βιομηχανίας, όπως αυτές παρουσιάζονται στο κείμενο της διαβούλευσης του ΥΠΕΝ, έδωσε χθες το μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ Αν. Κοντολέων παρεμβαίνοντας σε ημερίδα για την αγορά προμήθειας του ΙΕΝΕ,  ότι δεν υπάρχει σήμερα άμεση ανάγκη για την υιοθέτηση του μηχανισμού, καθώς όπως λειτουργεί η αγορά δεν υπάρχει κίνδυνος να έχουμε strike prices. Νωρίτερα ο καθηγητής του ΕΜΠ Π. Κάπρος είχε παρατηρήσει ότι στη σημερινή δομή της αγοράς δεν υπάρχει κίνδυνος για strike και άνοδο των τιμών καθώς ο δεσπόζων παίκτης αναγκάζεται να αγοράζει σε ποσοστό 30% ενέργεια από το Pool για τις ανάγκες του. 

Το ερώτημα είναι γιατί “καιγόμαστε” να κάνουμε τώρα το μηχανισμό και να πληρώσουν οι καταναλωτές 400 εκατ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο και πριν τη δημιουργία του Target Model, αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας, η οποία μάλιστα έχει εκτενή και σαφή τοποθέτηση για το θέμα των “μόνιμων ΑΔΙ” στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ΥΠΕΝ που λήγει σήμερα.

Τι λέει η βιομηχανία;

Ότι από πλευράς υπουργείου δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση ως προς το ποιο είναι το πρόβλημα που καλείται να λύσει ο προτεινόμενος μηχανισμός και εάν έχουν εξεταστεί  εναλλακτικές λύσεις που να ικανοποιούν εξίσου ικανοποιητικά αυτή την αναγκαιότητα, ώστε να δεσμεύεται η αγορά με ένα τόσο μεγάλο κόστος της τάξης των 400εκ/έτος και για τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια 10ετών.

Είναι σαφές ότι η αγορά και οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντέξουν μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση αναφέρει το κείμενο της ΕΒΙΚΕΝ που κινείται σε τρεις άξονες:
Πρώτον στη επισήμανση της μη συμμετοχής του demand
Δεύτερον στο ότι δεν δίνονται κίνητρα και ότι παραβιάζονται οι κατευθυντήριες
Τρίτον στην ανάγκη να προωθηθεί ο μηχανισμός της διακοψιμότητας

“Αναμένουμε έτος του τρέχοντος έτους να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων αγορών και ιδιαίτερα της αγοράς εξισορρόπησης που θα λύσει καταρχήν το πρόβλημα της μη ανάκτηση του σταθερού κόστους των μονάδων παραγωγής από την αγορά μέσω της αμοιβής των υπηρεσιών εφεδρείας” αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, προσθέτοντας “το προφανές θα ήταν να αξιολογήσουμε την αγορά υπό τη νέα της δομή, πριν προκρίνουμε την έγκριση ενός μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος δεκαετούς διάρκειας, που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος προμήθειας”.

Οι βιομηχανικοί καταναλωτές επισημαίνουν ότι “η παρούσα πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τη γενική προσέγγιση της ΕΕ στους ήδη εγκεκριμένους μηχανισμούς επάρκειας ισχύσος στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής της ζήτησης” και μάλιστα φέρνουν τα παραδείγματα της Γερμανίας και του Βελγίου.

Ωστόσο σύμφωνα με την άποψη της ΕΒΙΚΕΝ υπάρχει θέμα μη συμβατότητας με τις κατευθυντήριες γραμμές ακόμη και στα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής πρότασης, καθώς “αποτυγχάνει να προσφέρει επαρκή ενθάρρυνση στη ζήτηση και να διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή της σε σχέση με τους άλλους παραγωγούς στον προτεινόμενο μηχανισμό”.

“Προς το σκοπό αυτό ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός θα πρέπει να περιγράφει αναλυτικά τα μέτρα που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της ζήτησης” αναφέρουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές προσθέτοντας ότι “στην ουσία ο υπό διαβούλευση μηχανισμός αποκλείει τη συμμετοχή ευέλικτων φορτίων ζήτησης, που δεν έχουν περιορισμό στη διάρκεια διακοπής και περιορίζεται σε φορτία βασικού φορτίου, η συμμετοχή των οποίων θα είναι πολύ περιορισμένη ως προς τη διάρκεια διακοπής”.

Καταλήγοντας η επιστολή στη διαβούλευση της ΕΒΙΚΕΝ επαναλαμβάνει το αίτημα για τη διακοψιμότητα:
“Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι παράλληλα με την υπό διαβούλευση πρόταση επιβάλλεται να υποβληθεί άμεσα προς την ΕΕ πρόταση για παράταση του μηχανισμού Διακοψιμότητας, ο οποίος αποτελεί στην πράξη το μόνο μηχανισμό που διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά, μέχρι να ολοκληρωθεί η σύζευξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας με τις γειτονικές αγορές και να διαμορφωθούν ώριμες συνθήκες στην αγορά που θα επιτρέψουν την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης” καταλήγει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα