Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ρόδος: Σύσκεψη με θέμα τα ενεργειακά ζητήματα στα γραφεία της Περιφέρειας

Με κύριο αντικείμενο τα ενεργειακά ζητήματα της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη, με τον γενικό διευθυντή παραγωγής κ. Δημήτρη Μετικάνη, τον διευθυντή του ΑΗΣ Σορωνής κ. Μιχάλη Μπαρδακά και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης Θερμοηλεκτρικών Σταθμών κ. Γιώργο Σημαντηράκη.

Όπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, ο κ. Φλεβάρης: «Ήταν μια απαραίτητη συνάντηση. Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή όπου από τεχνικής πλευράς, το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για την πλήρη λειτουργία του. Να σημειώσω πως κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η οποία οδεύει προς την λήξη της, το εργοστάσιο λειτούργησε και ενίσχυσε το ενεργειακό δίκτυο του νησιού με 25%, της συνολικά παραγόμενης ενέργειας που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία τουριστικών μονάδων, επιχειρήσεων και βεβαίως νοικοκυριών στην Ρόδο. Το ερώτημα που έθεσα είναι πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα θωρακίσει ενεργειακά το νησί και θα προσδώσει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας απομακρύνοντας οποιονδήποτε κίνδυνο διακοπών ρεύματος ή στη χειρότερη περίπτωση μπλακ άουτ (που πολλές φορές έχουν σημειωθεί κι έχουν ταλαιπωρήσει το νησί). Επιπλέον, παραμένει ζητούμενο η στελέχωση του εργοστασίου με εργατοϋπαλληλικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων», όπως τόνισε.

Ο κ. Φλεβάρης είπε ακόμη πως μετέφερε το αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Κατταβιάς που απέστειλε προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εγγράφως ο πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο, με τα ζητήματα που θέτουν, ενώ τέθηκε το βασικό ζήτημα της ενίσχυσης της τοπικής αγοράς εργασίας.

«Ζητήσαμε για τις προσλήψεις που θα γίνουν, να προταχθεί το κριτήριο της εντοπιότητας. Θα γίνουν άμεσα περίπου 30 προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ. Αν και η ΔΕΗ είναι ανώνυμη εταιρεία, υπάγεται ως ΔΕΚΟ στα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Αυτό καθυστερεί τα πράγματα, αλλά τουλάχιστον μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας πρέπει να προταχθεί το κριτήριο της εντοπιότητας ούτως ώστε να γίνει το αυτονόητο. Να συνδεθεί το νέο εργοστάσιο με την τοπική αγορά εργασίας και με την τοπική κοινωνία. Αυτό θα αποτελέσει και κίνητρο για ανθρώπους που είναι άνεργοι για αρκετό καιρό ενώ οι ειδικότητες δεν είναι εξειδικευμένες» όπως είπε.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όπως είπε ο κ. Φλεβάρης θέματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο εργοστασίων και μονάδων που λειτουργούν σε όλο το Νότιο Αιγαίο σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα νησιά από άποψη ενεργειακής επάρκειας.

Στο τραπέζι τέθηκαν και θέματα τεχνικής φύσεως σχετικά με το σχέδιο διασύνδεσης της Δωδεκανήσου στο τέλος της επόμενης δεκαετίας καθώς και η αξιοποίηση νέων και καθαρών μορφών ενέργειας.

Ετοιμασίες για την ελαιουργική περίοδο

Ο αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε και στη νέα ελαιουργική περίοδο, καθώς έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα από τις υπηρεσίες της ΠΝΑΙ. «Είμαστε έτοιμοι και καλούμε τους ενδιαφερόμενους, όσους διαθέτουν τις ελαιουργικές μονάδες, να συμπληρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τώρα. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να διευκολύνουμε όλες τις διαδικασίες. Για πρώτη φορά γίνεται μια πολύ οργανωμένη προσπάθεια να αδειοδοτηθούν όλες οι μονάδες. Εμείς θα υπηρετήσουμε όπως μπορούμε και η υπηρεσία μας είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους και με τους υπόλοιπους φορείς και με τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης».

Όπως τόνισε, η νέα ελαιουργική περίοδος δεν προβλέπεται να είναι εξαιρετικά παραγωγική (ενδεχομένως να είναι μέτρια, όπως και η προηγούμενη για διάφορους λόγους) και αυτό ισχύει για όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑΙ.

(dimokratiki.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα