Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Προσφυγή στη δικαιοσύνη και απεργίες στις 12-14/7 από ΠΣΕΕΠ

Επικριτική απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για τα ΕΛΠΕ εμφανίζεται με ανακοίνωσή του το ΠΣΕΕΠ.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

Η  κυβέρνηση,  συνεχίζει μέσω  του ΤΑΙΠΕΔ, την  προσπάθεια   εκποίησης της εθνικής  ενεργειακής βάσης υπονομεύοντας  την ανάπτυξη και την ασφάλεια της  χώρας. Με πρόσχημα τις δήθεν μνημονιακές δεσμεύσεις εξακολουθούν να προωθούν το έγκλημα  πώλησης του ποσοστού 35% του Δημοσίου που κατέχει στα ΕΛΠΕ, σε ξένα συμφέροντα  (κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ελέγχονται δικαστικά για πρακτικές διαφθοράς)  τα οποία επιβουλεύονται όχι  μόνο οικονομικά  αλλά και γεωστρατηγικά  την ευρύτερη περιοχή.

    Στο  πλαίσιο  του σχεδιασμού  των Σωματείων του  Ομίλου για την αποτροπή  της πλήρους Ιδιωτικοποίησης  με τη στήριξη της ΠΟΕ και των  Εργατικών Κέντρων, προχωράμε σε απεργιακές  κινητοποιήσεις. Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς  κάθε κατεύθυνση ότι δεν  πρόκειται  να συμβάλλουμε  με κανένα τρόπο  στην υλοποίηση μιας  τέτοιας καταστροφικής απόφασης,  της  οποίας τις  συνέπειες θα  πληρώσουμε όλοι  οι Έλληνες. Γιατί :

  • τα  ΕΛΠΕ  ποτέ δεν  δανείστηκαν  από το Ελληνικό  Δημόσιο αντίθετα βοηθούν  με την κοινωνική πολιτική τους  και ευαισθησία
  • είναι  υπεύθυνα  και κρατούν  τα στρατηγικά  αποθέματα της χώρας
  • τροφοδοτούν  τις ένοπλες δυνάμεις  και σώματα ασφαλείας
  • επενδύουν  στην πράσινη  ανάπτυξη με σεβασμό  στο περιβάλλον
  • προσφέρουν  στην εθνική  οικονομία με κύκλο  εργασιών πάνω από 10 δις  το χρόνο και έχουν παρεμβατικό  ρόλο στο κόστος αλλά και την ποιότητα  των καυσίμων
  • συμβάλλουν  στη διεθνή ενεργειακή  πολιτική με τη συμμετοχή  τους σε πετρελαιοπιθανές περιοχές  της χώρας μας, σε συνεργασία με παγκόσμιους κολοσσούς  (Exxon Mobil, Total, Repsol) και αποτελούν τα ΕΛΠΕ πυλώνα  σταθερότητας και εγγύησης για τη χώρα.
  • ο  ιδιώτης – επενδυτής  γίνεται κυρίαρχος σε  τρία Διυλιστήρια (βραβευμένα με διακρίσεις,  δεύτερα στον κόσμο), σε DIAXON, Elpedison, EKO,  BP Εμπορία, Ναυτιλιακή ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, σε θυγατρικές εταιρείες  του εξωτερικού (Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κύπρο, Σερβία, Σκόπια)
  • Τα καθαρά κέρδη το 2017 ήταν 372 εκ. Ευρώ συν φόροι και μερίσματα προς το Δημόσιο. Η κυβέρνηση λέει για πλεονάσματα μέχρι το 2020, 8,5 δις και δίνουν τα ΕΛΠΕ 500 εκ.; Αυτό που ισχυρίζονται (Σταθάκης) ότι “τι να κάνουμε πουλάει και ο ιδιώτης” δεν πείθει κανένα. Να μας πει, γιατί ξέρει (άραγε και πόσοι άλλοι) ότι θα μπουν νέα σχήματα στο προσκήνιο, άσχετα που έληξαν οι ημερομηνίες προσφορών. Να μας δείξουν τι ζητάνε από τους υποψήφιους, τι προσφέρουν αυτοί σαν αγοραστές, ποια είναι τα επενδυτικά προγράμματα γα τον όμιλο και τις θέσεις εργασίας.

Σχεδίασαν  λοιπόν μία  εταιρεία holding όπου το δημόσιο θα έχει πλειοψηφία στις εξορύξεις. Τώρα αν θα δεχτούν οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν ή ο ιδιώτης που θα έχει το 50,1% των ΕΛΠΕ είναι μια άλλη ιστορία. Όλα αυτά, διότι στο επικαιροποιημένο του 2015 υπέγραψαν σαν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας 500 εκ. ευρώ από την πώληση των ΕΛΠΕ , ποσοστό του Δημοσίου (35%).

Τα  επόμενα βήματα:

Τα Σωματεία του Ομίλου προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να αποτρέψουν την πώληση των ΕΛΠΕ, ενώ από τη Τετάρτη, 12/7 ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης. Συγκεκριμένα:

1) Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Τα Σωματεία του Ομίλου ετοιμάζουν φάκελο για προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια ενώ ήδη δρομολογούνται αντίστοιχες κινήσεις προς τις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή τη Επιτροπή Ανταγωνισμού, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη ΡΑΕ κλπ.

2) Απεργιακές  κινητοποιήσεις κατά της πώλησης

Στο  πλαίσιο  του σχεδιασμού  των Σωματείων του  Ομίλου για την αποτροπή  της πλήρους Ιδιωτικοποίησης  με τη στήριξη της ΠΟΕ και των  Εργατικών Κέντρων, προχωράμε σε απεργιακές  κινητοποιήσεις στις 12, 13 και 14 Ιουλίου 2018.   

 

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΗΝ  ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΩΝ ΕΛΠΕ

ΤΑ  ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ,  ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ,  ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ  ΩΡΑ ΓΙΑ  ΔΙΚΑΙΩΣΗ

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα