Skip to main content
Menu
English edition

Προς συμφωνία ΕΛΠΕ με ExxonMobil για είσοδο στις έρευνες υδρογονανθράκων - Συναντήσεις με Δραγασάκη και Σταθάκη

(upd: 18:20) Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, "ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε, σήμερα, με εκπροσώπους των εταιρειών ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total. Συζητήθηκαν οι προοπτικές εξερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με σεβασμό στους εθνικούς και διεθνείς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος". Είχε προηγηθεί αντίστοιχη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Οι συαντήσεις των εκπροσώπων της ExxonMobil με τους Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι χαρακτηριστικές του ενδιαφέροντος του αμερικανικού κολοσσού για μια στρατηγική τοποθέτηση στην ελληνική ΑΟΖ. Στις συναντήσεις συμμετείχαν και στελέχη της γαλλικής Total, η οποία αποτελεί τον συνεταίρο των ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του οικοπέδου «2» στο Ιόνιο.

Η ΕxxonMobil φέρεται να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και την Total. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε υπογραφή συμφωνίας, οι πληροφορίες φέρουν τις τρεις πλευρές να έχουν υπογράψει για την είσοδο της Exxon στην παραχώρηση του Ιονίου. Πηγές θέλουν η συνεργασία να επεκτείνεται και στη δημιουργία νέας κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ στην οποία η ΕxxonΜοbil θα συμμετέχει ως οperator μέσω της οποίας θα «χτυπήσουν» νέες πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας, με πρώτη την περιοχή νότια της Κρήτης.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο. Το κοίτασμα αυτό εξάλλου άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο της ExxonMobil όπως και άλλων μεγάλων πολυεθνικών στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Oι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο, (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας - Πρέβεζας).

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

(upd: 16:15) Συνάντηση με εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της ExxonMobil και της Total είχε, σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να είναι γνωστές οι λεπτομέρειες και η έκτασή της, υπάρχει συμφωνία του αμερικανικού κολοσσού για την είσοδό του, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, στις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων. Πιθανότατα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σήμερα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο Αντιπρόεδρος ενημέρωσε για τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, από την ύφεση στην ανάπτυξη καθώς και για την στρατηγική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας τις ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Συνάντηση με τα ΕΛΠΕ έχουν σήμερα στην Αθήνα στελέχη της μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής παγκοσμίως, ExxonMobil, με αντικείμενο τη συνεργασία τους στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Exxon εξετάζει την είσοδό της σε νέες έρευνες στο Ιόνιο, πιθανώς και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η ExxonMobil μαζί με την Total ήταν οι μόνες μεγάλες πετρελαϊκές που είχαν αγοράσει το πακέτο σεισμικών δεδομένων του μεγάλου γύρου παραχώρησης που προηγήθηκε, με την Total να έχει ήδη σχηματίσει κοινοπραξία μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison, η οποία έχει αναλάβει την παραχώρηση ενός θαλάσσιου οικοπέδου στο Ιόνιο.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, ότι η αμερικανική πετρελαϊκή εισήλθε ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες, μετά το πέρας του γ' αδειοδοτικού γύρου της χώρας.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα