Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ωριαίο πλαφόν 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και αναδρομικά από Οκτώβριο αποφάσισε η ΡΑΕ για τη «χρέωση προμηθευτή»

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 19:55) Στα 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όρισε η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ωριαίο πλαφόν της διαφοράς ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος και στην εικονική ΟΤΣ, προκειμένου να υπολογίζεται η "χρέωση προμηθευτή". Η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2016 οπότε και πρωτοεφαρμόστηκε το μέτρο. Όπως είχε ήδη αναφέρει το energypress, η απόφαση κινείται στην ίδια λογική με την προηγούμενη της ΡΑΕ, με την οποία είχε τεθεί ως πλαφόν τα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όσον αφορά τη συμμετοχή ή όχι των εφεδρειών κατά την επίλυση της εικονικής ΟΤΣ, η ΡΑΕ αποφάσισε προς το παρόν να συνεχίσουν να υπολογίζονται. Παράλληλα να ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ την εκπόνηση και υποβολή μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των εφεδρειών έτσι ώστε να καθίσταται διακριτό κάθε στιγμή, ποιό κομμάτι των εφεδρειών θα πρέπει να υπολογίζεται και ποιό να μην υπολογίζεται ως προερχόμενο από την ίδια την είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα.

Το πλαφόν, αλλά και το συνολικό σύστημα θα εξεταστεί εκ νέου από τη ΡΑΕ τον Ιούνιο.

Με το πλαφόν στα 15 ευρώ και την αναδρομικότητα να ισχύει από τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι θα προκύψει "χρέωση προμηθευτή" σε επίπεδα "λογικά" για τους προμηθευτές, αντίστοιχα με εκείνα που υπολόγιζε η αρχική μελέτη του ΑΠΘ, και ικανά να άρουν τις επιφυλάξεις του κλάδου που κυριολεκτικά έχει παγώσει τη δυναμική του αναμένοντας τις εξελίξεις. Ικανά αφετέρου να καλύψουν την "τρύπα" του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  μετά τη σημερινή απόφαση, με βάση τους σχετικούς υπολογισμούς, στο διάστημα της μέχρι σήμερα εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή από Οκτώβριο έως σήμερα, η μεσοσταθμική "χρέωση προμηθευτή" διαμορφώνεται στα 6,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, έναντι μεσοσταθμικής τιμής 17,52 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που θα ήταν χωρίς το πλαφόν.

Νωρίτερα, στο πρωινό του ρεπορτάζ, το energypress έγραφε:

Σε απόφαση ίδιας φιλοσοφίας με την προηγούμενη προσανατολίζεται η ΡΑΕ για τη «χρέωση προμηθευτή»

Σε απόφαση για τη διαμόρφωση της «χρέωσης προμηθευτή» αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα η Ολομέλεια της ΡΑΕ, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απόφαση όμως που φαίνεται ότι θα έχει απόσταση από την πρόταση του ΛΑΓΗΕ.

Μετά τη διαβούλευση επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ τα «στρατόπεδα» έχουν ήδη σχηματιστεί, ανάλογα με τη θέση κάθε εταιρείας και κάθε φορέα στην ηλεκτρική αγορά.

Οι πληροφορίες του energypress πάντως, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι:

  • Κατώτερο όριο (κατώφλι) στη διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος και στην εικονική ΟΤΣ, εκείνη δηλαδή που προκύπτει αν βγάλει κανείς την επιρροή που έχουν οι ΑΠΕ στην ΟΤΣ, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υιοθετηθεί. Όχι μόνον διότι, σύμφωνα με τους προμηθευτές, οδηγεί σε κάθε περίπτωση σε υπέρμετρη επιβάρυνσή τους, αλλά και διότι κινδυνεύει να μετατρέψει τη «χρέωση προμηθευτή» σε τέλος, πράγμα που είναι αντίθετο στο πνεύμα του νόμου.
  • Αντίστοιχος προβληματισμός για τους ίδιους μάλιστα λόγους, υπάρχει και για την υιοθέτηση εβδομαδιαίου πλαφόν στη μέση χρέωση (αυτή δηλαδή των 8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που προτείνει ο ΛΑΓΗΕ). Φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι συμβατή με τη φιλοσοφία και το πνεύμα του νόμου και δεν μπορεί να «σταθεί» σε περίπτωση που προσβληθεί νομικά από κάποιους ενδιαφερόμενους.
  • Πιθανότατα η παρέμβαση που θα κάνει η ΡΑΕ θα είναι αντίστοιχη εκείνης που έκανε προ ημερών τοποθετώντας το ωριαίο πλαφόν της διαφοράς ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος και στην εικονική ΟΤΣ στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Τώρα όμως θα μπεί το πλαφόν πολύ χαμηλότερα. Εκτιμάται ότι τα 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα είναι το υψηλότερο πλαφόν που «παίζει» να υιοθετηθεί, ενώ μπορεί να αποφασιστεί και ακόμα χαμηλότερη τιμή.
  • Αλλάζει ο τύπος επίλυσης του "εικονικού ΗΕΠ" και πλέον θα εξαιρούνται οι απαιτήσεις εφεδρείας από την επίλυση αυτή, με τη λογική ότι οι ανάγκες για εφεδρείες που θα είχε το σύστημα θα ήταν περιορισμένες αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ.
  • Η όποια αλλαγή στη «χρέωση προμηθευτή» αποφασιστεί από τη ΡΑΕ θα ισχύσει συνολικά για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Οι προμηθευτές έχουν ζητήσει να ισχύσει από την ημερομηνία έναρξης του μέτρου, δηλαδή από 1ης Οκτωβρίου, αίτημα που θα εξεταστεί αλλά χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί.


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα