Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του INNOPATHS με θέμα: “Towards carbon neutrality, the perspective of investors”

Με επιτυχία έκλεισε η ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η E3-Modelling με την υποστήριξη του ΙΕΝΕ την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 στο Electra Palace. Η Ημερίδα αφορούσε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INNOPATHS (βλέπε https://innopaths.eu/) το οποίο επικεντρώνεται στις επενδυτικές δυνατότητες που προδιαγράφονται από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (carbon neutrality).

Στην Ημερίδα συμμετείχαν συνολικά 9 ομιλητές οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά εναλλακτικών, «καθαρών» από πλευράς εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου, πηγών ενέργειας αλλά και στις σημαντικές μελλοντικές ευκαιρίες λόγω της μετάβασης της Ευρώπης, προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά εξαιρετικών παρουσιάσεων από τους πλέον καταξιωμένους επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της κλιματικής πολιτικής καθώς και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου συμμετείχαν μερικά από τα πλέον έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη της Ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Μεταξύ των ομιλητών που συμμετείχαν στο πάνελ περιλαμβάνονταν ο Καθηγητής του UCL Paul Ekins, η καθηγήτρια του University of Cambridge Laura Diaz Anadon (UCAM) και η καταξιωμένη ερευνήτρια και μία από τους συγγραφείς των εκθέσεων του IPCC, του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών που έχει σαν σκοπό την μελέτη της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, Elena Verdolini (CMCC), o Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος. Εκπρόσωποι-ομιλητές από την Ελληνική αγοράς ενέργειας, ήταν ανώτατα στελέχη διακεκριμένων εταιριών: ο κ. Γιώργος Πολυμενόπουλος της Helesco, o κ. Γιώργος Πολυχρονίου από την Διεύθυνση Δραστηριοτήτων Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών & Πληροφορικής της ΔΕΠΑ, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου επικεφαλής της ΕΝΤΕΚΑ, ο κ. Σωτήρης Καπέλλος των ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο κ. Γιώργος Αγερίδης της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ.

Στην πρώτη συνεδρία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα INNOPATHS, το οποίο μέσα από μία σειρά ενδελεχών μελετών αναλύει καινοτόμες πολιτικές για την επιτυχή μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα που χαρακτηρίζεται από χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και να είναι αποδεκτές από τους ενεργειακούς φορείς και την Ευρωπαϊκή κοινωνία. Ακολούθησε μία επισκόπηση της ομάδας υψηλού επιπέδου του προγράμματος η οποία αποτελείται από 15 ινστιτούτα από 8 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και την Ελβετία. Στην ομάδα αυτή συμμετέχει ως βασικός εταίρος και η E3-Modelling, η ελληνική εταιρία που στελεχώνεται από μια ομάδα έμπειρων συμβούλων, αναλυτών και ειδικών μοντελοποίησης που ειδικεύονται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με βάση την χρήση προηγμένων εμπειρικών μοντέλων που αναλύουν τις αρχές λειτουργείας και τις αλληλεπιδράσεις του συστήματος «ενέργεια-οικονομία-περιβάλλον».

Ο Καθηγητής Παντελής Κάπρος έκανε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την χρήση των αποτελεσμάτων μοντέλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως είσοδο για την δημιουργία και δημοσίευση της μακροχρόνιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο «Ένας Καθαρός Πλανήτης για όλους».

Η μακροχρόνια ευρωπαϊκή στρατηγική, η οποία δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο ενεργειακό σύστημα, έχει ως βασικό άξονα τον δραστικό περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Την συνεδρία συντόνισε ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης από τον ΙΕΝΕ.

Η δεύτερη συνεδρία ήταν μία ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες τις ενδιαφέρουσες απόψεις αλλά και τις προβλέψεις των στελεχών της αγοράς ενέργειας για το μέλλον της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αναφέρθηκαν στον ρόλο των εταιριών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και εξοπλισμού στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, στην δυνατότητα χρήσης καθαρού ανανεώσιμου αερίου χαμηλών εκπομπών στις υπάρχουσες υποδομές φυσικού αερίου, για το μέλλον των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά συστήματα) και την σπουδαιότητά τους για το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής κατά την προσπάθεια μετάβασης σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και για τον ρόλο της ηλεκτροκίνησης στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα πετρελαϊκά προϊόντα στον κλάδο των μεταφορών. Την συνεδρία συντόνισε από την πλευρά του ΙΕΝΕ ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και ζωντανός διάλογος.

Την Ημερίδα έκλεισε ο Καθηγητής του UCL και συντονιστής του προγράμματος INNOPATHS, Paul Ekins, ο οποίος τόνισε την σημασία των συντονισμένων δράσεων και την υιοθέτηση πολιτικών από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, στην πορεία προς ένα μέλλον «καθαρό» για όλους. Ο καθηγητής ευχαρίστησε θερμά τόσο το ΙΕΝΕ όσο και την E3-Modelling για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της ειδικής Ημερίδας.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα