Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ολοκληρώνεται μια μεταβατική περίοδος… 20 χρόνων – Κομβικό το 2020 για ρεύμα και αέριο

Συμπληρώνονται φέτος, στις 22 Δεκεμβρίου, 20 χρόνια από τον Ν. 2773/1999, ο οποίος για πρώτη φορά έθεσε τις βάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Με τις προσπάθειες όλων, θεσμικών οργάνων και φορέων αλλά και των ιδιωτών επενδυτών έχουν γίνει σίγουρα πολλά βήματα επιτρέποντας τη δραστηριοποίηση, ειδικά τα τελευταία χρόνια πολλών Ελληνικών και ξένων εταιριών στον χώρο. Όσο δειλά και άτολμα ξεκίνησε να υλοποιείται το στοίχημα της απελευθέρωσης της αγοράς τόσο γοργά και έντονα φαίνεται να κινούνται οι εξελίξεις τον τελευταίο καιρό.

Κάνοντας τον απολογισμό της εικοσαετίας αναρωτιόμαστε, όμως ακόμα και σήμερα αν τελικά ο στόχος επετεύχθη. Αν δηλαδή έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί μια πραγματικά απελευθερωμένη αγορά ενέργειας και ένα υγιές περιβάλλον επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, με σαφείς, ξεκάθαρους και ισότιμους όρους για όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή. Το γεγονός είναι πως όλοι όσοι ζούμε από κοντά και γνωρίζουμε τη λειτουργία και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου χώρου αισθανόμαστε ότι δραστηριοποιούμαστε σε μια συνεχόμενη μεταβατική περίοδο, η οποία θα πρέπει άμεσα να σταθεροποιηθεί.

Ευελπιστούμε ότι το 2020 θα είναι η χρονιά κατά την οποία αυτή η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί, αποτελώντας ορόσημο για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου. Ο μετασχηματισμός της αγοράς του ηλεκτρισμού με την υιοθέτηση των κανόνων του “Τarget Model” και η σύζευξη της Ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργούν ένα τελείως νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η προμήθεια και η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου δημιουργεί μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά προμήθειας και σε αυτόν τον τομέα. Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) με νέους στόχους για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, με στόχευση την απολιγνιτοποίηση αλλάζει τους κανόνες και στην παραγωγή.

Αν στα παραπάνω προστεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος, η αναδιάρθρωση της δεσπόζουσας επιχείρησης και η ενίσχυση των διασυνδέσεων,  καταλαβαίνουμε όλοι ότι το 2020, προδιαγράφεται ιδιαίτερα κομβικό για την εξέλιξη της αγοράς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι οι άνθρωποι που στελεχώνουν το συγκεκριμένο χώρο έχουν αποκτήσει και την απαραίτητη τεχνογνωσία αλλά και μια πολύτιμη εμπειρία είκοσι ετών εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα ταχύτερης προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Η πρόκληση όμως δεν είναι μόνο το πόσο γρήγορα οι επιχειρήσεις της ενέργειας θα εξοικειωθούν στο νέο περιβάλλον, αλλά το πώς θα αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται προκειμένου να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον Έλληνα καταναλωτή. Διαμορφώνονται και είναι ώριμες πια οι συνθήκες για υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην καλύτερη διαχείριση και μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Δράσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και με καλύτερη χρήση των ενεργειακών μας πόρων.

Αυτό είναι το στοίχημα για το 2020. Και μας αφορά όλους. 

Η nrg δηλώνει παρούσα στις νέες αυτές εξελίξεις. Για αυτό και πιο συνειδητά από ποτέ, αφουγκραζόμενοι τόσο τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και τις τεχνολογικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αποφασίζουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας ανταγωνιστικά προγράμματα και υψηλής ποιότητας καινοτόμες υπηρεσίες, που έχουν ως στόχο να μας οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα της ενέργειας. Επιπλέον, στοχεύουμε ως nrg, σε συνεργασία με τις εμπορικές εταιρείες του Ομίλου Motor Oil, να εντείνουμε τις κινήσεις μας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, συνεχίζοντας ένα φιλόδοξο πλάνο επενδύσεων το οποίο ξεκίνησε από το 2019 και έχει σαν στόχο την δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ταχυφορτιστών τόσο στις εθνικές οδούς όσο και στα αστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, με εφαλτήριο την ανακοίνωση της συνεργασίας μας στον χώρο της ηλεκτροκίνησης με την BMW, θα εκκινήσουμε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τα οφέλη και τις προοπτικές της ηλεκτροκίνησης.

Το 2020 είναι και για εμάς μια πρόκληση, στην οποία πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία. Άλλωστε είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό.

----------------------------------

*Ο κ. Αναστάσιος Λωσταράκος είναι γενικός διευθυντής της εταιρείας nrg του Ομίλου Motor Oil

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για το 2020ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα