Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπουργός Ενέργειας, ο Γεράσιμος Θωμάς υφυπουργός – Ανακοινώθηκε το κυβερνητικό σχήμα

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 19:10) Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες που ήθελαν τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, να αναλαμβάνει υπουργός ενέργειας στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Υφυπουργός ενέργειας είναι ο Γεράσιμος Θωμάς, αναπ. διευθυντής της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της Κομισιόν (DG EN), ενώ υφυπουργός χωροταξίας είναι ο Δημήτρης Οικονόμου.

Το βιογραφικό σημείωμα του κ. Θωμά μπορείτε να το δείτε εδώ.

Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έχει ως εξής:

Πρόεδρος της Κυβέρνησης και πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμμένος
- Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης
- Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Άκης Σκέρτσος
- Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
- Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεδωρικάκος
- Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών: Θόδωρος Σκυλακάκης
- Υπουργείο Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Άδωνις Γεωργιάδης
- Υπουργείο Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
- Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Γιάννης Βρούτσης
- Υπουργείο Υγείας: Βασίλης Κικίλιας
- Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
- Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιώργος Κουμουτσάκος
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας
- Υπουργείο Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης
- Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάκης Βορίδης
- Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός Αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης
- Υπουργείο Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης

Όπως ανακοινώθηκε ο Κώστας Τσούλας θα είναι ο υποψήφιος για πρόεδρος Βουλής.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

(upd: 14:20) Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί στις 18:00 το απόγευμα από τον Στέλιο Πέτσα ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Συμπληρώνεται το παζλ της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπλήξεις σε σχέση με τα όσα είχαν γίνει γνωστά ως τώρα.
Για υπουργός Επικρατείας προαλείφεται ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναμένεται να διοριστεί ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Ένας καλός γνώστης των θεμάτων ενέργειας και ένα από τα πλέον σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, είναι το απόλυτο φαβορί, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στα δημοσιογραφικά γραφεία, για τη θέση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βεβαίως ουδείς μπορεί να αποκλείσει το να είναι διαφορετικό το τελικό σχήμα που θα ανακοινώσει ο νέος πρωθυπουργός, ωστόσο οι πληροφορίες για τον κ. Χατζηδάκη είναι επίμονες και από εκείνες που δίνονται με το μεγαλύτερο βαθμό «ασφαλείας».

Η τοποθέτησή του δείχνει τη σημασία που έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, αλλά και την πεποίθηση που φαίνεται να έχει για το επείγον των χειρισμών και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος «για χάσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωστής Χατζηδάκης, πέραν του ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν Υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση και ανακοίνωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα, όσο και σε όλες τις παρεμβάσεις του κόμματος για τη ΔΕΗ κ.λπ.

Κατά τα λοιπά, μετά την καθαρή και αυτοδύναμη νίκη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται πρωθυπουργός το μεσημέρι (ώρα 13:00) της Δευτέρας.
Ο κατάλογος των νέων υπουργών και υφυπουργών, την πλειονότητα των οποίων έχει επιλέξει από καιρό ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να έχει αρκετές εκπλήξεις, όπως λένε πληροφορίες από την Πειραιώς.

Από τις διαρροές που έχουν υπάρξει σχετικά με τα ονόματα, φαίνεται πως τα περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια θα αναληφθούν από έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, ενώ θα υπάρξει αξιοποίηση νέων στελεχών κυρίως σε θέσεις υφυπουργών οι οποίοι θα έχουν σαφείς και προκαθορισμένες αρμοδιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο την ευθύνη για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο κρίσιμο ρόλο θα έχει και ο έτερος των αντιπροέδρων της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, που θα αναλάβει το μετεξελιγμένο υπουργείο Οικονομίας που θα γίνει «Επενδύσεων».   

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει και στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Τα δύο ονόματα που κυκλοφορούν μετ΄ επιτάσεως είναι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα ενσωματωθεί η Μεταναστετυτική Πολιτική, καθώς και η ευθύνη των φυλακών, καθώς και του Κυριάκου Πιερρακάκη, που φέρεται επικρατέστερος για το αναβαθμισμένο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα καταργηθεί.

Αναβαθμισμένο θα είναι υπουργείο Εσωτερικών που θα πάρει τις αρμοδιότητες για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης. Την ευθύνη του -οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να- αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος που εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται ο Νίκος Δένδιας, για το Άμυνας επικρατέστερος φέρεται ο Βασίλης Κικίλιας, για το Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, για το Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης, για το Υγείας ο Κώστας Τσιάρας ή Μάκης Βορίδης, για το Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, για το Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, για το Δικαιοσύνης ένας εκ των Γιώργου Γεωργαντά ή Νίκου Παναγιωτόπουλου, για το Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ή ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μεταξύ των ονομάτων των προοριζόμενων για θέσεις υφυπουργών αναφέρονται εκείνα των Σοφίας Ζαχαράκη, Δόμνας Μιχαϊλίδου, Χάρη Θεοχάρη,  Βασίλη Οικονόμου, Κώστα Βλάσση, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς και του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πληροφορίες θέλουν ένα πολύ αναβαθμισμένο ρόλο για το πρωθυπουργό γραφείο. Εκεί ακούγεται ότι θα έχουν θέσεις ο Στέλιος Πέτσας, που το όνομα του παίζει και για θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Οικονομικών, του Παναγιώτη Πικραμένου και του καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη (σ.σ.: οι δύο τελευταίοι εξελέγησαν βουλευτές Επικρατείας), όπως και του προερχόμενου από τον ΣΕΒ Άκη Σκέρτσου που οι τελευταίες πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα