Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Νέα επιστολή Κομισιόν: Πράσινο φως με… «αστερίσκο» για δημιουργία "παράλληλου" ΔΕΣΜΗΕ

Το δρόμο για να προχωρήσει η παρουσίαση του νόμου για τη συμμόρφωση της χώρας με το τρίτο ενεργειακό πακέτο, ανοίγει όπως όλα δείχνουν η νέα δισέλιδη επιστολή της Κομισιόν, που έφτασε χθες στην Αμαλιάδος. Στην επιστολή η Κομισιόν, όπως αναμενόταν, αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ ή εναντίον του μοντέλου ΙΤΟ, που ως γνωστόν έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα όμως στέλνει μήνυμα ότι το μοντέλο ΙΤΟ δε θα πρέπει να αποτελέσει πισωγύρισμα, θέση που έχει διατυπώσει και ο ΕΣΑΗ. Ίσως μάλιστα να μην είναι τυχαίο ότι η επιστολή έφτασε στην Αμαλιάδος, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχαν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί (ΕΣΑΗ) στις Βρυξέλλες με τον σκληροπυρηνικό της DGTREN Χάινς Χίλμπρεχτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η επιστολή υπεισέρχεται στην ουσία του μοντέλου υβριδικού ΙΤΟ που προτάθηκε από την ελληνική πλευρά, που προέβλεπε τη δημιουργία ενός παράλληλου διαχειριστή της αγοράς, με μετοχική σύνθεση 51% ΔΕΗ και 49% Δημόσιο. Κατά πληροφορίες λοιπόν η Κομισιόν φέρεται να έχει προτείνει ο λειτουργός της αγοράς να ανήκει εξολοκλήρου στο Δημόσιο.

Ο νόμος

Ο νόμος για την ενσωμάτωση του τρίτου πακέτου σύμφωνα με το αρχικό μνημόνιο έπρεπε να έχει ψηφιστεί την 1η Μαρτίου του 2011, ωστόσο στο αναθεωρημένο μνημόνιο δόθηκε παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου και μέχρι τις 15 Απριλίου θα πρέπει να έχει εκδοθεί το ΦΕΚ. Ο νόμος αποτελείται ουσιαστικά από τέσσερα κομμάτια: την αναβάθμιση της ΡΑΕ, τις ρυθμίσεις για την προστασία του καταναλωτή και το διαχωρισμό των δικτύων στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Τα τρία από τα τέσσερα κομμάτια έχουν ήδη πάρει το πράσινο φως, πλην δηλαδή του διαχωρισμού στον ηλεκτρισμό.

Το … «μαντείο»

Η επιστολή παρομοιάζεται με τους χρησμούς της Πυθίας καθώς ναι μεν η Κομισιόν προτιμά τον ΙΤΟ, αλλά ταυτόχρονα τείνει ευήκοα ώτα στις επισημάνσεις των ανεξάρτητων παραγωγών που ζητούν κομμάτια της λειτουργίας της αγοράς να μείνουν εκτός του ΙΤΟ, σε έναν «μικρό παράλληλο ΔΕΣΜΗΕ».

Από το κείμενο που χρησιμοποιεί «χτενισμένες» από τους νομικούς διατυπώσεις, φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της Κομισιόν να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει εναντίον επιλογών που περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο. Ωστόσο, στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι θα παρακολουθηθεί στενά η όλη διαδικασία, ιδιαίτερα στο κομμάτι της πιστοποίησης. Θα πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται η πιστοποίηση της ΡΑΕ θα περάσει και από την «κρησάρα» της Κομισιόν, με δυνατότητα μάλιστα να υποβληθούν παρατηρήσεις που θα πρέπει εκ νέου να ληφθούν υπόψη από τη ΡΑΕ.

Ο «υβριδικός» ΙΤΟ

Η λύση που όπως όλα δείχνουν προκρίνεται θα είναι η δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου market operator που θα υπάρχει παράλληλα με τον ΙΤΟ με περιορισμένες αρμοδιότητες. Κατά πληροφορίες στο λειτουργό της αγοράς θα εκχωρηθεί το DAS (Day Ahead Scheduling) δηλαδή η ένταξη των προσφορών και η κατάρτιση μέσω αλγορύθμου της τιμής της προηγούμενης μέρας καθώς και η εκκαθάριση από την οποία προκύπτει η τελική οικονομική τιμή. Το πρόβλημα βεβαίως που ακόμη παραμένει «άλυτο» αφορά στο ποιος θα κάνει το λεγόμενο μάνατζμεντ των ροών, δηλαδή ποιος θα κάνει το dispatching των μονάδων (την ένταξη των μονάδων στο σύστημα). Όπως όλα δείχνουν σε πρώτη φάση ο market operator καταρχήν θα αναλάβει τη λειτουργία του DAS, τις τελικές αποκλίσεις καιτ ην οικονομική εκκαθάριση και ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα είναι ο πραγματικός market operator που απαιτείται βάσει του target model για τη δημιουργία των νέων αγορών ηλεκτρισμού.

Ακόμη και για αυτόν τον περιορισμένο market operator πάντως απαιτούνται αλλαγές στους κώδικες και ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για την πιστοποίηση της ΔΕΗ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα