Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Με ρεκόρ επιδόσεων το 2016, η Sunlight στοχεύει σε μεγαλύτερα μερίδια στη διεθνή αγορά - Εξετάζεται η έκδοση ομολόγου

Δημήτρης Κοιλάκος

Άκρως ικανοποιητικά κρίνονται τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2016 της εταιρίας παραγωγής και εμπορίας μπαταριών Sunlight του ομίλου Olympia, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, όπως προέκυψε από την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Βασίλη Μπίλη.

Η εικόνα αυτή αποδίδεται από τα στοιχεία που δείχνουν σημαντική αύξηση μεγεθών και καθαρών κερδών.

Συγκεκριμένα, κατά το 2016 η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT σημείωσε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε τεθεί, καταγράφοντας πωλήσεις-ρεκόρ, που αντιστοιχούν σε €168,4 εκατομμύρια έναντι €136,6 εκατομμυρίων το 2015, αύξηση της τάξεως του 23,3%.

Παράλληλα, παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στα  κέρδη EBITDA, κατά 28,9%, από €13,4 εκ. το 2015 σε €17,2 εκ. το 2016, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €5,3 εκ. έναντι €1,9 εκ. την προηγούμενη χρήση.

Σημαντική βελτίωση μεγεθών επιτεύχθηκε και στο επίπεδο των ενοποιημένων αποτελεσμάτων Ομίλου  Sunlight, με τον  κύκλο εργασιών κατά το 2016 να ανέρχεται  σε €153,9 εκ., έναντι €132,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 16%. Σε ομιλικό επίπεδο το EBIDTA ανήλθε στα €17,2 εκ, σημειώνοντας αύξηση 41% και κέρδη προ φόρων  στα €2,3 εκατ. έναντι ζημίων 2 εκατ. το 2015.

Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση αριθμού παραγγελιών κατά 60% σε σχέση  με το 2015. Ακόμα, έσπασε το φράγμα του 1,5 εκατομμυρίου προϊόντων (στοιχείων μπαταρίας) καταγράφοντας αύξηση 20,9%. 

Παράλληλα, η εταιρία προχώρησε σε επένδυση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, με το συνολικό αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να φτάνει πλέον τις 746.

Τα logistics ευνοούν την περαιτέρω ανάπτυξη για τις μπαταρίες έλξης

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλη, αυτό που ξεχωρίζει σχετικά με την ανάπτυξη της εταιρείας είναι το γεγονός ότι διαθέτει την κορυφαία μονάδα παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών στην Ευρώπη (στο Νέο Όλβιο της Ξάνθης), καθώς και την πιο σύγχρονη στον κόσμο μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών, με τα παραπάνω να αποτελούν και τη βάση για τη σημαντική εξωστρέφειά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 98% του τζίρου της εταιρείας αφορά εξαγωγική δραστηριότητα, με έμφαση στις μπαταρίες έλξης για περονοφόρα οχήματα (τα γνωστά "κλαρκς") - τομέα όπου η Sunlight έχει το 9% της παγκόσμιας αγοράς, κατέχοντας και ηγετική θέση στις μπαταρίες αντικατάστασης στη Γερμανία.

Άλλωστε, όπως ανφέρθηκε, η εταιρεία έχει πωλήσεις σε 114 χώρες, με πάνω από 500 πελάτες-διανομείς εκτός Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπίλης, η ελληνική βάση της εταιρείας βοηθά ώστε αυτή να έχει ανταγωνιστικό κόστος διεθνώς.

Στόχος της εταιρείας για το επόμενο διάστημα είναι να πετύχει περαιτέρω διείσδυση στο πελατολόγιό της.

Ο τομέας των μπαταριών έλξης για τα περονοφόρα οχήματα αναμένεται να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο προσεχές μέλλον, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης στα logistics που συμπαρασύρει την ανάπτυξη ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων, με τη Sunlight να έχει ήδη κατακτήσει σημαντική θέση στη διεθνή αγορά.

Άλλωστε, έχει ήδη πετύχει να αυξήση της διείσδυσή της στις αγορές ΗΠΑ, Κίνας και Ινδίας στις μπαταρίες έλξης, ενώ ξεχωρίζει η συνεργασία με τη Siemens στη Φινλανδία για μπαταρίες εφεδρικής χρήσης.

 "Θολό το τοπίο" για την αποθήκευση σε μεγάλης κλίμακας έργα ΑΠΕ

Οι μπαταρίες εφεδρικής χρήσης είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο στοχεύει σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη η Sunlight.

Στην περίπτωση αυτή, οι προσδοκίες είναι μεγάλες λόγω των προοπτικών ανάπτυξης των ΑΠΕ, της ανάπτυξης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και το αυξημένο ενδιαφέρον για τον κλάδο υποστηρικτικών συστημάτων αδιάλειπτης τροφοδοσίας.

Αξίζει να σημειώθεί ότι αναφορικά με την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ σε μεγάλης κλίμακας έργα, ο κ. Μπίλης ανέφερε ότι προς το παρόν, οι τιμές και τα κόστη δεν ευνοούν την ανάπτυξη στο ρυθμό που μπορεί να εξυπηρετηθεί από την υπάρχουσα τεχνολογία και τεχνογνωσία. Ο προβληματισμός αυτός δε, δεν αφορά μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά. Διαφορετικό είναι το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα μικρότερης κλίμακας και οικιακά έργα.

Άλλωστε, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας για το 2016 αφορά ακριβώς την ανάπτυξη της αυτονομίας σε οικισμούς στη Γκάνα και τη Μαλαισία.

Τέλος, η Sunlight έχει σημαντική διεθνή παρουσία στις μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται από υποβρύχια διεθνώς, καταγράφοντας ποσοστό επιτυχίας 70% στους διαγωνισμούς για έργα στους οποίους συμμετείχε.

Η εταιρεία παραμένει ο πρώτος σε πωλήσεις διεθνώς διανομέας μπαταριών Toshiba (εκτός Ιαπωνίας).

Εξετάζεται η έκδοση ομολογιακού δανείου

Το 2016, ο καθαρός δανεισμός της εταιρίας υποχώρησε οριακά στα 55 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το δανεισμό της εταιρείας, ο κ. Μπίλης ανέφερε ότι τα δάνεια εξυπηρετούνται και οι άμεσες λήξεις είναι το 2018 και 2019, αλλά προτίμησε να μη δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

"Το ομολογιακό είναι κάτι που βλέπουμε. Έχουμε τα επενδυτικά μας σχέδια που είναι σε εξέλιξη, θα δούμε ποια χρηματοδοτικά εργαλεία ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες μας". Με τα παραπάνω λόγια ο κ. Μπίλης ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Sunlight εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης εταιρικού ομολόγου.

Ο κ. Μπίλης αναφέρθηκε στη σχετική εμπειρία του Ομίλου Olympia από αγορές του εξωτερικού, όμως δε θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το ύψος και το χρόνο έκδοσης.

Επίσης, προτίμησε να μην αναφερθεί στις επενδυτικές ανάγκες που σχεδιάζεται να καλυφθούν από τη χρηματοδότηση.

Πάντως, δεν αρνήθηκε ότι είναι στα σχέδια της εταιρείας η περαιτέρω επέκταση της παραγωγής, τόσο από τη μονάδα στην Ξάνθη, σε πρώτο χρόνο, όσο και ενδεχομένως και με άλλα σχέδια στο μέλλον.

Θετικές προοπτικές για τη SUNLIGHT RECYCLING

Εκτενή αναφορά και στη SUNLIGHT RECYCLING έκανε ο κ. Μπίλης, σημειώνοντας ότι συνέβαλε σημαντικά στο οικοσύστημα του Ομίλου, αφού στο δεύτερο μόλις χρόνο λειτουργίας της κατέγραψε κέρδη σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, καταφέρνοντας να παράξει 15,6 χιλιάδες τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 130% σε σχέση με το 2015, με τον κ. Μπίλη να δίνει έμφαση στο ότι η παραγωγή αυτή καλύπτει το 61% των αναγκών παραγωγής  της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT.

Δείτε αναλυτικά την Ετήσια Οικονομική Έκθεση της Sunlight για το 2016 εδώ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα