Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Με παρατηρήσεις και "διορθώσεις" πέρασε τις εξετάσεις των κοινοτικών το ενεργειακό νομοσχέδιο

Με αξιοσημείωτη ταχύτητα αντέδρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν και απέστειλε ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις πρώτες παρατηρήσεις της επί του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο 3ο ενεργειακό πακέτο. Το κείμενο του νομοσχεδίου, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις πολλαπλές παρεμβάσεις και διαβουλεύσεις , το είχε αποστείλει για αυτόν ακριβώς το λόγο - δηλαδή για την υποβολή παρατηρήσεων - η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, προκειμένου να έχει ουσιαστικά την έγκριση των κοινοτικών πριν έρθει στη Βουλή.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή της Κομισιόν που έφτασε στην οδό Αμαλιάδος προ ολίγων ημερών, δεν περιέχει κάποια θετική ή αρνητική αξιολόγηση του νομοθετήματος, αλλά συγκεκριμένες παρατηρήσεις των κοινοτικών για συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες, σύμφωνα με τη γνώμη τους, χρήζουν επανεξέτασης.

Οι παρατηρήσεις αφορούν κυρίως τα δύο από τα τέσσερα θέματα που καταπιάνεται το νομοσχέδιο. Δεν αφορούν τα θέματα της προστασίας του καταναλωτή και την αναβάθμιση της ΡΑΕ αλλά εκείνα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και της αγοράς φυσικού αερίου.

Στον τομέα του αερίου οι παρατηρήσεις σχετίζονται με τα όσα προβλέπονται για την ισότητα πρόσβασης τρίτων στα δίκτυα και είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις πρόσφατες αιτιολογημένες γνώμες που έχει διατυπώσει η κοινότητα για «εύνοια» στην υλοποίηση κάποιων δικτύων έναντι άλλων.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού διατυπώνονται «αναμενόμενες» παρατηρήσεις σχετικά με τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ITO (εποπτικό συμβούλιο, μετοχική σύνθεση κ.λπ.) και τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα του προσωπικού.

Δεν απορρίπτουν οι κοινοτικοί

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το ύφος και το είδος των παρατηρήσεων δεν είναι απορριπτικά του νομοσχεδίου αλλά «δημιουργικής συνεισφοράς», γεγονός που σημαίνει, στην πράξη, ότι με κάποιες βελτιωτικές τροποποιήσεις σύντομα θα έχουμε την τελική μορφή του νομοθετήματος.

Ερώτημα πάντως δημιουργείται για το πότε θα έρθει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να πάρει στη συνέχεια το δρόμο για τη Βουλή. Παρά τις αρχικές προθέσεις, αυτή την εβδομάδα δεν φαίνεται να βρίσκει θέση στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου. Από την άλλη, υπάρχουν συγγενή θέματα που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη «θεματική ενότητα» και είναι λογικό να εκτιμήσει κανείς ότι, στο βαθμό που δεν προηγήθηκε η παρουσίαση του νομοσχεδίου, τώρα θα πρέπει να «περιμένει» τη διαμόρφωση νέας ισορροπίας. Ποια είναι αυτά τα θέματα; Καταρχάς η παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα έχει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και την ενεργειακή του πλευρά, και δεύτερον το περίφημο «πόρισμα Ρακιντζή» για τις επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ.

Όλα αυτά βεβαίως υπό τη «σκιά» των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που προβλέπονται στο μνημόνιο το οποίο, ανεξάρτητα από το τι θα συμφωνηθεί στις συζητήσεις με την Κομισιόν (διαφαίνεται μια σχετική ανοχή στις χρονικές υπερβάσεις λόγω του ότι και άλλες χώρες δεν έχουν προσαρμόσει απολύτως τη νομοθεσία τους), εξαρτά ακόμα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από την ολοκλήρωση των αλλαγών στον ενεργειακό τομέα.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα