Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Με mini νομοσχέδιο, το ΥΠΕΝ αναστέλλει την αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ – Νομοθετείται επίσης η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του λιγνιτικού τέλους

Χρήστος Στεφάνου

(upd 18:02) Με mini νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τις γιορτές, και όχι με τροπολογίες πως σχεδιαζόταν αρχικά, θα τακτοποιήσει τελικά το ΥΠΕΝ μια σειρά από εκκρεμμότητες που αφορούν την ηλεκτρική αγορά (κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ και λιγνιτικού τέλους, επιστροφή ΠΧΕΦΕΛ του 2018, αναστολή της απόφασης για το ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.). Ταυτόχρονα θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο και η παράταση για 2+1 χρόνια της παραχώρησης άδειας στην Energean για το εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, το οποίο ως γνωστόν το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί για υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Θα ενσωματωθούν επίσης μια σειρά ρυθμίσεων πολεοδομικού χαρακτήρα.

Στο πρωϊνό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Μια σειρά από τροπολογίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να πάρουν το δρόμο για τη βουλή,  πιθανότατα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας (ή και σε άλλα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες), κλείνοντας συγκεκριμένες εκκρεμότητες στην αγορά του ηλεκτρισμού. 

Εκτός απροόπτου, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αναμένεται να ψηφιστούν τουλάχιστον 3 τροπολογίες και ειδικότερα:

  1. Με τροπολογία του υπουργείου ενέργειας θα ανασταλεί η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ, που είναι υποχρεωμένη να παίρνει κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η απόφαση θα μετατεθεί για τις αρχές του 2019, μετά την έγκριση από τις αρχές της Κομισιόν για το νέο σχήμα του ΕΤΜΕΑΡ της βιομηχανίας. Η αναστολή είναι απαραίτητη με δεδομένο ότι για τη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ υπάρχουν υψηλές προσδοκίες ότι μπορεί να απορροφήσει σημαντικό κομμάτι της αύξησης που αναπόφευκτα θα προέλθει από τη μετακύλιση του κόστους των ρύπων στο ανταγωνιστικό κομμάτι των τιμολογίων, που έχει ήδη προαναγγελθεί.
  2. Με τροπολογία του ΥΠΕΝ θα θεσμοθετηθεί το μέτρο που επίσης έχει ήδη εξαγγελθεί για πλήρη κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του τέλους λιγνίτη από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Στην ίδια τροπολογία, θα ενσωματωθεί και πρόβλεψη για την παροχή εγγυήσεων προς το ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ) εκ μέρους των προμηθευτών, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του διαχειριστή. Οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν μεγάλη οικονομική ανάσα στη ΔΕΗ, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό όφελος στον ισολογισμό αλλά και σε επίπεδο ρευστότητας.
  3. Με τροπολογία του ΥΠΕΝ θα αποφασιστεί η επιστροφή στους προμηθευτές του πλεονάσματος που έχει προκύψει στη χρήση του 2018 στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, μετά την αφαίρεση του “μαξιλαριού” των 70 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι χθες το Energypress αποκάλυψε τη μεθοδολογία επιστροφής, που προβλέπει ότι για να πάρει την επιστροφή ένας προμηθευτής θα πρέπει να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο σύστημα και τους διαχειριστές. Το προς επιστροφή ποσό υπολογίζεται με κατώφλι τα 90 εκατ. ευρώ του τελευταίου δελτίου του ΔΑΠΕΕΠ, με ανοδικές τάσεις
  4. Εφόσον αποσταλεί η οριστική έγκριση, θα προχωρήσει και η τροπολογία για το νέο σχήμα του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ με την εφαρμογή και στην Ελλάδα των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τις περιβαλλοντικές ενισχύσεις. Η νομοθετική ρύθμιση πάντως δεν είναι αρκετή για την εφαρμογή των κατευθυντήριων αφού προϋπόθεση αποτελεί η ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος του ΔΑΠΕΕΠ στο οποίο θα εγγραφούν οι δικαιούχοι. Στην καλύτερη περίπτωση το μέτρο, το οποίο για κάθε χρόνο καθυστέρησης στερεί περί τα 7 εκατ. από τη βιομηχανία, δεν αναμένεται νωρίτερα από την άνοιξη του 2019. 


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα