Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κύπρος: Βάζει 20 δικηγόρους για τις μικροδουλειές η ΑΗΚ - Στο στόχαστρο η είσπραξη των οφειλών από καταναλωτές

Διαγωνισμό για να προσλάβει 20 δικηγορικά γραφεία και δικηγόρους παγκύπρια για τις μικροδουλειές προκήρυξε η ΑΗΚ, ωστόσο ακόμα δεν έχει δείξει δείγματα γραφής για ανταγωνιστική διαδικασία πρόσληψης του κύριου νομικού της συμβούλου, διατηρώντας το ίδιο δικηγορικό σχήμα για 67 χρόνια, δηλαδή από τότε που η ΑΗΚ ήταν βρετανική αποικιοκρατική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η ΑΗΚ, μέσω του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δικηγορικά γραφεία ή δικηγόρους, για να συνάψει τριετείς συμβάσεις (με δυνατότητα παράτασης ενός έτους) για αγορά νομικών υπηρεσιών που αφορούν κυρίως διαδικασίες είσπραξης οφειλών από καταναλωτές.

Προβλέπονται πέντε τέτοιες συμβάσεις για την επαρχία Λευκωσίας (περιλαμβανομένων και των επαρχιών Κερύνειας και Μόρφου όπως αναφέρεται), πέντε συμβάσεις για τις επαρχίες Λάρνακας – Αμμοχώστου, πέντε για την επαρχία Λεμεσού και πέντε για την επαρχία Πάφου.

Η ΑΗΚ υπολογίζει ότι τα 20 δικηγορικά γραφεία ή δικηγόροι που θα συμβληθούν θα εισπράττουν συνολικά περίπου €180.000 ετήσια (κατά μέσο όρο, δηλαδή, €9.000 ανά σύμβαση).

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των εγγράφων για διεκδίκηση των συμβάσεων λήγει σήμερα το μεσημέρι και όπως διαφαίνεται μέσα από τα έγγραφα διευκρινίσεων που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο. Αν οι υποψήφιοι που πληρούν τις απαιτήσεις είναι περισσότεροι από πέντε, η επιλογή θα γίνει μέσω κλήρωσης.

Η ΑΗΚ ξεκαθαρίζει μέσω των εγγράφων του διαγωνισμού ότι με τα 20 δικηγορικά γραφεία ή δικηγόρους που θα συμβληθεί θα αναθέσει «μόνο» όπως ρητά αναφέρεται, νομικές υπηρεσίες για υποθέσεις αστικών αγωγών εναντίον πελατών της για εκκρεμείς τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, για ποσά μέχρι €10.000, για ζημιές που προκαλούνται από τρίτους στην περιουσία της ΑΗΚ και αστικές αγωγές τρίτων κατά της ΑΗΚ με απαιτήσεις μέχρι τις €50.000 για αποζημιώσεις λόγω εγκατάστασης ή επέκτασης γραμμών μεταφοράς και διανομής.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις μικροδουλειές της ΑΗΚ, αφού για τις άλλες μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις, όπως και για νομικό σύμβουλο του δ.σ., η ΑΗΚ καταβάλλει €200.000 - €300.000 σε ένα και το αυτό δικηγορικό γραφείο –όπως εξελίχθηκε– από το 1952.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2018, η ΑΗΚ από το 1952 μέχρι τώρα εξακολουθεί να συνεργάζεται για νομικές υπηρεσίες, ουσιαστικά, με το ίδιο δικηγορικό γραφείο, όπως με τα χρόνια μετεξελίχθηκε. 

Αναφέρεται σχετικά ότι «από την ίδρυση της Αρχής το 1952 μέχρι το 1986, οι νομικές υπηρεσίες παρέχοντο από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία. Η αρχική συμφωνία είχε γίνει το 1986 με το εν λόγω γραφείο, το οποίο στη συνέχεια προχώρησε σε συνεταιρισμό δύο ατόμων και, τελικά, κατόπιν συνένωσης με άλλο γραφείο, κατέληξε στην επωνυμία με την οποία παρέχει σήμερα τις υπηρεσίες του στην Αρχή.

Τον Ιανουάριο 2014 η Αρχή υπέγραψε συμφωνία με το δικηγορικό γραφείο με εφαρμογή από την 1/1/2014 μέχρι τις 31/12/2015 και αυτόματη ανανέωση σε ετήσια βάση μέχρι τον τερματισμό της κατά το τέλος οποιουδήποτε έτους με προηγούμενη γραπτή ειδοποίηση όχι λιγότερη των έξι μηνών».

Σημειώνεται ότι η σχετική δαπάνη για τα έτη 2017, 2016, και 2015 ανήλθε, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής, σε €281.970, €192.815, και €242.938, αντίστοιχα.

Οι ενέργειες της ΑΗΚ για ανάθεση των αστικών υποθέσεων αποζημιώσεων και οφειλών γίνονται μετά από αλλεπάλληλες υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. 

Ελεγκτική Υπηρεσία: Νομικό σύμβουλο κάθε πέντε χρόνια αντί κάθε 67…

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, από χρόνια παρατηρεί σε σχέση με τις συμβάσεις για παροχή νομικών υπηρεσιών προς την ΑΗΚ, ότι πρέπει να αναθέτει την εκπροσώπησή της σε περιπτώσεις αστικών αγωγών ή διαιτησιών σε νομικούς οίκους που θα επιλέγονται ανά περίπτωση, ή για ομάδες παρόμοιων υποθέσεων για συγκεκριμένη περίοδο ανά επαρχία ή παγκύπρια, με διαδικασίες κατά τις οποίες μπορεί να ζητά τη συμβολή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, όπως και έπραξε τώρα ο ημικρατικός οργανισμός.

Να σημειωθεί όμως ότι σε σχέση με το μεγάλο κονδύλι για νομικό σύμβουλο και τον νομικό οίκο που συνεργάζεται εδώ και 67 χρόνια, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε υποδείξει ότι η ΑΗΚ δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε ανανέωση ή επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας, αλλά σε ειδοποίηση (από τον Απρίλιο 2018) ότι η συμφωνία δεν θα ανανεωθεί. Ο Οργανισμός θα πρέπει, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, να προχωρήσει σε ανταγωνιστική διαδικασία από την οποία να προκύψει η επιλογή του παροχέα νομικών συμβουλών για τα θέματα που σχετίζονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας (θέματα διοικητικού δικαίου) με πενταετές συμβόλαιο. 

Δεν είναι υποχρεωτική η δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει την προεπιλογή, προς υποβολή προσφορών, ενός κατάλληλου αριθμού εν δυνάμει ενδιαφερόμενων και κατάλληλων συνεργατών, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να είναι, αν η Αρχή το κρίνει σκόπιμο, και ο υφιστάμενος συνεργάτης.

Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι θα ήταν καλό αν το δ.σ. της ΑΗΚ έκρινε ορθό η αλλαγή νομικού συμβούλου να μην συμπίπτει με την αλλαγή της σύνθεσης του δ.σ.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα