Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

Μηνύματα ευρείας ανταπόκρισης και κορύφωσης του ενδιαφέροντος των επενδυτών εκπέμπουν σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι εν εξελίξει παρουσιάσεις της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την κοινή ομολογιακή έκδοση, που θα ξεκινήσει να διατίθεται τη Δευτέρα και για τρεις ημέρες.

Το πρώτο "πράσινο ομόλογο” της ελληνικής αγοράς που εκδίδεται για την χρηματοδότηση καθαρών ενεργειακών επενδύσεων δημιουργίας αιολικών πάρκων σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει κινήσει το ενδιαφέρον θεσμικών αλλά και του retail, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το εύρος επιτοκίου.

Οι πληροφορίες μιλούν για εξαιρετικά ελκυστική απόδοση, ενώ θυμίζουμε ότι η έκδοση είναι σχετικά μικρή (η εταιρεία ζητεί 60 εκατ. ευρώ με 60.000 ομολογίες των χιλίων ευρώ η κάθε μια).

Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχε τη δυνατότητα να επιδιώξει ένα εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο με βάση το top rating της εταιρείας, εντούτοις ελήφθη η στρατηγική επιλογή να επιλεγεί ένα εύρος επιτοκίου που θα καθιστά την έκδοση εξαιρετικά ελκυστική για τους επενδυτές και ταυτόχρονα θα θέτει τις βάσεις ώστε να δημιουργηθεί μια μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό και τις εταιρείες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενόψει μάλιστα και της πρόθεσης να υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις και στο μέλλον.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα με παρουσία και στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των ΗΠΑ, υπενθυμίζεται ότι προχωρά στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ), ύψους έως 60 εκατ. ευρώ. 

Πιο αναλυτικά, θα προσφερθούν έως 60.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία ενώ η διάρκεια της προσφοράς θα είναι τρεις εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα 17 Ιουλίου έως και Τετάρτη 19 Ιουλίου.

Το ΚΟΔ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί το πρώτο "πράσινο" ομόλογο – green bond, της ελληνικής αγοράς καθώς τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στην "πράσινη" οικονομία και συγκεκριμένα στους τομείς των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και περιβάλλοντος (έργα διαχείρισης απορριμμάτων).

Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει στην πενταετία 2012 – 2016, συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ και επιπλέον σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017 – 2019. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και το εξωτερικό (αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW). 

Μέχρι το τέλος του έτους – αρχές 2018 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχει ξεπεράσει το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος. 

 

Παράλληλα σημαντικό κομμάτι του επενδυτικού προγράμματος που προωθείται αφορά στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπου τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια  Ηπείρου και θα ακολουθήσει  η ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ωρίμανση και της νέας γενιάς επενδύσεων, που θα ακολουθήσουν αυτές της τριετίας 2017 – 2019. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη (Αμάρι), συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Οι αντλησοταμιεύσεις αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για αποθήκευση ενέργειας για τη χώρα μας, καθώς συνδυάζουν παραγωγή πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, αποθήκευση ενέργειας και έργα εξαιρετικά αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Φυσικά, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις και στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου προωθούνται σημαντικά έργα, όπως π.χ. στην Κρήτη και τη Νότια Εύβοια. 

Επόμενος σταθμός μετά τα 1000MW είναι μέσα από το νέο κύμα επενδύσεων η εταιρεία να αναδειχθεί σε περιφερειακό ηγέτη της αγοράς ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2GW και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο πράσινων έργων ΑΠΕ σε όλες τις παραδοσιακές αλλά και καινοτόμες μορφές τεχνολογίας.

Άλλωστε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί εδώ και 20 χρόνια στον χώρο των ΑΠΕ και συμμετέχει από θέση ισχύος στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας που βρίσκεται παγκοσμίως σε εξέλιξη, προωθώντας έργα που βρίσκονται στην προμετωπίδα της προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση της πράσινης ενέργειας.

Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 73,2 MW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, που ολοκληρώθηκε πέρυσι κι αποτελεί την μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ.   

Με συνεχείς επενδύσεις ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης, η εταιρεία διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημένη ισχύ 738 MW, εκ των οποίων 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις Ηνωμένες Πολιτείες, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας τους επόμενους μήνες νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό  θα επιτύχει  τον στόχο των 1000 MW (1GW) εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018. 

Εκτός Ελλάδος ξεχωρίζει η δυναμική είσοδος της ελληνικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες  όπου διαθέτει συνολικές αδειοδοτήσεις 500 MW. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατασκευάζει ήδη το δεύτερο αιολικό της πάρκο (Fluvanna Ι), ισχύος 155 MW με οτ ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 250 εκατ. δολάρια, ποσό για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς οργανισμούς.

Παράλληλα, η εταιρεία συγκαταλέγεται στις ελάχιστες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιτύχει χρηματοδότηση από την θεσμική Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ παράλληλα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και διεθνών επενδυτικών funds όπως η York Capital Management που είναι πλέον μέτοχος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έχοντας επενδύσει συνολικά στις εταιρείες του Ομίλου 100 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των ισχυρών δεσμών της εταιρείας με μεγάλους χρηματοδοτικούς θεσμούς της Ευρώπης, πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η χρηματοδότηση ενός νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στην Κεντρική Ελλάδα για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 MW.

Επίσης υπό αξιολόγηση από την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του πακέτου Γιουνκέρ, βρίσκονται και άλλα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η κατασκευή των καινοτόμων έργων αντλησοταμίευσης για την "αποθήκευση" ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, ένας υβριδικός σταθμός ισχύος 50 MW με αιολικό πάρκο 89 MW στην Κρήτη και αιολικά πάρκα 153 MW στην Νότιο Εύβοια.

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα