Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κόντρα προμηθευτών - κυβέρνησης για τα ΥΚΩ - απειλή για προσφυγή στα δικαστήρια από ΔΕΣΜΗΕ

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της πολιτείας και των προμηθευτών λιανικής σχετικά με τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (τα γνωστά ΥΚΩ), τις οποίες εκείνοι έχουν σταματήσει να καταβάλλουν από το Μάρτιο, επικαλούμενοι σχετική προειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, με τον ΔΕΣΜΗΕ από την πλευρά του να ζητάει τα χρωστούμενα, απειλώντας ακόμη και με προσφυγή στα δικαστήρια.

Τα ανεξόφλητα ποσά ανέρχονται ήδη σε 4-5 εκατ. ευρώ, και με τον ρυθμό αυτό θα φτάσουν τα 7-8 εκ. ευρώ ως το τέλος του έτους, γι’ αυτό και ο ΔΕΣΜΗΕ φέρεται αποφασισμένος να τα διεκδικήσει, απειλώντας τους με καταγγελία της σύμβασης συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, διαγραφή τους από το μητρώο συμμετεχόντων, και με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία του υφ. ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, με συμμετοχή της διοίκησης της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και της Verbund, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να βρεθεί κάποια λύση.

Επικαλούνται και 2η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν

«Δεν είναι δυνατόν από τη μια να πληρώνουμε ΥΚΩ, για να συμβάλλουμε στο να υπάρχουν χαμηλά τιμολόγια ρεύματος στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, και από την άλλη να μην έχουμε τη δυνατότητα να πουλήσουμε ρεύμα σε αυτούς», αναφέρουν οι προμηθευτές, που ζήτησαν από τον υφυπουργό να εκδώσει απόφαση για αναστολή του μηχανισμού είσπραξης των εν λόγω υπηρεσιών.

Επικαλούνται μάλιστα για το λόγο αυτό, και 2η φετινή προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση (η πρώτη εστάλη τον Ιούλιο του 2009), στην οποία την εγκαλεί να τροποποιήσει τη διαδικασία θεσμοθέτησής τους, με το επιχείρημα ότι η μέθοδος καθορισμού τους, όπως εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2008, δεν είναι διαφανής, δεν στοχεύει στους ευάλωτους πελάτες, και κυρίως εμποδίζουν την ισότιμη πρόσβαση των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού στους συγκεκριμένους καταναλωτές.

«Βρείτε τα με τον ΔΕΣΜΗΕ»

Από πλευράς του υπουργείου, εκείνο που προτάθηκε είναι να αποπληρώσουν τώρα οι προμηθευτές τις οφειλές τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ και όταν θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, «τα βρίσκουν» με τον Διαχειριστή του συστήματος. Αλλά, όπως λένε οι εκπρόσωποι των εταιρειών, για να πάρει κανείς πίσω χρήματα από το ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να καταφύγει στη δικαστική οδό, που συνεπάγεται έκδοση απόφασης σε τουλάχιστον δύο χρόνια από σήμερα.

Από τη δική της πλευρά η ΔΕΗ, απαντά ότι οι Κώδικες των νησιών θέλουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να ετοιμαστούν, καθώς πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί να καταγραφούν πρώτα οι μονάδες της, να υπολογιστούν τα κόστη τους, να διευκρινιστεί πως θα λειτουργεί ο μηχανισμός, κ. ό.κ.

Δράση από ΡΑΕ

Στο διαφαινόμενο αυτό αδιέξοδο, ενδεχομένως να κληθεί να αναλάβει ρόλο η ΡΑΕ, την εμπλοκή της οποίας ούτως ή άλλως προβλέπει σε τέτοιες περιπτώσεις ο κώδικας, καλώντας σε ακρόαση τους προμηθευτές. Σημειωτέον ότι στα τέλη του 2009, οι ιδιώτες προμηθευτές είχαν προσφύγει εναντίον της υπουργικής απόφασης του 2008 που καθόριζε το ύψος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ωστόσο με απόφασή του που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου, καλεί τους ιδιώτες να τα καταβάλλουν, σημειώνοντας ότι ορθώς τα επέβαλε προ διετίας η πολιτεία. Τόσο η Verbund όσο και η Aegean Power, κατέβαλλαν τις χρεώσεις αυτές κανονικά μέχρι και το Φεβρουάριο, μετά τον οποίο όμως έπαψαν να πληρώνουν.

Τι έλεγε η επιστολή της Κομισιόν του 2009

Ειδικά για το θέμα της επιβολής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, στην προειδοποιητική της επιστολή του 2009 η Κομισιόν (παράβαση 2009/2195- οδηγία 2003/54, σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), ο τότε Επίτροπος Ενέργειας Αντρις Πίλμπαγκς σημείωνε ότι «αν και η ελληνική δημοκρατία μπορεί να δικαιολογήσει κάποιες υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η μέθοδος καθορισμού τους όπως εφαρμόζεται σήμερα, λόγω του γενικού της χαρακτήρα, δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών της αγοράς, δεν είναι διαφανής και δεν στοχεύει, στους ευάλωτους πελάτες».

Τα εν λόγω μέτρα, κατά την Κομισιόν, πρέπει να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, ωστόσο, όπως αναφέρει η επιστολή, τα εν λόγω μέτρα επέβαλαν ελεγχόμενες τιμές, που δεν φαίνεται να διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού στους καταναλωτές.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν κοινοποίησε στην Κομισιόν τα μέτρα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ως οφείλουν να κάνουν τα κράτη- μέλη, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή ότι δεν τα θεωρεί ως τέτοια ! Τα μέτρα αυτά, καταλήγει η επιστολή, θεσπίστηκαν το 2008, μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία όμως «δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα της σχετικά με την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα