Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Καύσιμα: Αισιοδοξία για σταθεροποίηση των τιμών - Από τι θα εξαρτηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Την αισιοδοξία ότι η αγορά των καυσίμων επιστρέφει στην κανονικότητα εκφράζουν παράγοντες της αγοράς λαμβάνοντας ως θετικό σημάδι τη σταθεροποίηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες κατέγραψαν ράλι μετά την επίθεση με drones κατά των εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία. Στην ελληνική αγορά οι ανατιμήσεις στα καύσιμα δεν ξεπέρασαν τα 6 λεπτά ενώ η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών «υπόσχεται» επαναφορά στην κανονικότητα. 

Μάλιστα για το Σαββατοκύριακο η ΠΟΠΕΚ αναμένει μείωση της τιμής σε όλα τα καύσιμα, κάτι που είναι λογικό δεδομένου ότι στα μέσα της εβδομάδας οι διεθνείς τιμές άρχισαν να καταγράφουν πτώση. 

Ποια θα είναι η τιμή «εκκίνησης» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Η άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές εν όψει της έναρξης της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως εξηγεί μιλώντας στο insider.gr παράγοντας της αγοράς «είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε προβλέψεις για την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: τη διεθνή τιμή του πετρελαίου κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η οποία αν αλλάξει θα μπορούσε να απορροφήσει ένα κομμάτι μιας ενδεχόμενης αύξησης της τιμής. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει 4-5 ημέρες πριν από την έναρξη διάθεσής του, δηλαδή από τις 10 Οκτωβρίου και ύστερα. Πάντως, αν η κατάσταση εξακολουθεί να είναι αυτή που ισχύει και σήμερα δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς οι τιμές έχουν τάσεις σταθεροποίησης. Ακόμη και κατά ο διήμερο που παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις, η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη. Δεν «έπεσαν έξω» ούτε οι επιχειρήσεις ούτε τα νοικοκυριά . Φυσικά, αν οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν κλιμακωθούν ή αν προκύψει κάποιο άλλο γεγονός το οποίο θα προκαλέσει ανησυχίες για την επάρκεια προμήθειας αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το προβλέψουμε αυτή τη στιγμή».

Σημειώνεται ότι πέρυσι κατά την πρώτη ημέρα διάθεσης του καυσίμου η τιμή ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017 και διαμορφώθηκε στα 1,15 ευρώ το λίτρο από τα 0,95 το 2017. Βέβαια, κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου ήταν υψηλότερες σε σχέση με τις σημερινές (το αργό «φλέρταρε» με τα 74 δολάρια), κάτι το οποίο σε μια απλουστευτική προσέγγιση θα μπορούσε να καθησυχάσει μέχρι κάποιο βαθμό τους καταναλωτές. Από την άλλη, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δεν εξαρτάται μόνο από τη διεθνή τιμή αλλά και από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, τα μεταφορικά,  και τους φόρους οι οποίοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της τελικής τιμής. 

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων και αλλαγές στο χρόνο χορήγησής του επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. 

Ως προς το χρόνο καταβολής εξετάζεται η χορήγηση των ποσών του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους και όχι από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Παράλληλα, διερευνάται η χορήγηση μεγαλύτερων ποσών επιδόματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σήμερα σε 0,16 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, με το συνολικό ποσό να ξεκινά από τα 64 ευρώ και να φτάνει μέχρι και τα 400 ευρώ. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του, ενώ σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσηε ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Στην ίδια βάση εξετάζεται η αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών αρχίζουν να καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα. Συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά που κατοικούν στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη και συγκεκριμένα στους Νομούς Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας, το επίδομα φτάνει έως τα 320 ευρώ για τον άγαμο και έως τα 400 ευρώ για τον έγγαμο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια.

(της Πένης Χαλάτση, insider.gr)
 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα