Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Καθυστερήσεις ίσως και άνω των 20 ημερών στις αποπληρωμές των παραγωγών από το ΔΕΣΜΗΕ…

Κώδωνα κινδύνου ότι χωρίς την άμεση ενίσχυση των εσόδων του με έκτακτα μέτρα, το Νοέμβριο οι καθυστερήσεις εκ μέρους του ΔΕΣΜΗΕ για την αποπληρωμή των ηλεκτροπαραγωγών, τόσο των ΑΠΕ όσο και των θερμικών μονάδων, ίσως να ξεπεράσουν το... 20ήμερο που σημειώθηκε αυτό το μήνα, κρούουν κύκλοι του διαχειριστή.

Και μιλούν για ένα διογκούμενο φαύλο κύκλο που δυναμιτίζει τις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 160 εκ. ευρώ του ΔΕΣΜΗΕ, και ο οποίος ξεκινάει από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές καθυστερούν να εξοφλήσουν εγκαίρως το λογαριασμό τους στη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους.  Οι εναλλακτικοί πάροχοι πληρώνουν μεν το ρεύμα στο διαχειριστή σε μηνιαία βάση, ωστόσο καταβάλλουν τα τέλη για το δίκτυο, τις ΥΚΩ κ.λπ. σε 3μηνιαία βάση. Η ουσία είναι ότι ο ΔΕΣΜΗΕ δεν έχει ρευστότητα και αργεί να αποπληρώσει τους παραγωγούς από τους οποίους και αγοράζει την ενέργεια. Κοντά σε αυτά υπάρχει και το έλλειμμα από τη συνεχιζόμενη διείσδυση των «πράσινων» μεγαβάτ, που ενώ υποτίθεται ότι καλύπτεται από το ειδικό τέλος ΑΠΕ, αυτό παρά την εισήγηση του ΔΕΣΜΗΕ να αυξηθεί από τα 2 στα 5,5 ευρώ/ MWh, λόγω του πολιτικού κόστους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, το υπουργείο ΠΕΚΑ δεν έχει ακόμη λάβει καμία απόφαση.

Χωρίς αποφάσεις η συνάντηση της Παρασκευής…

Κι ενώ η συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής για το Τέλος ΑΠΕ μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πεεριβάλλοντος -Ενέργειας και των διοικήσεων της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ έληξε χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, ο τελευταίος πληρώνει πλέον σε «ακανόνιστες» ημερομηνίες, εν ολίγοις όποτε βρίσκει χρήματα. Ποιοι είναι οι πιο σταθεροί αυτή την περίοδο πόροι του ; Τα ποσά από την ημερήσια αγορά που του καταβάλει η ΔΕΗ (γύρω στα 10 εκ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση), και τα έσοδα από τις δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων. Μόνο που από τα 250 εκ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για φέτος, οι οκτώ δημοπρασίες που έχουν γίνει από την αρχή του έτους, του έχουν αποφέρει 83 εκ. ευρώ. Άλλα 11 εκ. ευρώ υπολογίζει να εισπράξει από την ένατη δημοπρασία που γίνεται αύριο, ενώ συνολικά για το 2011 δεν αναμένει πάνω από 110-120 εκ. ευρώ.

Σαν συνέπεια όλων των παραπάνω, μπορεί πρόσφατα ο ΔΕΣΜΗΕ να κατάφερε να αποπληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ και τους συμβατικούς ηλεκτροπαραγωγούς για την ενέργεια που αγόρασε, ωστόσο χρωστά ακόμη στους τελευταίους 35 εκ. ευρώ για το cost recovery (ανάκτηση μεταβλητού κόστους) και για αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ). 

«Νέα ανηφόρα»…

«Και το Νοέμβριο τον περιμένει άλλη ανηφόρα», λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει τα ίδια ή και περισσότερα προβλήματα με εισροές εσόδων σαν αυτά του Οκτωβρίου. «Το ότι οι προμηθευτές καθυστερούν να πληρωθούν από τους πελάτες τους είναι δικό τους πρόβλημα, δεν γίνεται να μετακυλύουν το πρόβλημα τους στο ΔΕΣΜΗΕ», σχολιάζουν άνθρωποι του χώρου. Και δεν κρύβουν το προβληματισμό τους για το ρυθμό με τον οποίο θα καταφέρει ο διαχειριστής να συγκεντρώσει τον Νοέμβριο τα 160 περίπου εκ. ευρώ, που είναι το συνολικό ποσό των μηνιαίων του υποχρεώσεων. «Αν δεν του καταβληθεί από το υπ. Οικονομικών ο οφειλόμενος ΦΠΑ (20 εκ. ευρώ), και δεν ενεργοποιηθεί η διάταξη με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και Πολιτισμού για να του δοθεί μέρος από το Τέλος ΕΡΤ, τότε στην καλύτερη περίπτωση το Νοέμβριο θα επαναληφθούν καθυστερήσεις 15-20 ημερών, και στη χειρότερη αυτές θα αυξηθούν», προβλέπουν στελέχη της αγοράς.

Από πού θα βρει τα 160 εκ. ευρώ ;

Που ποντάρει λοιπόν ο ΔΕΣΜΗΕ για να «κάνει ταμείο» 160 εκ. ευρώ το Νοέμβριο ; Στα 40 σχεδόν εκ. ευρώ που υπολογίζει να του καταβάλλει η ΔΕΗ μέσα από την διαδικασία της ημερήσιας αγοράς, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από τους υπόλοιπους προμηθευτές, το ειδικό Τέλος ΑΠΕ, τις δημοπρασίες ρύπων και τέλος την εκκαθάριση του ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού (ΗΕΠ). Κι αν κάτι πάει στραβά, για παράδειγμα οι καθυστερήσεις πληρωμών από τους πελάτες της ΔΕΗ τώρα που έχουν να καταβάλλουν και το τέλος ακινήτων, αυξηθούν ; Ε, τότε, θα αυξηθεί και το 20ήμερο των καθυστερήσεων με το οποίο ο ΔΕΣΜΗΕ αποπληρώνει...

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα