Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κατατέθηκε η τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ - Παράταση ως το τέλος του 2017 για να καλυφθεί η "τρύπα" του ΛΑΓΗΕ

Αναπροσαρμογή της χρέωσης που επιβλήθηκε στους προμηθευτές με το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τη στήριξη των ΑΠΕ, έτσι ώστε να εισρεύσουν το 2017 στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ γύρω στα 45 εκατ. περισσότερα, προβλέπει η τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ που κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΕΝ. Ταυτόχρονα παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2017 η υποχρέωση κάλυψης της "τρύπας" του ΛΑΓΗΕ που θα έπρεπε με βάση το μνημόνιο να καλυφθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σκουρλέτης κατάφερε να τηρήσει τη δέσμευσή του και να μην αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ για καταναλωτές και βιομηχανίες, ενώ απέφυγε ένα νέο "κούρεμα" στις ταρίφες των ΑΠΕ, σενάριο που "έπαιζε" έστω ως ακραίο.

Όσον αφορά τους προμηθευτές, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν από το 2017 το 100% της σχετικής χρέωσης "υπερ ΛΑΓΗΕ", ενώ ο νόμος προέβλεπε ότι το 2017 θα πλήρωναν το 75% και το 2018 το 100%. 

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΥΠΑ, το οποίο ψηφίζεται σήμερα και στην αιτιολογική της έκθεση αναφέρεται ότι στόχος της αναπροσαρμογής είναι «να αποφευχθούν ανορθολογικές επιβαρύνσεις των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρέωσης για το ΕΤΜΕΑΡ».

Με βάση τις προβλέψεις της τροπολογίας, αυξάνονται τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου κατά 45 εκατ. ευρώ. Επίσης, ορίζεται ότι η απόφαση της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων) θα εκδοθεί έως τις 20 Οκτωβρίου.

Ειδικά δε για το 2017, ορίζεται ότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ για την αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ θα εκδίδονται ανά τρίμηνο (αντί του μέχρι σήμερα προβλεπόμενου εξαμήνου), ώστε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «τυχόν αναγκαία αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ να γίνεται έγκαιρα», με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2017.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το energypress, στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση οι θεσμοί αποδέχτηκαν να μηδενιστεί η «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2017 και όχι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Φαίνεται δηλαδή ότι οι θεσμοί αποδέχτηκαν τελικά ως βιώσιμο και επαρκές το σχέδιο που προβλέπεται στο νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με το οποίο θα φορτωθούν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος οι προμηθευτές ρεύματος  και ουσιαστικά η ΔΕΗ που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (89%).

Δείτε το κείμενο της τροπολογίας εδώ.

Σκουρλέτης: Παρατείνεται η προθεσμία για το έλλειμμα ώστε να αποφευχθεί "κούρεμα" στις ΑΠΕ

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης συνόψισε ως εξής, αναφορικά με την σκοπιμότητα της Τροπολογίας: «Η έλλειψη ενός σοβαρού σχεδιασμού για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οδήγησε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε στρεβλώσεις και σε ένα έλλειμμα, το οποίο ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να αγγίζει και τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Πάνω σε αυτό έπρεπε να δώσουμε απάντηση και το επιχειρήσαμε με έναν τρόπο αποφασιστικό στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε τον Αύγουστο, με τον ν. 4414. Θέλω να σας θυμίσω τι κάναμε εκεί. Είπαμε ότι δεν μπορεί τελικά αυτός που αποκλειστικά θα πληρώνει για να καλυφθεί το συγκεκριμένο έλλειμμα να είναι οι καταναλωτές και προβλέψαμε τη θεσμοθέτηση ενός νέου ειδικού τέλους επί της προμήθειας, έτσι ώστε σε έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να φθάσουμε στην κάλυψη αυτού του ελλείμματος.

Η συμφωνία που είχαμε με τους Θεσμούς προέβλεπε –όχι σε επίπεδο νόμου- αυτή η κάλυψη του ελλείμματος να γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Κάτι τέτοιο, όμως, θα σήμαινε πως θα ήμασταν αναγκασμένοι, παρά τη θεσμοθέτηση του νέου τέλους επί της προμήθειας, το οποίο θα έρθει να καλύψει το έλλειμμα χωρίς επιβαρύνσεις των καταναλωτών, να πάμε τελικά σε νέες αυξήσεις.

Αυτό το αποφύγαμε και αυτός ήταν ο λόγος που δεν ήρθε την προηγούμενη φορά και έρχεται τώρα αυτή η τροπολογία, με την οποία παρατείνεται ο χρόνος μέσα στον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Παράλληλα, προβλέπουμε να υπάρχει ένας συνεχής μηχανισμός αξιολόγησης, έτσι ώστε να παρακολουθείται ανά τρίμηνο  το έλλειμμα από τον ΛΑΓΗΕ που διαχειρίζεται αυτόν τον Λογαριασμό.

Δεν θέλαμε, λοιπόν –και το αποφύγαμε- να πάμε σε νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές ούτε, βέβαια, να κάνουμε ένα νέο «κούρεμα» σε όσους κατέχουν σήμερα αντίστοιχες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε είναι φωτοβολταϊκά είτε είναι αιολικά.

Νομίζω, λοιπόν, ότι ερχόμαστε σήμερα πράγματι να κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάτι το οποίο δεν τολμούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν το άγγιζαν. Μας παρέδωσαν ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα. Με βάση τις αλλαγές που έχουμε κάνει, θεωρούμε ότι πράγματι στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017 θα έχουμε ισοσκελίσει τον αντίστοιχο λογαριασμό».

Μιλώντας για την επίδραση της ρύθμισης και την ανάγκη να προστατευθούν οι καταναλωτές από μια νέα επιβάρυνση, ο υπουργός ΠΕΝ, επεσήμανε: «Εμείς αυτήν τη στιγμή λέμε ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2017 πρέπει να έχει ισοσκελιστεί ο ειδικός λογαριασμός και από την 1η Ιανουαρίου 2017 μπαίνει αυτό το νέο τέλος επί της προμήθειας. Αυτό το τέλος ήταν να καλύψει ένα συγκεκριμένο ποσοστό εν πάση περιπτώσει. Αυτό το ρυθμίζουμε επακριβώς.Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτό που αποφεύγουμε και έχει τεράστια κοινωνική σημασία, είναι ότι δεν πάμε σε νέες επιβαρύνσεις.»

Ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε, επίσης, σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει από εδώ και στο εξής ο μηχανισμός ενίσχυσης του Ειδικού Λαγαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ: «Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολυπαραμετρικό. Εξαρτάται πρώτα από όλα από τη ζήτηση. Αν έχουμε κατά 1% αύξηση της ζήτησης του ρεύματος, είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδώσουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Αν έχουμε αύξηση των πιστοποιητικών ρύπων, πάλι θα έχουμε πλεόνασμα, όχι απλώς κάλυψη. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που εσείς με ελαφρά τη καρδία ουσιαστικά υποστηρίξατε εδώ, να επιβάλλουμε αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους καταναλωτές. Αυτή ήταν η εύκολη λύση, που κάνατε εσείς. Εμείς, λοιπόν, δεν θα το κάνουμε αυτό. Έχουμε κοινωνική ευαισθησία και σχέδιο, το οποίο να λύνει το ζήτημα.»

"Οι πράξεις σας έχουν πονηριά", απάντησε στον υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας και ρώτησε αν μπορεί η ΔΕΗ να αναλάβει το σχετικό κόστος. "Κοροϊδεύετε τους πολίτες", τόνισε, "η ΔΕΗ θα μεταφέρει το κόστος στους καταναλωτές. Πέφτουν οι μάσκες, η κυβέρνηση μεταφέρει στους επόμενους το πόρισμα", κατέληξε.   ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα