Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κ. Ανδριοσόπουλος: Ισχυρό "χαρτί" η ΔΕΠΑ για την κυβέρνηση - Success story η ανάπτυξη της αγοράς φ. αερίου

Στη σημασία της ΔΕΠΑ για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά και στο έργο που επιτελεί η ΗΑΕΕ αναφέρθηκε ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στο energypress.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ θα πράξει τα απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρείας, ενώ μίλησε και για τις αλλαγές που συντελούνται στον εγχώριο ενεργειακό τομέα εν γένει, όπως η απολιγνιτοποίηση και οι στόχοι του 2030.

Πρόσφατα αναλάβατε τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της ΔΕΠΑ. Πως βλέπετε το μέλλον της εταιρείας καθώς βαίνει προς ιδιωτικοποίηση;

Καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω ότι αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή η εμπιστοσύνη από την πλευρά της Κυβέρνησης η ανάληψη μια θέσης ευθύνης όπως αυτή. Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΠΑ αποτελεί έναν από τους βασικούς παίκτες στον κλάδο φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ένα ισχυρό «χαρτί» για την Κυβέρνηση. Σε ότι αφορά στα σχέδια για την εταιρεία, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πολύ πρόσφατα, από το βήμα της ΔΕΘ έδωσε το στίγμα για τα πλάνα της Κυβέρνησης. Το μοντέλο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ πρόκειται να αλλάξει, ενώ οι διαδικασίες είναι ήδη σε εξέλιξη με τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ να έχει προγραμματιστεί μέσα στον Οκτώβριο. Επιπλέον, όπως έχει δηλώσει και ο Υπουργός, πέραν των αλλαγών στα ποσοστά πώλησης των θυγατρικών της ΔΕΠΑ, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές και στη δομή των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών. Είναι δε, σαφές ότι η νέα διοίκηση θα πράξει ότι είναι απαραίτητο ώστε να εξυπηρετηθούν οι στρατηγικοί στόχοι, να προκύψει προστιθέμενη αξία και να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας.

Ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το πλέον πρόσφορο έδαφος για τα think tanks. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα στήσατε έναν οργανισμό που πράγματι έχει αναγνωριστεί στην αγορά όπως αναφέρατε. Μιλήστε μας για το έργο της ΗΑΕΕ. 

Όπως γνωρίζετε, αποφάσισα πολύ πρόσφατα να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την Προεδρία της ΗΑΕΕ. Οφείλω να σας πω ότι δεν ήταν εύκολο να αφήσω κάτι που δημιουργήσαμε από το μηδέν και καταφέραμε τόσα πολλά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι όλη αυτή η δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί θα συνεχιστεί με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς από τη νέα διοίκηση του οργανισμού. Η HAEE έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον εξειδικευμένους φορείς στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας με τη βοήθεια αξιόλογων επιστημόνων στο δυναμικό της, με την τεχνογνωσία της και με την εξωστρεφή δραστηριότητα που τη διακρίνει. Το δίχως άλλο, σε ότι με αφορά, θα είμαι πάντα αρωγός κάθε παραγωγικής προσπάθειας της ΗΑΕΕ και οποιουδήποτε φορέα, που στόχο έχει να προάγει την περαιτέρω εξέλιξη του τομέα της ενέργειας στη χώρα μας.

Από το ξεκίνημα, στόχος μας ήταν να γίνει η ΗΑΕΕ ένα στιβαρό κέντρο ερευνών και μελετών, όπου με τη βοήθεια της ΙΑΕΕ θα προσφέραμε χρήσιμες πληροφορίες και γνώση στους επαγγελματίες της ενέργειας, σε διαμορφωτές πολιτικής, σε φοιτητές και σε όποιον άλλο επιθυμεί να εντρυφήσει στο συγκεκριμένο κλάδο. Αυτό πιστεύω ότι το καταφέραμε τόσο με σημαντικές εκδόσεις, όπως η "Βίβλος της Ενέργειας" που εκδώσαμε την άνοιξη από κοινού με την Εθνική Τράπεζα, με policy papers που διοχετεύσαμε στην αγορά, όσο και με εκπαιδευτικού χαρακτήρα δραστηριότητα με στόχο να εφοδιάσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου με τις γνώσεις που απαιτούνται ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο τομέας.

Παράλληλα, θεωρώ ότι καταφέραμε να κάνουμε τη ΗΑΕΕ σημείο αναφοράς για το δημόσιο διάλογο γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα ενέργειας, περιβάλλοντος και οικονομίας, καθώς στις ημερίδες και τα συνέδριά της συμμετέχουν έμπειρα στελέχη της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς, αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, αλλά και πολύ σημαντικοί ρυθμιστικοί φορείς και Αρχές. Με αυτό το τρόπο πετύχαμε κάτι πολύ ουσιαστικό κατά τη γνώμη μου; τη διασύνδεση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα και τη διευκόλυνση συνεργειών και νέων συνεργασιών με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ζητημάτων, επενδυτικών ευκαιριών και την εξέλιξη του κλάδου συνολικότερα. Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τη δουλειά που κάναμε αυτά τα χρόνια και ακόμη περισσότερο για την αναγνώριση της χρησιμότητας και της προσφοράς του think tank από τους ίδιους τους ανθρώπους του κλάδου.

Έχει ειπωθεί επανειλημμένα ότι η ενέργεια αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα για τη χώρα μας. Ποια είναι η δική σας εικόνα ως ειδικού αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά; 

Πράγματι, η ενέργεια βρίσκεται πολύ ψηλά τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή πολιτική ατζέντα. Η νέα κυβέρνηση έχει θέσει προτεραιότητες που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση προκειμένου η χώρα μας να κάνει τα απαιτούμενα βήματα προόδου σε πολλά ζητήματα που αφορούν στην ενέργεια, από την ενεργειακή μετάβαση, έως την βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και βέβαια την προσέλκυση νέων επενδύσεων που είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Όσον αφορά την εγχώρια αγορά ενέργειας συνολικά, πιστεύω ότι η συγκυρία είναι αρκετά θετική σε γενικές γραμμές, παρόλο που οι προκλήσεις είναι σημαντικές και θεωρώ ότι οι δύο δυσκολότερες είναι ο στόχος του 2030 και η απολιγνιτοποίηση. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι με την ενεργειακή μετάβαση η χώρα μας οφείλει να στραφεί σε πηγές ενέργειας όπου έχει αξιόλογο δυναμικό (νερό, άνεμος κτλ), εγκαταλείποντας σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι σε μεγάλο ποσοστό εισαγόμενα. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει σήμερα έναν ιδιωτικό ενεργειακό τομέα περισσότερο δραστήριο και ικανό σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες, ο οποίος με τη βοήθεια της απελευθερωμένης αγοράς φαίνεται να είναι σε θέση να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις και να στηρίξει τους εθνικούς στόχους. Αυτό είναι ένα κέρδος σε όρους ενεργειακούς, γεωπολιτικούς και οικονομικούς.

Και ο δημόσιος τομέας, όμως, έχει δείξει κάποια καλά δείγματα γραφής, όπως για παράδειγμα το success story της ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου και της κατασκευή των διασυνδέσεων των νησιών. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα να γίνουν, όπως το να λυθεί ο δύσκολος γρίφος των λιγνιτικών μονάδων, η στήριξη και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, το μεγαλεπήβολο έργο των έξυπνων μετρητών και άλλα πολλά.

Αφήνοντας πίσω τη ΗΑΕΕ πλέον ποιά είναι τα δικά σας σχέδια;

Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι θα συνεχίσω να στηρίζω τη ΗΑΕΕ και το έργο της στο μέτρο των δυνάμεών μου. Σε ότι αφορά στα σχέδιά μου, πέραν του σημαντικής δουλειάς που έχουμε να κάνουμε στη ΔΕΠΑ, θα ήθελα να σημειώσω ότι πρωτίστως ανήκω στην ακαδημαϊκή  κοινότητα με την ιδιότητα του Καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύω σαφώς να συνεχίσω τόσο το διδακτικό όσο και το ερευνητικό μου έργο. Μάλιστα, πολύ σύντομα, αναμένεται η δημοσίευση ενός νέου πονήματός μου, με τη συμμετοχή συναδέλφων ερευνητών, για την αγορά φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Νότιο διάδρομο και τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά LNG. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω ποικιλοτρόπως στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα ενέργειας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

 



ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα