Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Intelen και Pleione Energy συνεργάζονται για τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής έξυπνης οικιακής μπαταρίας

Σε συνεργασία προχωρούν η Intelen και η Pleione Energy SA για την μελέτη και δημιουργία έξυπνης οικιακής μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρία) μικρής κλίμακας, συνδυάζοντας πρόσφατα αποτελεσματα ελληνικής εφαρμοσμένης έρευνας σε τεχνολογία υλικών αλλά και πολυετούς εμπειρίας στον χώρο των ενεργειακών ψηφιακών υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο της συνεργασίας θα είναι ο σχεδιασμός μιας πρωτοποριακής, αυτόνομης και διασυνδεδεμένης συσκευής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συνδυάζει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (Artificial intelligence), ειδικούς αλγόριθμους και πολλά άλλα ψηφιακά χαρακτηριστικά τα οποία θα υποστηρίξουν καινοτόμες υπηρεσίες προς τους τελικούς καταναλωτές στην νέα αγορά ενέργειας.

Η συσκευή θα συνδέεται διαδικτυακά με την ψηφιακή πλατφόρμα της Intelen (DiG), στην οποία θα στέλνει αλλα και θα λαμβάνει δεδομένα και δείκτες σχετικά με το προφίλ και τις ενεργειακές συνήθειες του χρήστη αλλά και στατιστικά φόρτισης/εκφόρτισης, στον οποίο είναι εγκατεστημένη. Παράλληλα, θα παρέχει δυνατότητες έξυπνης αποθήκευσης, ανταλλαγής και εκμετάλλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας (έξυπνη ιδιοκατανάλωση, μετατόπιση αιχμών, φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, διαχείριση ζήτησης, συμμετοχή σε capacity markets, συμμετοχή σε ρύθμιση συχνότητας δικτύου, κλπ), μέσω της ενοποιημένης πλατφόρμας και του mobile app της Intelen. Η συσκευή αποθήκευσης θα μπορεί να φορτίζεται από Φ/Β σύστημα, από το δίκτυο ή από άλλες εξωτερικές πηγές. Επίσης η συσκευή αποθήκευσης θα μπορεί να συνδέεται με οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σχολιάζοντας την έναρξη της συνεργασίας με την Pleione, ο Δρ. Βασίλειος Νικολόπουλος, CEO της Intelen, δήλωσε: «Η Ευρωπαική επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο προτεινόμενων μέτρων (το γνωστό Winter Package τον Νοέμβριο του 2016) όπου μέσω πολλών προτάσεων, θέτει τις βάσεις για μεγάλες αλλαγές και καινοτομίες στον Ευρωπαικό χώρο της Ενέργειας. Η τεχνογνωσία μας, η εμπειρία μας, η εφαρμοσμένη έρευνα χρόνων και τα δεδομένα που έχουμε αποκτήσει τόσα χρόνια στον χώρο των utility analytics και των ψηφιακών ενεργειακών υπηρεσιών, μας δίνουν την δυνατότητα να καινοτομήσουμε και στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, ένας χώρος που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Για εμάς η αποθήκευση είναι μία σημαντική επέκταση των δικών μας ψηφιακών υπηρεσιών, προς τους παρόχους ενέργειας. Η αποθήκευση θα γίνει συνδεδεμένη, έξυπνη, αυτόνομη, αποκεντρωμένη, ψηφιακή και θα δώσει στους καταναλωτές νέες ροές εισοδήματος στο άμεσο μέλλον, μέσω ψηφιακών μέσων. Είναι μία τεράστια ευκαιρία για την Ελληνική έρευνα και καινοτομία στον ενεργειακό χώρο, να δείξει τι πραγματικά μπορεί να επιτύχει σε παγκόσμια κλίμακα. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επενδύσουμε πολύ σαν εταιρία σε έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών που συσχετίζουν αποθήκευση ενέργειας, ψηφιακές ενεργειακές υπηρεσίες, Τεχνητή Νοημοσύνη και έξυπνη ηλεκτροκίνηση, ενώ θα δημιουργηθούν νέα μεγάλα τμήματα στην Intelen με δεκάδες νέους μηχανικούς και επιστήμονες».  

O Δρ. Αντώνιος Βαβουλιώτης – CEO της Pleione Energy δήλωσε σχετικά: «Στο σύγχρονο κόσμο, υπάρχει μια συνεχής παγκόσμια ανάγκη για περισσότερη ενέργεια και προκειμένου να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις υπάρχει έντονη έρευνα για την ανάπτυξη αποδοτικότερων και καλύτερων τεχνολογιών αποθήκευσης. Απαντώντας σε αυτή την ανάγκη, η Pleione Energy έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, μέσω της ενσωμάτωσης νανο-υλικών γραφενίου. Το σύστημα αυτό είναι προϊόν μακρόχρονης τεχνολογικής έρευνας και υπερτερεί έναντι των συμβατικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας όσον αφορά το κόστος, τη διάρκεια ζωής, και την απόδοση του συστήματος. Η συνεργασία μας με την Intelen ανοίγει νέες προοπτικές στην κατεύθυνση της έξυπνης και αυτόνομης αποθήκευσης της ενέργειας, με τη χρήση κατάλληλων αλγορίθμων βασισμένων στα ψηφιακά δεδομένα που έχει αποκτήσει η εταιρεία. Το σύστημα έξυπνης αποθήκευσης που θα αναπτυχθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά μήκος όλης της ενεργειακής αλυσίδας, στις μονάδες παραγωγής, στα δίκτυα μεταφοράς μέχρι και τον τελικό καταναλωτή, και αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας».

Η πλατφόρμα DiG της Intelen είναι η νέα ψηφιακή λύση διαχείρισης ενεργειακών υπηρεσιών και ευαισθητοποίησης του κοινού, σχεδιασμένη για τα τμήματα loyalty, ενεργειακής αποδοτικότητας και marketing των παρόχων ενέργειας καθώς και για τους πελάτες τους. Το DiG είναι μία cloud-based σουίτα εφαρμογών, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προσωποποιημένων ψηφιακών λειτουργιών, όπως επεξηγηματικά διαγράμματα για την παρακολούθηση και ανάλυση της κατανάλωσης και του κόστους ενέργειας, εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, διαδραστικών παιχνιδιών, marketplace ηλεκτρικών συσκευών, εφαρμογές e-payment, e-mobility (διαχείριση ηλεκτρικών αυτοκινήτων), εφαρμογές ερωτηματολογίων, mobile marketing για παρόχους ενέργειας καθώς και εξατομικευμένο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Επισης η πλατφόρμα, μέσω ανάλυσης δεδομένων, καθοδηγεί, εκτελεί και ενδυναμώνει προγράμματα loyalty και marketing των παρόχων ενέργειας αλλά επίσης παράγει και νέες ροές εισοδήματος για τους παρόχους, μέσω data monetization.

Τα αρχικά πρωτότυπα της μπαταρίας θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2018 και θα δοκιμαστούν σε συνδυασμό με ηλεκτροκίνηση σε 4 Ευρωπαικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) από συγκεκριμένους πελάτες και συνεργάτες της Intelen - σημαντικά utilities σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη - με τους οποίους εχουν ήδη υπογραφεί σχετικά συμφωνητικά.

Ποιές είναι οι εταιρείες

H Intelen ιδρύθηκε το 2011, ως software analytics startup, με σκοπό τη δημιουργία καινοτόμων, ενεργειακών, πληροφοριακών συστημάτων για το χώρο της ενέργειας. Έχοντας την έδρα της στη Νέα Υόρκη, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, και με πολλά επενδυτικά κεφάλαια και διακρίσεις παγκοσμίως, παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης ενεργειακών δεδομένων (analytics) και ψηφιακής διαχείρισης πελατών (consumer engagement) σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.

Το βραβευμένο προϊόν της, το DiG SaaS, ως πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων και παροχής ψηφιακών υπηρεσιών σε ενεργειακούς καταναλωτές, σκοπεύει να κυριαρχήσει στην ανερχόμενη αγορά των ευφυών δικτύων, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 34 δις δολάρια έως το 2020. Η εταιρεία έχει ήδη μεγάλους πελάτες και σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, και αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά το 2018 τόσο σε πελάτες, όσο και σε νέα προϊόντα. Στον ελληνικό χώρο, διαχειρίζεται ήδη ενεργειακά και πελατοκεντρικά δεδομένα, περισσότερων από 100.000 εταιρειών και μικρομεσαίων καταναλωτών, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια σε εταιρικούς και οικιακούς καταναλωτές, ξεπερνώντας τα 2,5 εκατομμύρια τελικούς χρήστες μόνο στη χώρα μας.

 

Η Pleione Energy S.A είναι μια διεθνής σύμπραξη μεταξύ της ελληνικής εταιρείας ADAMANT COMPOSITES LTD και της γερμανικής εταιρείας OMNIDEA-RTG Gmbh. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στο Τεχνολογικό και Επιστημονικό Πάρκο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (NCSR) "Δημόκριτος" στην Αθήνα. Σκοπός της Pleione Energy είναι η ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών εφαρμογών με χρήση νανοτεχνολογίας, στον ενεργειακό και διαστημικό τομέα. Κύριο στόχο αποτελεί  ο εντοπισμός και η σύνθεση τεχνολογιών αιχμής σε βιομηχανικές εφαρμογές και προϊόντα, μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκμετάλλευσής τους.

Σήμερα, η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων και οικονομικά αποδοτικών εφαρμογών και συστημάτων για τη μετατροπή, τη διανομή και την αποθήκευση ενέργειας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που μπορούν να ωφελήσουν τόσο τη βιομηχανία όσο και την κοινωνία γενικότερα. Η προηγμένη τεχνογνωσία στον τομέα των υλικών και της νανοτεχνολογίας, καθώς και η εκτεταμένη ερευνητική εμπειρία στον ενεργειακό και διαστημικό τομέα της ομάδας, αποτελούν τα εχχέγυα για την επίτευξη τεχνολογικών καινοτομιών.

Η εταιρεία συμμετέχει ως υπο-κατασκευαστής σε δύο έργα Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και έχει αναπτύξει κελιά ηλεκτροδίων με βάση το γραφένιο για χρήση σε μπαταρίες ιόντων λιθίου και ηλεκτρολυτικούς υπερπυκνωτές. Τα ηλεκτρόδια αυτά επιτυχάνουν σημαντική αύξηση της απόδοσης των υπαρχόντων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A